Vlada Rusije propisala kazne za nepravilno obeležavanje namirnica koje sadrže GMO

Vlada Rusije propisala kazne za nepravilno obeležavanje namirnica koje sadrže GMO

Ruska vlada je odobrila nacrt zakona kojim se uvode velike kazne za poslovne ljude koji krše pravila o obaveznom obeležavanju prehrambenih proizvoda koji sadrže genetski modifikovane proizvode.

Predlog zakona su izradili u državnoj agenciji za prava potrošača “Rospotrebnadzor” koji brine o svim prehrambenim proizvodima i pićima koji sadrže genetski modifikovane organizme ili njihove delove, ili koji su proizvedeni korišćenjem genetski modifikovanih organizama.

Trgovci koji ne stave oznake na proizvode koje prodaju ili iskrivljuju informacije biće kažnjeni novčanom kaznom od 20.000 – 150.000 rubalja (US $555 – $4150). Kontrolna tela mogu da konfiskuju nepropisno obeležene proizvode.

Trenutni Ruski zakoni nalažu jasno obeležavanje robe koja sadrži 0,9% GMO u odnosu na težinu proizovda. Ali prema sadašnjim zakonima ne postoji ograničenje proizvodnje i prometa namirnica koje sadrže GMO.

Ruski zakonodavci, i zvaničnici iz Ministarstva poljoprivrede su se ranije žalili da već postojeći propisi o prometu GMO nisu pravilno sprovođeni i predložili su privremenu zabranu svih GMO u zemlji.

Ostali državni organi uključujući tu “Rospotrebnadžor” tvrde da nakon ulaska Rusije u Svetsku trgovačku organizaciju 2012, (WTO), ograničenja trgovine GMO se mogu uvesti samo nakon naučnog dokazivanja opasnih efekata zabranjene robe. Oni takođe citiraju statističke podatke u kojima se kaže da je učešće GMO u trgovini u Rusiji, sa 12% spao je na 0,01% samo u poslednjih 10 godina, a trenutno u u Rusiji ima samo 57 registrovanih prehrambenih proizovda, koji sadrže GMO sastojke u proizvodima.

U februaru ove godine Premijer Dmitrij Medvedev, imao je sednicu Vlade posvećenu ovim problemima, a tada je rekao da će vlada sama da podigne istraživačku laboratoriju za ispitivanje GMO koja će omogućiti vlastite informacije i omogućiti donošenje budućih zakonskih mera i odluke izvršnih vlasti.

Medvedev je takođe upozorio na nepotrebno proglašavanje GMO “apsolutnim zlom” ali takođe naglasio da Vlada ne podržava korišćenje GMO u prehrambenoj industriji.

Prevod: Ljiljana Jovanović
Izvori: facebookreporter.org, rt.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari