Babezioza (Piroplazmoza) pasa

Babezioza (Piroplazmoza) pasa

Babezioza je parazitska, obično akutna, ređe hronična bolest pasa, ali i ostalih domaćih i divljih sisara, prouzrokovana većim brojem protozoa iz familije Babesidae.

Uzročnici bolesti žive u eritrocitima životinja u kojima se odvija bespolno razmnožavanje, do formiranja krajnjih oblika - merozoita. Na zdrave životinje prenose ih krpelji. Oni su biološki vektori jer se deo razvoja parazita odvija i u njima.

Ukratko, razvoj ide na sledeći način: kada se odrasla ženka krpelja nasisa krvi, u njenom digestivnom traktu se iz eritrocita oslobađaju merozoiti i razmnožavaju se do formiranja zigota. Zatim ima nekoliko prelaznih oblika, a kao krajnji nastaju sporoblasti koji dospevaju u pljuvačne zlezde krpelja. Deobom sporoblasta, koja započinje prilikom pričvršćivanja krpelja za domaćina, nastaje veliki broj infektivnih oblika - sporozoita. Oni tokom sisanja krvi dospevaju u krvotok domaćina (životinje), odnosno eritrocite, gde se dalje razmnožavaju.

Babeziozu pasa izaziva Babesia canis, čiji su vektori krpelji iz roda Rhipicephalus, Dermocentor, Ixodes... Ranije je ova bolest bila vezana za određena područja i za određeni deo godine (sezonska infekcija). Međutim, verovatno usled klimatskih promena, ova bolest je prisutna i u poznu jesen, ali i tokom zime, naročito ako su one blage. Ovo se posebno odnosi na urbane sredine.

Oboljenje je izraženije i letalnije za mlađe pse, dok kod starijih i otpornijih može da prođe i u blažem obliku.

Inkubacija traje od 5-7 dana.

SIMPTOMI

Izraziti znak je hemoglobinemija i hemoglobinurija. S obzirom da Babesia canis napada eritrocite, razarajući ih, izaziva hemolizu oslobađajući hemoglobin i dovodeći do pomenutih simptoma. Takođe je prisutna i povišena temperatura, groznica, apatija, promena boje mokraće od crvene, do prljavo zelene boje. Veoma često su prisutna i izražena bolna stanja usled otoka slezine i jetre, kao i posledične bilirubinurije. Pas povraća i progresivno mršavi. Dolazi do teških poremećaja u hemodinamici, javljaju se konvulzije mišića sa kolapsom i letalnim završetkom. Usled promena na jetri, prisutan je i ikterus (žutica), sa prebojavanjem vidljivih sluzokoža.

Napominjem da postoji specifičnost kod ovog oboljenja, a to je veza između vrste parazita, vrste krpelja koji ga prenosi i vrste domaćina (životinje koja oboli).

DIJAGNOZA

Izrazita su i naročita tri simptoma: anemija, ikteris i hemoglobinurija uz, naravno, sveprisutnu povišenu temperaturu. Sigurna dijagnoza se postavlja nalazom razvojnih oblika parazita iz periferne krvi obolele životinje. Pravi se tanak razmak krvi na mikroskopskoj pločici i posmatra pod mikroskopom.

TERAPIJA

Infuzioni rastvori obogaćeni vitaminskom potporom uz dekstrozu zbog promena i na jetri i upornog povraćanja, odnosno pokušati što pre sa vraćanjem hemodinamičkog statusa obolele životinje. A za uništavanje razvojnih oblika samog parazita (protozoe), koristi se specifičan lek.

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o babeziozi ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Foto: pet360.com
DVM Miki Bojović

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html