Primese GMO u hrani moraju da se označe

Primese GMO u hrani moraju da se označe

„MEKDONALDS“ U SRBIJI PREKRŠIO ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA

Zakon o zaštiti potrošača kaže da bitno svojstvo hrane, što prisustvo primesa GMO u piletini “Mekdonaldsa” jeste, ne sme biti skriveno.

U Srbiji u praksi stvari međutim izgledaju drugačije. Meso dobijeno od životinja hranjenih GM hranom u svetu ne mora da bude obeleženo. Tu činjenicu iskoristio je “Mekdonalds” koja uvozi pileće meso iz Mađarske, a živina je hranjena sojom iz Brazila gde je proizvodnja gotovo 100 odsto genetski modifikovana. Dakle, o tome da li je svojstvo GMO bitno, odlučuju po slobodnoj proceni sami proizvođači i trgovci.

- I u Zakonu o zaštiti potrošača, pravilnicima o deklarisanju i bezbednosti hrane jasno piše da “ne smete skrivati bitno svojstvo hrane”. Ne mora decidno da se navodi šta je bitno da bi se primenilo. Ova zakonska odredba je jasna. Dakle, ako je to bitno svojstvo, a podatak o GMO jeste, onda on mora da bude istaknut - kaže za “Blic” Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Svoj posao očigledno ne uradi ni inspekcija, koja bi trebalo da insistira na dokumentovanju procesa od toga gde se životinja uzgajala i čime se hranila.

- Svaki potrošač ima pravo na informaciju. Što znači da mora da mu se omogući pravo na izbor da li će nešto da jede ili ne - kaže Papović čije je udruženje pozvalo građane da se uzdrže od kupovine “Mekdonaldsovih” proizvoda dok se ne utvrde sve činjenice.

Na terenu je situacija već godinama u kontradiktornosti sa zakonom koji decidno zabranjuje promet i gajenje GMO.

- U pravilnicima o deklarisanju i bezbednosti hrane ne postoji obaveza označavanja GM hrane, jer se polazi od toga da je u Srbiji nema, pošto je zabranjena. Ta obaveza mora da se uvede da bismo znali šta jedemo - kaže Edina Popov iz Asocijacije potrošača.

- Životinja koja se hrani GM hranom ne smatra se GM proizvodom ni kod nas ni u Evropi - kaže sekretar udruženja poljoprivrednika PKS Nenad Budimović, i dodaje:

- Farmeri na zapadu kao hranu za životinje koriste GM sojinu sačmu koja je jeftinija. Tako su konkurentniji u odnosu na naše farmere koji takvu hranu ne mogu da koriste. Farmeri u Srbiji treba da se izjednače sa kolegama sa zapada tako što će postati obaveza da se navede odakle je meso uvezeno i čime je životinja hranjena - kaže Budimović.

Zakon o GMO

 • Nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Srbije.
 • Dozvoljena je upotreba GMO u zatvorenim sistemima (ogledi, analize, naučna istraživanja). Dozvolu daje ministarstvo.
 • Trgovanje i uzgajanje GMO je krivično delo. Zaprećena kazna je do tri godine zatvora.
 • Za privredni prestup kazna je od 500.000 do 3.000.000 dinara.
 • Genetski modifikovan organizam ne smatra se poljoprivredni proizvod biljnog porekla koji količinski sadrži do 0,9% primesa GMO, kao ni semenski i reproduktivni materijal sa maksimum 0,1% primesa GMO.

Samo u trgovimana

Kompanija “Mekdonalds” tvrdi da se u njihovim restoranima u Evropi, pa i u Srbiji, ne koriste GM sirovine u hrani. „Piletina koja se služi uvozi se iz Mađarske, dok se za ishranu živine koristi soja. U hrani za živinu se u tragovima može pronaći GM soja, jer proizvođači u svetu ne mogu da garantuju da nije došlo do njenog minimalnog mešanja sa nemodifikovanom sojom“, kažu za “Blic” u ovoj kompaniji.

Izvor: Blic
Bojana Anđelić

Foto: D. Goll

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

 • Sandra
  18.06.2014

  Da li je ovo način da se progura GMO, pod okriljem borbe za prava potrošača na obeležavanje? Lepo piše u jednom delu teksta - ako je zabranjen, onda nema šta da se obeleži. Proizvođač koji bilo gde u lancu proizvodnje svih proizvoda koristi sirovinu koja postoji i kao gmo (kukuruz, soja) može da navede da je moguća zakonski dozvoljena kontaminacija od 0,9%. Uporedite GMO sa bilo kojom ilegalnom supstancom, ja za primer uzimam kokain: kokain je zakonom zabranjen, tako da niko ne sme da ga proizvodi, prodaje i trpa u hranu. Ne sme njime da 'hrani' drugo lice ili biće. Kako bi onda moglo biti legalno da neko prodaje proizvod koji sadrži kokain? Ako se desi da neko dodirne novčanicu kojom je neko šmrkao, jel' ga treba poslati u zatvor? Ne, ali bi morao da dokaže, i koncentracija kokaina koju je moguće preneti takvom kontaminacijom to mora da pokaže, da je ona slučajna i nenamerna. Pravo potrošača je svakako da znaju šta jedu, i imamo strašan problem sa tim što ne znamo poreklo sirovine polugotovih i gotovih proizvoda. Kod nas je po zakonu da neko kupi smrznuto meso tamo negde, zalije ga tečnim dimom, našprica aromama, napiše da je proizvedeno u Srbiji i reklamira kao da je meso pašnog goveda. Tome treba stati u kraj, a oni što jedu u Meku pa vrište za svoja prava - uzmite varjaču u ruke i zaobiđite takve menze, jer sve i da nema gmo soje u tragovima u hrani kojom se kljukalo mađarsko pile, opet nije dobro za vas.

 • xajdyk
  22.06.2014

  Definitivno ne bih trebalo dozvoliti ovakav fleksibilan zakon koji dozvoljava male kolicine GMO org. u prexrani...zakon treba da bude jednostan i jasan nema mesta manipulacijama sada a i ubudice.Jedino ako je priroda vec tiliko kontaminirna sa GMO pa da ne postoji ni jedna biljka koja nije na neki nacin GMO.Ali onda treba sprovesti opsezno istrazivanje i obavestiti gradjane i ljude uopste da zivimo u kontaminiranoj sredini kako bih ljudi mogli da se na vreme edukuju sta je potrebno preduzeti da bih se zastitili od GMO.Koliko znam vec su napisane studije da je nestajanje pcela po svetu a uskoro i kod nas ako se ovakva terndencija nastavi direktno povezano sa GMO,sto se da i logicki zakljuciti...

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html