Novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima - Od 1. oktobra 2012. stroža kontrola uvoza hrane

Novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima - Od 1. oktobra 2012. stroža kontrola uvoza hrane

Od 1. oktobra u Srbiji će se primenjivati novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima, o čemu će svi zainteresovani biti informisani na transparentan način, rečeno je na sednici Grupacije laboratorija Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Uzorak će se uzimati jednom nedeljno, ali novo je i to što se neće uzorkovati proizvodi koji su do sada kontrolisani više puta, a nikada nije pronađeno nešto suprotno Zakonu o bezbednosti hrane, saopšteno je tom prilikom.

Na sednici se raspravljalo o položaju akreditovanih laboratorija u sprovođenju odredbi Zakona o bezbednosti hrane, a predstavljeni su i primeri iz prakse u ovoj oblasti.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Jan Boćanski objašnjavajući zainteresovanima šta ih čeka posle 1. oktobra ove godine, naglasio je da se moraju smanjiti troškovi koji su postojali u budžetu Srbije, pa će se uzorci na graničnim prelazima ubuduće uzimati jednom nedeljno.

U zemlji ima 47 laboratorija, ali su četiri laboratorije akreditovane za taj odgovoran posao, rekao je Boćanski.

Prema njegovim rečima, ponedeljkom će se u Vladi Srbije održavati konferencija za novinare na kojima će biti iznošeni rezultati, koliko je ušlo proizvoda u zemlju, da li i koliko ima neispravnih, pa "će sve biti javno".

- Zakon o bezbednosti hrane će se strogo primenjivati i mi smo tu da ga sprovodimo u život - rekao je Boćanski.

Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih, Boćanski je naglasio da laboratorije ispituju kvalitet proizvoda, dok je inspekcija samo kontrolni organ.

To znači, podvukao je Boćanski, kontroliše se proizvod, a ne dobavljač, a inače, laboratorije odgovaraju za svoje analize.

Na skupu je bilo i pitanja o pojavi genetski modifikovanih organizama u Srbiji. Odgovajući na to pitanje Boćanski je naglasio da u Sribji, niko u 2012. godini nije podneo zahtev da proizvodi genetski modifikovane organizme u naučne svrhe, jer, prema postojećem zakonu, u Srbiji je zabranjena njihova proizvodnja u komercijalne svrhe.

Ali, po njegovim rečima, utvrđeno je da u Srbiji postoji seme genetski modifikovanog kukuruza, soje, pamuka, repe, krompira namenjenog za proizvodnju skroba i uljane repice. On je potvrdio da u Srbiji nema proizvodnje niti upotrebe genetski modifikovanih proizvoda.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je istakao da i pored obećenja nadležnih u Srbiji nije osnovana Agencija za bezbednost hrane, odnosno Nacionalni savet za bezbednost hrane, koji su trebali da budu prateći organi u sprovođenju postojećeg Zakona o bezbednosti hrane.

Govoreći o primeni sistema HACCP sistema, Papovoć je istakao da njegova oznaka predstavlja sistem upravljanja, ali da nije garancija za kvalitet hrane, objavljeno je na sajtu PKS.

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html