Luk - neizostavan za dobar ukus jela

Luk - neizostavan za dobar ukus jela

Možete li da zamislite neko ukusno jelo bez luka? Ni ja. Ovo specifično okruglo, ljuto i hrskavo povrće je jedna od najstarijih namirnica koja se koristi u pripremanju hrane, i jedan od najvažnijih sastojaka mnogih obroka i salata. U davna vremena se koristio i kao lek, mada ga neki i dalje stavljaju bebama u krevetac, "privijaju" na glavu, a koriste i kao čaj.

Luk, Allium cepa iz porodice Alliaceae, je mala biljka koja ima svoj nadzemni i podzemni deo. Podzemni deo je zapravo lukovica koja se sastoji iz modifikovanih listova. Postoji mnogo različitih vrsta koje se uzgajaju širom sveta. Za specifičan intenzivan miris luka, odgovoran je alil-propil disulfid.

  • Luk ima malu energetsku vrednost, 40kcal u 100g namirnice, i veoma je bogat biljnim vlaknima.
  • Fitohemikalije iz luka (alil disulfid) se prilikom usitnjavanja luka, zahvaljujući enzimskim reakcijama, konvertuju u alicin. Mnoga istraživanja su pokazala da alicin ima anti mutageno dejstvo, kao i da pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi. Alicin takođe inhibira HMG-CoA reduktazu u jetri, pa samim tim utiče na smanjenje produkcije holesterola. Ima i anitbakterijsko, antivirusno i fungicidno dejstvo. Pored toga, koristan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
  • Luk je dobar izvor hroma koji nam je veoma važan za regulisanje metabolizma ugljenih hidrata i pravilno iskorišćavanje insulina.
  • Odličan je izvor kvercetina, antioksidansa koji deluje antikancerogeno i antiinflamatorno. Luk je dobar izvor i vitamina C, još jednog veoma važnog antioksidansa.
  • Dobar je izvor i vitamina B grupe.

Luk nam je dostupan tokom čitave godine, a u zavisnosti od vrste koju koristimo, može imati oštar i jak miris i ukus, ili čak može biti blag i sladunjav. Na tržištu nam je dostupan sirov, smrznut, konzerviran, ukišeljen, u prahu ili dehidrisan, a naravno, uvek je najbolje koristiti svež. O upotrebi u kulinarstvu nema potrebe da pričam. Zaista je nemoguće postići dobar ukus većine jela bez dodavanja luka.

luk

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html