Radio Beograd 1, Talasanje: M. Ševarlić, Z. Rajić, B. Knežević

Radio Beograd 1, Talasanje: M. Ševarlić, Z. Rajić, B. Knežević

Zašto je Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu izazvao oštru polemiku u javnosti? Ko će i pod kojim uslovima moći da upravlja zemljom? Čije će biti naše njive?

Procene su da budžet Srbije gubi oko 100 miliona evra godišnje zbog toga što se izdaje svega 30 odsto državnih njiva. Preostala zemlja je uzurpirana, zapuštena ili se nelegalno koristi. Država za to krivi neodgovorne lokalne vlasti i najavljuje rigorozne kazne. Ministarstvo poljoprivrede kao osnovni razlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, navodi upravo pokušaj da se iskoreni korupcija. I dok država žučno brani svoje stavove, pokrajinska vlast posebno se protivi izdavanju zemlje investitorima na rok od 30 godina, jer, veruju da će upravo to omogućiti korupciju. Ko je u pravu? Da li će najbolja i najkvalitetnija zemlja biti dostupna našim poljoprivrednicima ili će veliki posedi pasti u ruke "tajkunima bliskim vlasti"?

Da li su jasni kriterijumi prema kojima zemljište mogu da kupuju stranci, uoči stupanja na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?

Da li je utvrđeno koliko zemljišta država treba najpre da vrati starim vlasnicima?

Za Talasanje govore:

  • profesor Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, 
  • Branislav Knežević, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu i 
  • Miladin Ševarlić, savetnik za agroprivredu Ekonomskog instituta.

Autor: Olivera Simić Milošević

 

Radio BG1, Talasanje: Poljoprivredno zemljište Srbije - Gosti: M. Ševarlić, Z. Rajić, B. Knežević by Ppns on Mixcloud

Izvor: Radio Beograd 1

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html