Ljude truju kao pacove

Ljude truju kao pacove

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu tvrde da su domaće životinje koje jedu genetski modifikovanu hranu podjednako zdrave kao druga stoka. Oni se pozivaju na istraživanje za koje navode da je trajalo 30 godina. Međutim, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Miladin Ševarlić kaže da to nije tačno.

Tvrdnje kalifornijskih istraživača usledile su kada je malo utihnuo pritisak američkih kompanija koje proizvode GMO na evropske zemlje. Stoga se nameće pitanje da li je ovo istraživanje verodostojno ili služi u komercijalne svrhe?

- Nisam ni veterinar, ni genetičar, ali tvrdim suprotno i to na osnovu brojnih istraživanja iz Veliki Britanije i Francuske, o Rusiji da i ne govorim, a oni su utvrdili štetnost GMO hrane po ljude i stoku. Ovo istraživanje kalifornijskih istraživača zvuči neargumentovano i naručeno od strane velikih kompanija koje ubiru ogromne profite prodajući ovu vrstu hrane. Očigledno je da se GMO lakše i brže proizvodi od tradicionalne hrane koju priželjkuju ljudi. Sve što nisu uspeli da uguraju u grlo potrošača, veliki proizvođači GMO ugurali su u grlo stoke.

Ali sve što pojede stoka završi pre ili kasnije u ljudskoj ishrani?

- Naravno, sve što zadesi biljke i životinje zadesiće i ljude koji su na vrhu lanca ishrane. Setimo se samo bolesti ludih krava i stotine vrsta pesticida i svih drugih industrijskih inputa, kao što su aditivi, veštačke boje, veštačke arome, hormoni rasta i sve ostalo. I za to su nam stručnjaci iz nauke i marketinški aktivisti multinacionalnih kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je tih proizvoda u poslednjih 30 do 40 godina izbačeno iz upotrebe. Pri tom, neuporedivo više u Evropskoj uniji nego kod nas. Nažalost, veliki broj pesticida, aditiva, veštačkih aroma i dalje su u upotrebi i truju naše organizme.

Dakle jednu vrstu pesticida ili aditiva zabrane, a drugu puste u promet?

- Apsolutno. Svi mi smo samo eksperimentalni kunići, a naše zdravlje je direktno ugroženo. Pogledajte samo prodaju takozvanih bezalkoholnih osvežavajućih napitaka prepunih veštačkih zaslađivača. Na svakoj flaši piše kolika je preporučena dnevna količina, a niko ne govori šta se događa sa organizmom koji takav napitak prima 365 dana u godina, pa tako 40 ili 50 godina.

Ima li leka toj pošasti?

- Takve proizvode treba zabraniti u radnjama blizu škola i uvesti drastične poreze na njih. Mnoge zemlje to već rade. Stoga je očekivano da kompanije koje proizvode brzu hranu ili još gore GMO čine sve da i naučnim istraživanjima potkrepe svoje teze o valjanosti te robe. Međutim, svako nezavisno istraživanje dokazalo je štetnost GMO hrane, ali proizvođači ne žele to da prihvate.

Šta čeka buduće generacije?

- Industrija je izgleda izgubila kompas u proizvodnji hrane, pa oni koji zgrću profit smatraju da moramo da pojedemo sve što nam stave u činiju. Niko ne vodi računa o budućim generacijama, kako će se razvijati i kakva deca će se rađati. Istraživanje koje je uradio ugledni profesor Seralini 2012. godine, ispitujući uticaj GMO kukuruza na zdravlje pacova, jasno govori da GMO hrana nije bezbedna.

Naslednicima rak i neplodnost

Koje posledice je izazvala GMO hrana na pacove?

- Sva istraživanja koja su vršena u laboratorijama na Istoku i Zapadu pokazuju da se kod eksperimentalnih pacova koji su jeli genetski modifikovane biljke, već u drugoj i narednim generacijama javlja niz problema, od alergija do otežanog rada nekih organa, pojava tumora i neplodnosti - kaže dr Ševarlić.

Zdrava hrana šansa Srbije

Da li je šansa Srbije u proizvodnji organske hrane?

- Organska hrana je svakim danom sve traženija i cenjenija u svetu, a i kod nas, pa bi na taj izazov Srbija morala što pre da odgovori. Proizvođači organske hrane kod nas su mali i teško mogu da kontinuirano podmiruju potrebe ozbiljnih kupaca u zemlji, a o značajnijim izvoznim poslovima da i ne govorimo. Potencijala ima, ali ga ne koristimo - kaže naš sagovornik.

N. S. Preradović
Foto: M. Karović
Izvor: vesti-online.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html