Kad Francuzi zabrane GMO, oni to učine trajno

Kad Francuzi zabrane GMO, oni to učine trajno

Francuski parlament usvojio je zakon 5. maja kojim se trajno zabranjuje gajenje bilo koje vrste genetski modifikovanog kukuruza proizvođača sa teritorije Evropske unije u kojoj većina stanovništa ostaje snažno protiv GM hrane.

Francuski ministar poljoprivrede poručio je da je sada stvoren pravni okvir kojim će biti osigurana primena trajne zabrane. Prethodilo je usvajanje uredbe u martu kojom je zaustavljena setva MON810 kukuruza američke kompanije Monsanto, sa obrazloženjem da predstavlja rizik po zdravlje ljudi i ekologiju. Bio je to jedini GMO dozvoljen za gajenje u EU.

Najnoviji zakon se odnosi i na bilo koju sortu soje, a koju u budućnosti može da odobri EU, što uključuje i GM seme Pionir 1507 koje su zajednički razvile kompanije Dupont i Dau Kemikal. Moguće je da će izvršne vlasti EU krajem godine odobriti taj proizvod jer 19 od 28 država članica nije uspelo da prikupi dovoljno glasova da ga blokiraju.

U Francuskoj je ove sezone samo jedan poljoprivrednik procesuiran jer je koristio GM seme kupljeno u Španiji. Ukoliko rezultati testova koji se očekuju u narednih nekoliko dana i definitivno potvrde početne sumnje, ova polja zasejana GMO biće uništena, saopštilo je ministarstvo.

Istovremeno, sud Francuske je u ponedeljak odbacio mogućnost pokretanja procedure za hitne slučajeve, inicirane od strane francuskih uzgajivača koji se zalažu za poništavanje uredbe o zabrani kukuruza MON810.

Izvor: Rojters

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html