Učiniti proizvode konkurentnim na izvoznom tržištu

Učiniti proizvode konkurentnim na izvoznom tržištu

BEOGRAD - Potrebno je domaće proizvode učiniti konkurentnim na izvoznom tržištu, ocenili su danas predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije profesor dr Miladin Ševarlić i sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Ševarlić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da su Srbiji, koja ima sitna porodična gazdinstva i urušeno zadrugarstvo, potrebne zadruge, bez čega je nemoguće pojedinačno male tržišne viškove grupisati i učiniti konkurentnim ni na domaćem, a kamoli na izvoznom tržištu.

On je ukazao da su i u Briselu skrenuli pažnju i postavili pitanje kako će biti pripremljeno 630.000 srpskih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava za konkurentnost na evropskom tržištu, ukoliko nema razvijenog zadrugarstva.

"Zadrugarstvo je jedini sektor privređivanja koji je u procesu tranzicije praktično potpuno izopšten i najveći problem u Srbiji je što nemamo restitucije zadružne imovine", ocenio je Ševarlić, navodeći da je predlagao formiranje 20 ili 30 logističkih centara gde bi se sakupljali tržišni viškovi.

Budimović je, gostujući u istoj emisiji, rekao da se mora poboljšati privredni ambijent da domaći proizvođači kroz ujedinjenja, zadruge ili bilo koja poslovna interesna udruženja, nastupaju na svetskim tržištima.

Poenta je u tome da se napravi dobar privredni ambijent da naši proizvodi budu konkurentni po mnogo čemu, ne samo po ceni, po kvalitetu", rekao je Budimović.

Budimović je dodao da se vladi, odnosno rerentnim ministarstvima finansija i poljoprivreda, na osnovu obavljenih analiza priprema poseban predlog za ono što je u toj oblasti moguće uraditi.

Foto Tanjug, J. Pap ilustracija 


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO dobio je novu, trajnu adresu. Ubuduće, sve aktuelnosti pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html