Dr Stojšić upozorava: Kupujemo meso puno hormona i antibiotika

Dr Stojšić upozorava: Kupujemo meso puno hormona i antibiotika

Nekadašnji načelnik veterinarske inspekcije potvrdio da domaći proizvođači životinje tove koncentratom u koji dodaju razne aditive koji u mesu vezuju vodu. Kad bismo znali šta sve jedemo, svi bismo postali vegetarijanci


Građani koji na akcijama u trgovinskim lancima kupuju jeftino sveže meso da bi uštedeli koji dinar treba da znaju da su neretko na gubitku. Naime, kako saznajemo, domaći farmeri piliće i svinje hrane koncentratom u koji dodaju hormone za brži rast, kao i aditive i druge opasne materije koje u mesu vezuju vodu.

- Kupila sam prošlog vikenda pileće batake na akciji u jednoj trgovini po 300 dinara po kilogramu. Izgledali su lepo, ali kad sam počela da ih pržim, ulje je prskalo na sve strane, oči da mi istera. Meso je bilo puno vode i kad se ispeklo, smanjilo se skoro duplo – kaže Beograđanka N. A., koja je pozvala našu redakciju kako bi se požalila na prodavca.

Utovljeni za 35 dana

Bivši načelnik veterinarske inspekcije, dr veterinarske medicine Miroslav Stojšić potvrdio nam je da se u meso dodaje sve i svašta.

- Pileće i svinjsko meso koje se može kupiti u prodavnicama u Srbiji poreklom je s domaćih farmi koje rade na veliko. Proizvođači utove pilad za 35-40 dana do tri kilograma žive vage. To je nabildovano mlado meso i puno je vode. Stoka se hrani koncentratom u koji se dodaju hormoni, antibiotici i kokcidiostatici. Ti sastojci se deponuju u mesu i kostima i vrlo su opasni za zdravlje potrošača, naročito dece.

Izmenili pravilnik

U bolnicama je danas sve više ljudi koji obolevaju od sepse jer su, zbog preteranog unosa antibiotika u organizam kroz hranu, bakterije na njih postale rezistentne – ističe Stojšić i objašnjava da su iz tog razloga danas krmenadle bele.

- Kad takvo meso ostavite u frižideru, iz njega se iscedi puna tacna vode – kaže Stojšić i dodaje da se i u stočnu hranu, ali i u proizvode od mesa dodaje mnogo aditiva jer je to Uprava za veterinu dozvolila promenom ranijih pravilnika.

Opasna slanina: Kilogram karogenana vezuje 20 kg vode

Miroslav Stojšić objašnjava da je debela sirova slanina puna salamure koja sadrži polifosfate, GM soju, emulgatore i karagenan (hidrokoloid).

- Kilogram praha karogenana vezuje 20 kilograma vode u proizvodu, a on izaziva zapaljenje creva i čiriće na debelom crevu koji prelaze u karcinom. To je ranije bilo dozvoljeno u šunkama od 0,8 do jedan odsto, ali se danas dodaju dva do tri procenta, zato što nema kontrole – tvrdi Stojšić.

Uprava za veterinu: Problem se rešava u proizvodnji

U Upravi za veterinu tvrde da veterinarska inspekcija sprovodi redovnu kontrolu u svim objektima za proizvodnju hrane, a u klanicama se sprovodi stalan nadzor.

- U mesu nije otkriven procenat vode veći od dozvoljenog zato što se promet takvog mesa ne dozvoljava, odnosno problem se rešava na liniji proizvodnje. Ukoliko se utvrdi da je u mesu količina vode veća od propisane, takvo meso ne ide u promet – kažu i dodaju da je upotreba hormona u ishrani ili lečenju životinja zabranjena. Navode da je upotreba antibiotika u lečenju dozvoljena, ali je lečene životinje zabranjeno stavljati u promet.

Izvor: Kurir

VIDEO Tribina 99%: Kvalitet industrijske hrane u Srbiji - I deo (predavač: dr vet. med. Miroslav Stojšić)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html