Okončati restituciju, rešiti privatizacije društvenih preduzeća u poljoprivredi

Okončati restituciju, rešiti privatizacije društvenih preduzeća u poljoprivredi

Sektoru agrara potrebno je više urgentnih mera kako bi se popravilo teško stanje, a pre svega treba okončati restituciju, da bi znali ko sa čime raspolaže od zemljišnih resursa, izjavio je danas predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić


KOPAONIK - Sektoru agrara potrebno je više urgentnih mera kako bi se popravilo teško stanje, a pre svega treba okončati restituciju, da bi znali ko sa čime raspolaže od zemljišnih resursa, izjavio je danas predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

"Treba rešiti i pitanje privatizacije ostatka poljoprivrednih preduzeća koja su bila u društvenoj svojini, pa su privatizovana", rekao je Ševarlić Tanjugu i dodao da je otvoreno i pitanje treba li prodavati PKB po nepovoljnoj ceni.

Govoreći o smanjenju subvencija za biljnu proizvodnju, on je kazao da je svako smanjenje subvencija, koje su inače najniže u Evropi, veoma zabrinjavajuće.

"To pokazuje kakav odnos država ima prema poljoprivredi, pre svega prema registrovanju pojedinačnih poljoprivrednih gazdinstava. Mnogima od njih, pogotovo onim manjim, površine jedan - dva hektara, uopšte se neće isplatiti ni da obnavljaju registraciju, jer će troškovi odlaska do uprave, odnosno do trezora za obnovu registracije biti veći nego što će biti prihod po osnovu tih subvencija", smatra Ševarlić.

On je naveo da se zaboravlja činjenjica da će značajan deo ratarske proizvodnje sada biti po većoj vrednosti "uzlazni input" za stočarsku proizvodnju koja je inače u teškoj situaciji.

"Smanjenje subvencija po hektaru u ovom iznosu ne odražava povecanje subvencija za investicije i podsticaje. To može da bude dobra namera ako postoje osnove za bilo kakvu rentalbilnu proizvodnju u poljoprivredi. Sa ovim subvencijama koje su namenjenje ratarstvu, nema rentabilne proizvodnje", ističe Ševarlić i dodaje da vec dve decenije kasnimo u podsticanju investicija.

Profesor takođe upozorava da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne regresira nabavku dizel goriva.

VIDEO 

PROGRAM FORUMA 

Izvor: Tanjug 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html