GMO u Srpsku stiže preko Federacije

GMO u Srpsku stiže preko Federacije

Iako je striktno zabranjen uvoz, upotreba i tranzit, u Srpsku stiže genetski modifikovana hrana. Poslednje istraživanje: od 45 uzoraka, 26 bilo pozitivno na GMO


Propisima u Republici Srpskoj striktno je zabranjen uvoz, upotreba i proizvodnja, čak i tranzit preko njene teritorije proizvoda koji sadrže genetski modifikovane organizme (GMO), ali oni ipak ulaze u Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i u Srpsku, i to preko Federacije!

Ovo je, za "Novosti", potvrdio i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci profesor Nikola Mićić koji kaže da je problem neusklađenost zakona u Srpskoj sa Zakonom o GMO BiH.

Dok Zakon o GMO Republike Srpske striktno zabranjuje upotrebu GMO i njihovih proizvoda, uključujući čak i tranzit preko područja RS, Zakon o GMO BiH to dozvoljava, pod odgovarajućim uslovima regulisanim Zakonom i podzakonskim aktima.

Tako tvrdnje nadležnih da u RS nema GM hrane padaju u vodu, jer se preko granice u Federaciji genetski modifikovana hrana i seme mogu uvesti, i lako mogu da završe i na tržištu Srpske.

Osim toga, problem je, kažu stručnjaci, i neadekvatna osposobljenost naših laboratorija za ispitivanje prisustva na GMO.

- Mi smo 2008. godine na analizu domaćim laboratorijama poslali jedno seme za koje smo sumnjali da je GM, i ta analiza je pokazala da ono nije genetski modifikovano. Međutim, kad smo isto seme poslali na dodatnu analizu u Sloveniju, ta analiza je pokazala prisustvo GMO - ističe, za "Novosti", Mićić i napominje da domaće laboratorije nisu akreditovane i nemaju licencu za ispitavanje na prisustvo GMO, odnosno nisu uvezane u evropsku "engl mrežu".

- Preko našeg resornog ministarstva zatražili smo da u odgovarajućim pravilnicima mora da stoji da samo laboratorija članica te mreže može da vrši ispitivanja, a ne ovako kako je sada, jer je očito da niko ni ne kontroliše uvoz GMO hrane i semena, a još nas na sve to lažu o obavljenim kontrolama i rezultatima - kaže profesor Mićić.

Inače, u poslednjem Izveštaju o sprovedenom planu praćenja hrane i hrane za životinje u BiH u 2013. godini, koji je pripremila Agencija za bezbednost hrane BiH, a u julu prošle godine usvojio Savet ministara BiH, navodi se da je od oko 100 uzoraka hrane za ljude i životinje, čak dve trećine bilo pozitivno na GMO!

Analizu je uradio Institut za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, a uzorci su uzeti u trgovačkim centrima i fabrikama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog porekla, a 28 domaćih.

Testirani su mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, musli, kukuruzne pahuljice, mešane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz, među kojima keks i grickalice, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza.

- Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu, 26 uzoraka je bilo pozitivno, odnosno utvrđeno je prisustvo GMO, dok je 19 uzoraka bilo negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je bio pozitivan, dok je sedam bilo negativno - navodi se u Izveštaju.

Stručnjaci ističu da je ovu oblast potrebno hitno urediti i da treba uspostaviti sistem koji bi bio jednako rešen u oba entiteta i na nivou cele BiH.

- Dok se to ne desi, imaćemo haos na tržištu, kakav trenutno jeste u BiH, u koju ulazi sve i svašta spolja - ističe profesor Mićić.

ORAŠJE, IZAČIĆ, BRČKO

Uvoznici kažu da hrana koja se uvozi u Republiku Srpsku prolazi stroge kontrole, radi utvrđivanja prisustva genetski modifikovanih proizvoda. Ipak, tvrde, da takva situacija nije na graničnom prelazu u Brčkom i Federaciji, gde takva roba ulazi bez ikakve kontrole. Prema njihovim podacima, hrana za životinje bez ikakvog uzimanja uzoraka ulazi na graničnim prelazima Orašje, Izačić i Brčko.

NIKO NEMA DOZVOLU!

U BiH četiri institucije poseduju opremu i kadrove osposobljene za pronalaženje GMO u hrani, ali zasada nijedna ne poseduje ovlašćenje za uzimanje uzoraka i kontrolu na prisustvo genetičkih modifikacija na nivou BiH - navodi se u analizi Ministarstva poljoprivrede RS. Laboratorije su uputile zahtev Savetu ministara BiH koji treba da ih ovlasti za navedene analize.

A. Macanović
Izvor: Novosti  

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari