Genetski modifikovana soja otkrivena na 79 parcela

Genetski modifikovana soja otkrivena na 79 parcela

BEOGRAD - Fitosanitarna inspekcija izvršila je kontrolu useva soje na 1.800 parcela na teritoriji Srbije i utvrdila da je na 79 parcela gajena genetski modifikovana soja, izjavio je danas Tanjugu direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić.

Kontrola useva soje sprovedena je na ukupnoj površini od oko 1.000 hektara, a tačne površine na kojima je pronađena genetski modifikovana soja biće poznate u narednih mesec dana, napomenuo je on.

Kontrola u "problematičnim" okruzima

Pajkić je ukazao da je ovogodišnja kontrola sprovedena u onim okruzima koji su prethodnih godina bili "najproblematičniji", odnosno u kojima je tradicionalno gajena genetski modifikovana soja, ali je i proširena na druge okruge.

Inspekcija je rezultatima te kontrole, prema Pajkićevim rečima, u nekim segmentima zadovoljna, a u drugima nije.

Zadovoljni smo time što je u okruzima u kojima smo tradicionalno prethodnih godina imali fokusiranu proizvodnju genetski modifikovane soje, ove godine zabeležen opadajući trend, kazao je Pajkić.

"U Mačvanskom okrugu imamo svega 11 parcela, a prethodnih godina je u tom okrugu bilo i po 60-70 parcela sa genetski modifikovanom sojom", istakao je Pajkić, dodajući da se i u Sremskom okrugu beleži pad te proizvodnje, sa nekadašnjih 20 do 40 parcela, na svega osam.

"Poljoprivredni proizvođači su na svojim lošim iskustvima naučili da poštuju zakon", naglasio je on.

Inspekcija je, sa druge strane, nezadovoljna time što je pronađeno 79 parcela sa takvom sojom, ukazao je Pajkić, ističući da zabrinjava i podatak da je u Zapadno-bačkom okrugu, koji do sada nije bio poznat po proizvodnji genetski modifikovane soje, pronađeno 48 uzoraka, odnosno više od polovine ukupnog broja pronađenih parcela.

On je napomenuo i da je u tom okrugu trenutno u toku postupak uništavanja ove soje.

GMO zabranjeni zakonom

Pajkić je podsetio da je Zakonom o genetski modifikovanim organizmima (GMO) u Srbiji zabranjena proizvodnja te vrste organizama.

I u slučaju poslednje kontrole protiv onih koji su se oglušili o zakonske odredbe, biće podnesene prekršajne prijave, rekao je Pajkić, dodajući da kazne za fizička lica koja su se bavila ovakvom proizvodnjom iznose do 100.000 dinara.

"Protiv svih onih koji ne izvrše rešenje inspektora, odnosno ne unište samostalno genetski modifikovanu soju, biće podnesena i krivična prijava, a rešenje će biti izvršeno prinudno o trošku onoga čija je ta soja", upozorio je on.

Pajkić je naveo i da je ovakav način kontrole "na zeleno" uveden pre dve godine, objašnjavajući da inspekcija, kada soja dostigne određeni stepen vegetacije, vrši uzorkovanje na njivama i potom se rade analize.

"Ukoliko se utvrdi da je neka soja genetski modifikovana, pristupamo njenom uništavanju direktno na njivi", dodao je on.

Pajkić je naglasio i da ovo nije kraj kontrole soje, jer će inspektori, kao i prethodnih godina, vršiti kontrolu i na otkupnim mestima, i svu onu soju koja bude genetski modifikovana, oduzimati i sklanjati u posebna skladišta.

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html