Evro-tržište orgomna šansa za domaću, genetski nemodifikovane (non-GMO) soju

Evro-tržište orgomna šansa za domaću, genetski nemodifikovane (non-GMO) soju

SUBOTICA - Vojvođanski poljoprivrednici, zainteresovani za proizvodnju genetski nemodifikovane (Non-GMO) i organske soje, imaju šansu da svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište, ali i da dobiju transfer tehnologija iz zapadnih zemalja.

Ovim povodom, u Subotici je u toku seminar posvećen mogućnostima izvoza organskih proizvoda na tržište Evropske unije, a na kojem učestvuju i predstavnici austrijske asocijacije “Dunav soja”.

Direktorka njihovog regionalnog centra u Novom Sadu Marija Kalentić rekla je da je poljoprivrednicima otvoren poziv za učešće u partnerstvima u Vojvodini, a koje treba da omogući povezivanje domaćih proizvođača organske soje i drugih useva sa kupcima iz Švajcarske, Austrije i Nemačke.

“To su dugogodišnji ugovori za stabilna strana tržišta i proizvodnja po organskim standardnima kvaliteta, sa jedne strane, a sa druge strane prenos najnovijih tehnologija proizvodnje, gde je organska proizvodnja savremena, bez puno učešća ljudskog rada, sa savremenim mašinama” – rekla je Kalentić novinarima.

Eksperti iz inostranstva, prema njenim rečima, su prisutni na seminaru u Subotici, gde će se zadržati nekoliko dana i obići nekoliko organskih proizvođača gde će se upoznati sa trenutnim stanjem i razmotriti mogućnosti unapređenja proizvodnje organskih ratarskih kultura.

Upitana o mogućnostima plasmana na evropsko tržište, Kalentić je rekla da je ogromno tržište na raspolaganju za Non-GMO soju i organsku soju, koja se upotrebljava kao stočna hrana u organskoj proizvodnji mesa i prerađevina, a koja se trenutno uvozi iz Kine i Indije.

“Evropa želi da se preorijentiše na domaće proizvođače. To je ogromna šansa za tržište Srbije” - rekla je Kalentić i navela da samo Švajcarskoj trenutno nedostaje 6.000 tona organski sertifikovane soje.

Izvor: Tanjug  


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)   

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html