Alnatura ne sadrži GMO, ali to ne sme da ističe

Alnatura ne sadrži GMO, ali to ne sme da ističe

Shodno usklađivanju sa zakonskom regulativom Republike Srbije koja propisuje da nijedan proizvod koji je u prodaji na tržištu Srbije ne sme da sadrži GMO, DM drogerija u Srbija je u obavezi da ne ističe i ne naglašava deo originalne deklaracije Alnatura proizvoda koji navodi da ovi proizvodi ne sadrže GMO

Kompanija DM sa sedištem u Hrvatskoj obavestila je javnost 24. novembra na korporativnom sajtu da je iz predostrožnosti povučena cela serija proizvoda "alnatura kaša" od četiri vrste žitarica - ekoproizvod (250 grama) sa rokom trajanja do 20. novembra 2015. godine.

Kako se navodi u saopštenju, razlog povlačenja je što su u sklopu rutinskog službenog ispitivanja u proizvodu pronađeni tragovi tropanskog alkaloida, materije koja je prirodni sastojak različitih biljaka.

DM je zamolio potrošače da provere da li su kupili navedenu kašu i ukoliko je neko u posedu tog proizvoda da ga vrati u najbližu prodavnicu DM-a, gde će mu biti obezbeđen povraćaj novca.

Uz izvinjenje, DM je naglasio da je ovim putem obavestio javnost o spornoj seriji sa ciljem "da se obezbedi najviša bezbednost proizvoda i kupaca" u njihovim prodavnicama.

Informaciju su narednog dana preneli hrvatski mediji i pojedini srpski, poput Potrošač.info i portala PPNS.

Tragom ove informacije, bitne i za potrošače u Srbiji, s obzirom da u našoj zemlji takođe posluje lanac drogerija DM, kao i da u njihovoj ponudi ima asortimana Alnature, obratili smo se ovdašnjem DM-u i dobili odgovor da se sporna kaša sa četiri vrste žitarica ne nalazi u ponudi DM drogerije u Srbiji. Uz to, doznali smo da je za sada i neće biti u ponudi.

Ovakva informacija danas je osvanula i na sajtu "srpskog" DM-a.

Ovde se, međutim, ne završava intriga oko sertifikovanog organskog proizvoda jer smo, poput mnogobrojnih potrošača, i lično posvedočili jednoj neobičnoj pojavi koja se od skoro dešava u ovom trgovinskom lancu, a moguće je i na ostalim prodajnim mestima gde u ponudi ima proizvoda Alnature.

Naime, na semenkama suncokreta ("sonnen blumen kerne") u kragujevačkom DM-u, na deklaraciji gde je navedeno da je to organski proizvod "nastao bez upotrebe genetske tehnologije" ovo između navodnika je precrtano! I ne samo na ovom proizvodu, već i na svim ostalim artiklima ovog proizvođača. Do skoro je baš svaka deklaracija Alnature bila "uredna", bez precrtavanja, od strane trgovaca ili proizvođača. Etiketa "Organski proizvod RS-ORG-011" je ostala.

Još jednom smo se obratili DM-u i ponovo nije bilo potrebno da se pozovemo na Član 15, stav 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ispoštovani smo kao glasilo i uzvratno javljanje je usledilo u roku od 24 časa. Odgovor prenosimo u celosti:

"Shodno usklađivanju sa zakonskom regulativom Republike Srbije koja propisuje da nijedan proizvod koji je u prodaji na tržištu Srbije ne sme da sadrži GMO, DM drogerija u Srbija je u obavezi da ne ističe i ne naglašava deo originalne deklaracije Alnatura proizvoda koji navodi da ovi proizvodi ne sadrže GMO."

U cilju jasne komunikacije, DM dodaje:

"Napominjemo da su svi proizvodi brenda Alnatura 100% re-sertifikovani organski proizvodi. Što se tiče oznaka na Alnatura proizvodima, osim oznake organske hrane na pakovanjima Alnatura proizvoda se može naći i oznaka BIO7 koje menja dosadašnju oznaku, i koja definiše svrhu, cilj, način poslovanja, nastojanja i želje kompanije Alnatura. Ova oznaka podrazumeva pojedinačne aspekte organske proizvodnje u saradnji sa kupcima i partnerima prema načelima Alnatura kompanije, poštujući održiv i raznovrstan uzgoj."

Uz odgovor koji je stigao sa "srpske" adrese DM, na pomenutoj adresi ove kompanije u Hrvatskoj moguće je doznati još konkretniji odnos prema GMO, nedvosmislen i beskompromisan:

"...Akcije u kojima nudimo aktivno učešće centralni su element Alnaturine komunikacije." Kao jedan od primera navodi se "podsticanje raznovrsnosti - zajednički politički angažman protiv GMO".

Pred ovakvim primerom, pristalice konvencionalne i organske poljoprivrede mogu samo da skinu kapu, dok vlastima u Srbiji ostaje da probaju da objasne javnosti da li zaista nešto nije u redu sa proizvođačima poput Alnature, pa su prinuđeni da deklaracije koje nastaju na izvornoj adresi proizvodnje "koriguju" za tržište Srbije. Alnatura je, inače, osnovana 1984. godine u Nemačkoj, zemlji koja je prepoznatljiva po GMO-slobodnim regionima, a u jednom od takvih je i sedište ove kompanije.

Ovakav potez je utoliko apsurdniji jer se čini pukim precrtavanjem, pa "skrivanje" informacije traje dok boja "drži", a čim se povuče potrošaču je omogućeno da pročita ono što je čitao i do pre par nedelja - "organski proizvod nastao bez UPOTREBE GENETSKE TEHNOLOGIJE".

Podsećamo naposletku, ovom slučaju je prethodio "domaći" primer iz marta ove godine, kada je koncern Bambi ozvaničio da je lansirao novi proizvod, naglasivši na ambalaži da "ne sadrži GMO".

PRILOZI PPNS:

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html