Paradajz - štiti naš organizam

Paradajz - štiti naš organizam

podrzi ppns 590

Danas pričamo o paradajzu, omiljenoj salati koju je najlakše pripremiti i servirati. Dostupan nam je tokom cele godine, ali složićete se da je samo tokom leta zaista ukusan i sočan, s obzirom da na pijace stiže iz bašti.

Paradajz je poreklom iz Centralne Amerike, uzgajali su ga Asteci, a u Evropu su ga doneli španski istraživači, i vrlo brzo je zauzeo veoma važno mesto u ishrani ljudi. Ja ne mogu da zamislim dan bez paradajza, a evo i zašto:

  • Paradajz ima malo kalorija, samo 18kcal na 100g, a ima odličnu zasićujuću moć. Osim toga, veoma je bogat izuzetno korisnim hranljivim sastojcima, naročitom onim koji štite naš organizam od negativnih uticaja sredine.
  • Likopen, koji smo već pominjali, nalazi se u svim sortama paradajza. Zajedno sa ostalim karotenoidima koje ovo povrće takođe sadrži, štiti organizam od slobodnih radikala, a posebno je značajan u zaštiti od UV zračenja. Ovo je jedan od razloga zbog kojih je paradajz svakodnevno na mom jelovniku. Izlaganje suncu je gotovo nemoguće izbeći, ali je moguće zaštiti se na pravi način.
  • Paradajz, pored likopena, sadrži i vitamin A, zeaksantin, lutein, koji takođe štite organizam od slobodnih radikala, a odgovorni su za očuvanje vida, kože i kostiju.
  • Takođe, paradjz ima visok sadržaj vitamina C, čak 13mg na 100g namirnice.
  • Važno je pomenuti i visok sadžaj kalijuma (K), 100g paradajza sadrži 237mg kalijuma, a samo 5mg natrijuma. Zahvaljujući ovom mineralu, paradajz je veoma važan u ishrani hipertoničara i trudnica koje moraju da kontrolišu svoj krvni pritisak, i preveniraju eventualnu pojavu eklampsije. U letnjim mesecima, sok od paradajza je zaista dobar način da se ovaj mineral nadoknadi kada dođe do dehidracije.

Ako paradajz jedete uglavnom zbog likopena, onda ga slobodno možete i termički obrađivati, jer se na taj način njegova koncentracija i iskoristljivost povećava. Ja preporučujem da ga jedete presnog, pa napravite sebi salatu sa dosta paradajza, pred nama su vreli i sunčani dani.

paradajz

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER  

Jasmina M

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html