U središtu pažnje (Radio Beograd 1): Zadrugarstvo, 3. 7. 2015.

U središtu pažnje (Radio Beograd 1): Zadrugarstvo, 3. 7. 2015.

Šta je zadrugarstvo? Koliko ovaj oblik organizovanja može da pomogne članovima zadruge? Koliko je za poljoprivredne proizvođače važno da se udružuju u zadruge? Šta danas možemo da iskoristimo iz tradicije zadrugarstva u Srbiji?

Međunarodni zadružni savez i Organizacija ujedinjenih nacija saglasili su se da se ovogodišnji Međunarodni dan zadrugarstva obeleži pod sloganom " Birajte zadruge, birajte jednakost". Tim povodom u Beogradu će se u subotu održati prvi Sabor zadrugara i udruženih proizvodjača Srbije. Sabor je šansa da okupljeni zadrugari i udruženi poljoprivrednici uspostave medjusobne kontakte kao i kontakte sa potrošačima, prikažu svoje proizvode i način života u lokalnim zajednicama i da ukažu javnosti da zadrugarstvo i udruživanje u Srbiji imaju dugu i bogatu tradiciju, uspehe ali i probleme- ističu organizatori sabora.

Zašto je važno zajedničko organizovanje, kakav je odnos države prema zadružnom obliku svojine i zadrugarstvu uopšte, šta se očekuje od usvajanja novog zakona o zadrugama?

Gosti emisije "U središtu pažnje" Radio Beograda 1, u petak 3. jula 2015. godine bili su:

  • profesor dr Miladin Ševarlić, agroekonomski analitičar i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije, 
  • Branko Maričić, član Zadružnog pokreta Srbije, 
  • Vlado Kovačević, savetnik ministra poljoprivrede.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević

 

U središtu pažnje (Radio Beograd 1): Zadrugarstvo, 3. 7. 2015. by Ppns on Mixcloud

ZADRUGE ZA BRŽI EKONOMSKI RAZVOJ GRADA

mms sabor

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je na obeležavanju Međunarodnog dana zadrugarstva i prvom Saboru zadrugara i udruženih poljoprivrednika Srbije izjavio da je Beograd veoma zainteresovan za razvoj zadruga.

On je tom prilikom istakao da je Grad Beograd sa zadovoljstvom podržao organizaciju ovog Sabora kako bi se saradnjom između zadruga i udruženja iz Beograda i onih širom cele zemlje doprinelo bržem i ravnomernijem razvoju svih područja Srbije.

- Zadrugarstvo u našoj zemlji ima dugu i bogatu tradiciju, ali potrebni su dodatni napori i lokalnih zajednica kako bi se ubrzao njihov ekonomski, socijalni i kulturni razvoj. Beograd je veoma zainteresovan da pomaže razvoj zadruga i udruženja u svim delatnostima kako bi njihovi članovi ekonomski ojačali i svojim radom doprineli razvoju grada - rekao je gradonačelnik.

Mali je rekao da se nada da će i naredne godine Beograd biti domaćin Sabora sa većim brojem učesnika.

Sabor zadrugara i udruženih proizvođača Srbije organizovale su nacionalne naučno-stručne organizacije u čijim programskim ciljevima je i oblast zadrugarstva Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, Društvo agrarnih ekonomista Srbije (DAES) i Zadružni pokret uz podršku Grada Beograda i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić i sekretarka za privredu Grada Beograda Tijana Maljković.

Foto: Beoinfo
Izvor: Blic


BROŠURA "ZAŠTO I KAKO SE ORGANIZOVATI U ZADRUGE" - ĐORĐE BUGARIN, DANILO TOMIĆ, BRANISLAV GULAN



RAZVOJ PORODIČNIH PREDUZEĆA U SEOSKIM PODRUČJIMA SRBIJE - DANILO TOMIĆ, BRANISLAV GULAN, MILE MANDIĆ



Izvor: SANU


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html