I skupštinski Odbor za poljoprivredu protiv GMO

I skupštinski Odbor za poljoprivredu protiv GMO

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije smatra da ne treba dozvoliti proizvodnju genetski modifikovanih organizama (GMO) i promet semena


Kako je izjavio Tanjugu predsednik ovog tela, Aleksandar Senić nakon završetka dvodnevne sednice odbora u Čačku, postignuta je saglasnost sa ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem da je postojeći zakon koji se odnosi na GMO nedovoljno bezbedan za građane i mora se promeniti.

"Gajenje GMO će biti u potpunosti zabranjeno u Srbiji, a promet hrane za ljudsku ishranu neće biti dozvoljen, osim za stoku. Meso koje će biti proizvedeno od životinja hranjenih GMO će biti jasno označeno, tako da kupci neće biti u zabludi kao što su sada", rekao je Senić.

On je u tom kontekstu podsetio da meso životinja hranjenih GMO iz uvoza sada nije jasno obeleženo.

Prema njegovim rečima, svi poslanici su jasnog stava da se zaštiti zdravlje građana, uprkos tome što se kompanije koje se bave proizvodnjom GMO ograđuju da nije dokazano štetno dejstvo korišćenja te hrane.

"Svi članovi odbora i, pri tome, poslanici u parlamentu podržaće zakon koji će zabraniti gajenje GMO i promet robe koja služi za ishranu ljudi, dok će biti dozvoljena trgovina onom (robom) koja se koristi za stočnu ishranu", istakao je Senić.

Predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije kaže da ne postoji GMO lobi u ovom telu, ali ni u ministarstvu poljoprivrede.

Zakon o GMO će, naglašava Senić, biti u potpunosti usaglašen sa direktivama EU i uredbama STO.
Pored zabrane GMO na sastanku je bilo reči i o katastrofalnoj situaciji u stočarstvu.

"Ukoliko želimo da povećamo produktivnost moramo to činiti kroz više proizvoda. Ne smemo dozvoliti izvoz kukuruza i merkantilne pšenice, već treba da vršimo spoljnotrgovinsku razmenu mesom i prerađevinama", rekao Senić.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, neophodno da predstavici lokalne samouprave preuzmu inicijativu na svojim teritorijama i realizuju projekte koji će pospešti razvoj stočarstva.

"Predstavnici Grada Čačka su predložili konkretan projekat za razvoj ove grane, gde će poljoprivredni proizvođači uz određene uslove i kriterijume dobijati besplatno junice koje će gajiti i neće moći da ih otuđe pet godina", naveo je Senić, ističući da će na taj način biti poboljšan genetski sastav, mlečnost grla, ali i kvalitet mesa.

Govoreći o proizvodnji rasadnog materijala, Senić je ukazao da će usaglašavanje zakona u ovoj oblasti sa propisima EU trajati oko godinu i po dana.

"Predviđene su mere podsticanja proizvodnje sadnog materijala u čačanskom Institutu za voćarstvo, međutim, to zavisi i od zainteresovanosti poljoprivrednika za sadnice, jer smo čuli da su povoljnije i jeftinije iz uvoza", naveo je on, dodajući da ova ustanova nije konkurentna.

Senić je predložio da Institut razmotri strukturu maloprodajne cene, odnosno da sadnice učini pristupačnijim poljoprivrednim proizvođačima.


Izvor: Mondo/Agencije

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html