Narod je protiv

Narod je protiv

Najmanje što srpska vlada može da uradi jeste da raspiše referendum sa pitanjem da li ste za legalizaciju genetski modifikovanih organizama u Srbiji (GMO), kaže za "Vesti" Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i predsednik Društva agrarnih ekonomista.

Osim što je za to da se ovo bitno, možda i suštinsko pitanje za zdravlje budućih generacija, mora do kraja demokratizovati, ovaj stručnjak smatra i da Srbija ne sme podleći ucenama SAD koja zastupajući interese svojih kompanija koje se bave proizvodnjom i prometom GMO, uslovljava članstvo Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju ukidanjem zabrane prometa GMO.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će uskoro izmenom zakona biti ukinuta zabrana prometa GMO, dok je novi ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izašao sa tvrdnjom da ne postoji nijedan validan dokaz da je seme ili hrana nastala na bazi veštački izmenjenog genetskog materijala štetno po ljudsko zdravlje!

Ovakvo zalaganje resornih ministara otvara sumnju da su i oni deo lobija američkih kompanija koje drže monopol u svetskoj proizvodnji i prometu GMO, pre svega nadaleko kompromitovane kompanije Monsanto.

- Ja to ne mogu da tvrdim i ne želim da se upuštam u te spekulacije, ali svaki političar snosi odgovornost prema svom narodu i svojoj državi. Mene je na nedavnom skupu o GMO Glamočić pitao da li bih ja ostao na svom stanovištu da sam ministar poljoprivrede. Odgovorio sam da bih po cenu ostavke branio nacionalni interes i domaću poljoprivredu - kaže Ševarlić.

On decidirano odbacuje tvrdnje ministra poljoprivrede da ne postoje validni dokazi o štetnosti po zdravlje GMO.

- Takva izjava je u funkciji smirivanja strasti, odnosno eventualnog bojkota naroda zbog najavljene promene zakona kojom će se u Srbiji dozvoliti promet GMO. Za razliku od studija koje su naručile kompanije koje se bave proizvodnjom GMO a koje su izuzetno kratkom roku od 90 dana istraživale ispravnost i zdravstvenu bezbednost GMO, postoje istraživanja koja dokazuju upravo suprotno - štetnost GMO - podseća profesor Ševarlić.

Prvi je na to ukazao engleski istraživač mađarskog porekla Arpad Puštaj zbog čega je, pod uticajem Monsantna i potkupljivih političara, dobio otkaz i bio izopšten iz naučnog sveta. I mnogi ruski naučnici su dobijali iste pogubne rezultate, ali se to po pravilu pripisivalo antiamerikanizmu, a sa osudama je prošao i francuski naučnik Žil Erik Seralini koji je dve godine u tajnosti vršio oglede na pacovima hraneći ih genetski modifikovanim kukuruzom.

- On je dokazao da ti pacovi, koji su sisari kao i ljudi, u drugoj generaciji imaju oštećene unutrašnje organe, u trećoj dolazi do veće zastupljenosti tumora i smanjenja plodnosti, dok u četvrtoj se ne mogu razmnožavati ni kroz prostu reprodukciju - navodi Ševarlić.

U preko 80 opština u Srbiji, na čijoj teritoriji živi više od četiri miliona ljudi, usvojena je "deklaracija protiv GMO", kojom su te lokalne samouprave proglasile svoje teritorije za zone bez GMO, uključujući gajenje, uvoz i promet. Takođe, u anketi koju je nedavno sproveo portal 021.rs. među blizu 2.000 ispitanika, skoro 83 odsto građana izjasnilo se za zabranu prisustva GMO na njenoj teritoriji.
 

Vesti online

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html