Trovanja ljubimaca, drugi deo

Trovanja ljubimaca, drugi deo

(Trovanje ljubimaca - prvi deo)

Progutani otrovi

Za razliku od mačaka, koje su obazrivije i promućurnije, pas će sve pojesti, pri čemu postoji rizik od trovanja izazvanog raznim hemikalijama koje koristimo u kući, dvorištu ili javnim površinama. Posebnu opasnost za pse lutalice i lovačke pse, predstavljaju herbicidi i inskticidi koji se koriste kako u lokalnim parkovima tako i u poljoprivredi na usevima. Uz tzv. rodenticide (otrove za miševe i pacove), to je čitava lepeza potencijalno opasnih stvari za vašeg ljubimca.

Za one vlasnike koji svog ljubimca drže u stanu, treba obratiti pažnju na sredstva za čišćenje, razređivače, lekove, aspirin, sedative, antibiotike, antidepresive, zatim repelente za buve i krpelje, razne boje i lakove i zaštitna sredstva za drvo i metal. Takođe ni pojedino ukrasno cveće nije bezazleno za vaše ljubimce, u prvom redu se misli na semenke ricinusa, lišće difembahije i oleandra, bobice imele...

Još veći problem u prirodi predstavljaju herbicidi, insekticicidi i rodenticidi. Najčešći predstavnici prethodno nabrojanih su organski hlor-ugljovodonici (DDT i sl.), kumarin i njegovi derivati, organofosforna jedinjenja, fosfidi, strihnin. Kada su u pitanju rodenticidi, neki deluju tako što remete cerebrodinamičke funkcije, dok drugi blokiraju stvaranje protrombina u jetri, a time i remete normalan proces zgrušavanja krvi.

Simptomi

Već posle dva dana od momenta uzimanja otrova, dolazi do produžavanja protrombinskog vremena, a za 5-6 dana dolazi do naglog pada eritrocita u cirkulaciji, smanjenja hemoglobina, ubrzane sedimentacije eritrocita i smanjenja hematokritske vrednosti. Posle 5-7 dana dolazi do obilnijeg krvavljenja u crevima, bubrezima, mokraćnoj bešici, medijastinumu i pod kožom. Sve ovo je praćeno sistemskim poremećajima u zglobovima, mozgu, očima, jetri. Takođe je ispoljena i tahikardija i pareza zadnjeg dela tela.

Terapija

Što pre aplikovati vitamin K, uz drugu vitanimsko-mineralnu potporu i, ako postoji mogućnost - transfuziju krvi, što primenjuje sve veći broj veterinarskih ambulanti.

OTROVI INSEKATA I ZMIJA

Do trovanja toksinima insekata, kao što su ose, pčele, stršljeni, bumbari i drugi, dolazi prilikom isterivanja iz gnezda u šumi, iz šupa, sa tavana i drugih mesta, kao i prilikom igre i znatiželje usled hvatanja i gutanja ovih insekata.

Simptomi

Klinička slika zavisi od broja insekata i količine unetog otrova u organizam. Kod ujeda za unutrašnjost usne duplje i jezik dolazi do otoka i zatvaranja disajnih puteva, pa treba odmah zvati veterinara. Ovo se naročito odnosi na brahicefalne rase kao što su engleski i francuski buldog, bokser, šar-pej, mops, pekinezer... Takođe su izraženi simptomi u vidu tahikardije, trzaja, otoka lica, zatvaranja očnih kapaka, povraćanja, vazomotornog kolapsa, a usled gušenja veoma često dolazi i do uginuća. Ako je ujed na koži, pas ili mačka često ližu to mesto, pa zubima naprave lezije, što dodatno komplikuje situaciju usled naseljavanja infekta na to mesto.

Terapija

Indikovani su antihistaminici i kortiko preparat, ali i preparati kalcijuma, uz podršku kardiovaskularnog sistema.

Kad su u pitanju trovanja zmijskim otrovima, kod nas su zastupljene šarka i poskok. Od pasmina koje najčešće "stradaju" su ovčarski i lovački psi.

Simptomi

Na mestu ujeda otrovne zmije, životinja oseća jak bol, pri čemu se pojačava intenzitet cviljenja kako vreme prolazi. Ubrzo se na tom mestu javi hladan otok koji se dalje širi na donje partije nogu. Na tom mestu, ako se ne reaguje, može brzo da nastane nekroza kože i otok regionalnih limfnih čvorova. Opšte stanje je promenjeno. Pojačana je salivacija, javlja se otežano disanje, ubrzan rad srca, a zatim i depresija, nekoordinisani pokreti i vrlo često paraliza.

Terapija

Omah podvezati mesto ujeda. Blago raseći mesto ujeda i isprati ga 1% rastvorom kalijum permanganata. Što pre zbrinuti životinju potpornom terapijom, u vidu sokne terapije i kortikoida i, naravno, kao neophodno i neizostavno - tretirati životinju serumom.

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o trovanju ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Foto: coachellavalleyweekly.com
DVM Miki Bojović

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html