Zapaljenje analnih kesica i cirkumanalnih i analnih žlezda

Zapaljenje analnih kesica i cirkumanalnih i analnih žlezda

ANALNE KESICE se nalaze postrano za 1-2cm od otvora čmara. Sivkasti sekret iz analnih kesica se cedi pasivno preko kanalića u čmar u momentu akta defekacije. Ovaj akt je u prirodi značajan jer služi za obeležavanje teritorije. Ukoliko u toku dužeg perioda dolazi do izbacivanja meko-kašastog sadržaja, onda ne postoji pasivan pritisak na analne kesice, pa zbog toga ne dolazi do pražnjenja sekreta iz analnih kesica, sekret stagnira, zgruša se i zapuši izvodne kanale. U tako zgusnuti sekret dospevaju različite infektivne materije, prvenstveno bakterije koje dovode do zapaljenja, a to ponekad može da bude i veoma teško, sa čestom tendencijom recividiranja.

SIMPTOMI

Zbog nemogucnosti evakuacije sekreta, kesice su povecane, a moze se cak primetiti i diskretno izbocenje, prisutni su bol i svrab, zivotinja postaje nervozna, cesto struze analnom regijom po zemlji zbog prisutne neprijatnosti (Pruritus ani), i pokusava da grize i lize to mesto. Zbog nemogucnosti da bas zubima dohvati sam cmar, ona postrano grize sapi simetricno sa obe strane tela sto je takodje karakteristican simptom. Pri pregledu rektuma, uvlacenjem prsta, uvecane kesice se lako palpiraju, prisutan je bol a prilikom pritiska izlazi sekret karakteristicnog oporog i neprijatnog mirisa sivkasto mrke boje. Ako proces duze potraje, analne kesice apscediraju u spoljni deo cmara u kome se nalazi jedan ili vise fistularnih otvora koji vode u analnu kesicu.

TERAPIJA

U akutnim slučajevima indikovano je manuelno (spoljnom) kompresijom evakuisati sadržaj iz analnih kesica. Nakon toga, potrebno ih je isprati sa nekim od antiseptika ili pomoću crevca Lugolovim rastvorom. Posle ovakvog tretmana obavezno je aplikovanje i antibiotike.

U hroničnim slučajevima, kada su recidivi česti, čak i kada preventivno čvrsta hrana ne daje očekivano olakšanje jer pomoću nje se sekret iz kesica lakše evakuiše, najbolje je analne kesice hirurški odstraniti.

Na prelasku rektuma u anus, sluzokoža je prekrivena višeslojnim epitelom, a ima i ANALNIH ŽLEZDA. Koža koja obavija analne kesice ima znojnih žlezda, a još kaudalnije se nalaze u njoj velike lojne žlezde i posebne CIRKUMANALNE ŽLEZDE koje su ustvari poređane cirkularno u sluznici čmara psa. Bakterijska flora koja je prisutna može da izazove procese u analnoj regiji. Za ovaj vid zapaljenja naročito je predisponirana ovčarska rasa pasa, prvenstveno nemački ovčar.

SIMPTOMI

Oko anusa se javlja otok i crvenilo prisutnog žlezdanog tkiva, izražena je bolnost i svrab zbog kojeg pas i ovom prilikom struže ("vozi") zadnji deo tela po podu, izazivajući mehaničke erozije, nadražaj i zapaljenje. Životinja veoma otežano defecira ili izbegava ovaj akt zbog postojećeg bola, a to pak dovodi do zastoja, opstipacije rektuma i kolona. Površina sluzokože čmara je hrapava, a mogu se pojaviti i brojni kanalići kroz koje se cedi gnojni iscedak. Koža je na tom mestu takođe promenjena.

TERAPIJA

Primeniti mlake komprese, elektrokauterizaciju, masti, injekcije antibiotika i kortiko preparate.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o ovoj vrsti zapaljenja ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Foto: buzzsharer.com
DVM Miki Bojović

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Marija Nedeljkovic
    11.08.2023

    Moja,maca imislim da ima isti ovaj problem Vodila sam je kod veterinara,ali je na gidisnhem odmoru Dali nacetu moze nesto da se dogodi Dali moze da ugine

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html