Udruživanje recept za zdravu hranu

Udruživanje recept za zdravu hranu

Organska proizvodnja, trend u svetu, i dalje ostaje neiskorišćena šansa Srbije. Zemljišta u opustelim selima izuzetno pogodna za ovakav uzgoj


Proizvođači organske hrane iz Srbije mogu da uspeju samo udruženi. Najmanje je važno kako se taj oblik udruživanja naziva - klaster, asocijacija, zadruga... Samo tako, objašnjava prof dr Miladin Ševarlić, ugledni agroekonomista i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, naši proizvođači mogu da tržištu ponude dovoljne količine organskih proizvoda, koji su ne samo u svetu već i kod nas sve traženiji.

Valja ukazati na to da proizvođači organske hrane u Srbiji već imaju svoju organizaciju „Srbija organika“. Odnedavno, uz podršku pokrajinske vlade, formiran je i Vojvođanski klaster organske proizvodnje, prvi takve vrste u Srbiji.

Klaster je, kako je prilikom formiranja objašnjeno, udružio preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom organske hrane, male proizvođače organskih proizvoda, naučne ustanove i nevladine organizacije. Cilj im je zajednički - povećanje proizvodnje organske hrane i stvaranje uslova za njen ekonomski i održiv razvoj. U klaster se, do sada, uključio 31 proizvođač.

- Organska hrana je iz godine u godinu sve traženija u svetu, a i kod nas, pa bi na taj izazov Srbija bi morala što pre da odgovori - ističe Ševarlić. - Proizvođači organske hrane kod nas jako su mali, tako da im je teško da postignu kontinuirano snabdevanje nekih ozbiljnjih kupaca, a samim tim, teško je da odrade neke ozbiljnije izvozne poslove.

Ševarlić, takođe, napominje, kako bi Srbija mogla da kaže da je postigla uspeh u organizovanju organske proizvodnje kada dođe do 20 odsto površina poljoprivrednog zemljišta sertifikovanih za ovaj vid poljoprivrede.

- Austrija ima toliko zemljišta u organskoj proizvodnji, a mi imamo daleko bolje prirodne uslove i resurse, ali nažalost, ne koristimo ih dovoljno - kaže Ševarlić.

Trebalo bi, po Ševarliću, da iskoristimo priliku koju imamo, jer je zemljište centralne Srbije sa mnogo gotovo opustelih sela izuzetno zahvalno za ovakav vid proizvodnje.

POVRŠINE U ORGANSKOJ PROIZVODNjI 2013.

  • KONVERZIJA (ha) - ORGANSKI STATUS (ha) - UKUPNO (ha)
  • Žitarice 1.608 - 665 - 2.273
  • Krmno bilje 280 - 314 - 594
  • Livade, pašnjaci 2.220 - 651 - 2.872

PRIMER IZ KISAČA

PORODICA Vozar iz Kisača, jedna od prvih u Srbiji koja je počela da se bavi organskom proizvodnjom, i trenutno na 12 hektara gaji oko 30 vrsta raznog povrća, jedna je od članica nedavno formiranog klastera. - Problema sa plasmanom naših proizvoda nema - kaže Vladimir Vozar. - I da proizvedemo 10 puta više, ne bi bilo problema sa prodajom, jer tržište traži organske prozvode. Organizovanje klastera je dobra ideja, jer će mnogo značiti pre svega za dalje povezivanje nas organskih proizvođača, za zajedničke nastupe na sajmovima, a nadam se, jednog dana, i za zajedničku robnu marku...

N. Subotić
Izvor: Novosti

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html