EU uvozi genetski modifikovanu soju!

EU uvozi genetski modifikovanu soju!

BRISEL - Evropska komisuja je donela odluku o odobrenju uvoza genetski modifikovane vrste soje, a tu odluku juče je donela Evropska komisija.

Zrna soje po imenu A25704-12, koje je razvila nemačka biotehnološka firma "Bajer kropsajens" sada mogu biti na evropskom tržištu kako bi u idućih deset godina bila upotrebljena za ljudsku ili životinjsku ishranu.

Evropska komisija je donela odluku nakon što ministri članica evropskog bloka nisu mogli da postignu dogovor o toj temi.

U slučaju kada su ministri blokirani u donošenju odobrenja o nekom određenom genetski modifikovanom proizvodu, donošenje odluke prelazi na Evropsku komisiju. Genetski modifisani organizmi /GMO/ veoma su osetljiva tema u Evropi.

Prema anketi agencije "Evrobarometar" sprovedene 2006. godine, većina Evropljana izražava zabrinutost zbog ove tehnologije, a samo 27 odsto su za njenu upotrebu, dok su i sami ministri podeljeni o ovom pitanju.

Evropska komisija je u više navrata dala svoje odobrenje nakon konsultacija sa Evropskom administracijom za bezbednost hrane /EFSA/. U avgustu 2007. godine EFSA je saopštila da je soja A25704-12 bezbedna za uvoz.

Određene zemlje evropskog bloka i pokreti za zaštitu ekologije optužuju vlasti da su pristrasne kada je reč o biotehnološkoj industriji i tvrde da EFSA daje odobrenje GMO bez provođenja potrebnih pretraga.

Protivnici GMO ističu da EFSA zasniva svoju istragu na podacima koje joj daje sama GM industrija.

Izvor: rtv.rs

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html