Pooštriti primenu zakona o GMO

Pooštriti primenu zakona o GMO

Pooštriti primenu zakona o GMO

SUBOTICA - Predsednik društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić smatra da treba pooštriti primenu sadašnjeg zakona o genetički modifikovina organizmima (GMO) i oštro sankcionisati one koji ilegalno uvoze ili uzgajaju GMO u Srbiji.

Povodom izjave ministra poljoprivrede Dragana Glamočića da se Zakon o GMO ne mora menjati zbog Svetske trgovinske organizacije već zbog nas, Ševarlić je rekao novinarima na poljoprivrednom forumu "Hrana za Evropu" u Subotici, da se ne mora menjati zakon, već se mogu doneti uredbe.

Tim uredbama, smatra on, pojedine odredbe zakona će biti detaljno razrađene, a na osnovu njih će se sankcionisati oni koji "ilegalno uvoze, distribuiraju i uzgajaju genetički modifikovane organizme".

"Za to država treba da obezbedi laboratoriju i da bude daleko manja korumpiranost nego što danas jeste, što je takođe jedna od osnovnih primedbi iz Evropske unije", kazao je Ševarlić.

On se ne slaže sa mišljenima da GMO proizvodi nisu štetni za zdravlje ljudi, i dodaje da takav stav ima i većina svetske stručne javnosti.

Takođe je postavio pitanje "moralne legitimnosti" parlamenta Srbije, za koji kaže da "u svojim redovima nema ni jednog poljoprivrednika, izuzev Marijana Rističevića, da se izjašnjava o tako krucijalnoj stvari iz domena koji tangira oko 11 odsto stanovnika Srbije", odnosno poljoprivrednika koji žive od te delatnosti.

Povodom organske poljoprivrede u Srbiji, što je jedna od tema drugog dana foruma "Hrana za Evropu", Ševarlić je istakao da proces certifikacije treba da se proširi na kolektivne grupe poljoprivrednika, a ne samo individualne proizvođače. Time bi se, po njegovom mišljenju, smanjili troškovi certifikacije gazdinstava, odnosno površina za organsku proizvodnju.

S druge strane, dodaje Ševarlić, time bi se omogućilo udruživanje poljoprivrednika koji ulaze u proces organske poljoprivrede, jer su pojedinačno mali da proizvode količine koje bi bile "tržišno prepoznatljive", pogotovo za izvoz.

On takođe smatra da država u ovom smislu treba da pomogne izgradnju prerađivačkih kapaciteta koji će biti certifikovani za preradu organskih proizvoda.
"Samo izvozom viših faza prerade organskih proizvoda ova zemlja može da zaradi desetine hiljada evra po hektaru, a ne samo izvozom sirovih organskih proizvoda", rekao je Ševarlić, navodeći pozitivna iskustva Austrije i Italije.

On smatra da treba odrediti zone za organsku poljoprivredu, posebno u Vojvodini, koje bi bile zaštićene određenim koridorima od industrijske poljoprivredne proizvodnje, a koje bi, kako je rekao, mogle da imaju štetan uticaj na susedne organske parcele.

Poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" u Subotici, koji se održava u organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, završava se danas panelima o finansiranju agroprivrede i organskoj poljoprivredi.

Prvog dana foruma, koji je otvorio ministar Glamočić, pored GMO, dominirale su teme diskontinuiteta agrarne politike i povlašćenog položaja Hrvatskih duvandžija na domaćem tržištu.

Na forumu učestvuju vodeći stručnjaci iz ovih oblasti, bivši ministri poljoprivrede, kao i generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, trgovinskih lanaca, banaka, osiguravajućih kuća.
 

Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html