Srbija će dozvoliti prodaju genetski modifikovanih proizvoda?

Srbija će dozvoliti prodaju genetski modifikovanih proizvoda?

Nacrt zakona o genetski modifikovanim organizmima kojim će biti omogućen slobodan promet ovakvih proizvoda u Srbiji je gotov, ali se čuva u tajnosti.

Prodaja robe sa "ukrštenim genima" je inače i uslov za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, zbog čega su nas i odbili pre dve godine. Sa druge strane, nadležna ministartva poljoprivrede i trgovine zvanično kažu da se novim zakonom o GMO, zasad, ne bave.

Da Nacrt novog zakona o GMO spremno i skriveno čeka u nekoj fioci potvrdio je za "Novosti" profesor Miladin Ševarlić, savetnik ekonomskog instituta. On kaže da je Nacrt zakona nezvanično pripremljen, ali da ga zvanično niko ne da na uvid.

- Iako sam tražio da ga pogledam, bez ikakvog odgovora, u Ministarstvu poljoprivrede odbijaju da ga pokažu. Od njih nisam čak dobio ni spisak članova Nacionalnog saveta za biološku sigurnost. To je telo koje formira ministar poljoprivrede, po važećem Zakonu o GMO iz 2009. godine. Nije mi jasno zbog čega je i to tajni spisak, rekao je Ševarlić.

U ministarstvima privrede i trgovine, međutim, kažu da od zakona za sada nema ništa i tvrda da novi propisi čak nisu ni napisani.

U Ministarstvu poljoprivrede ne žele da daju konkretan odgovor da li će Srbija biti protiv GMO ili ne, ali su rekli da prate događanja u Evropskoj uniji i da će sve odluke biti usklađenje sa EU i Svetskom trgovinskom organizacijom.

- Kod nas je na snazi zakon iz 2009. godine, kojim su zabranjeni promet, prodaja i gajenje GMO. Na nivou EU došlo je do izmena. Usvojena je nova direktiva koja spušta odlučivanje na nivo država članica. Ono što budemo morali da uradimo, biće urađeno. Javnost će biti uključena u raspravu i tribine i apsolutno ništa neće biti bez nje urađeno, rekao je Jovan Vujović, rukovodilac Grupe za zaštitu biljnih sorti i biološku sigurnost Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Alo.rs 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • Nije dokazano da je GM hrana zdravstveno bezbedna
  • GMO isključivo naša odluka
  • Dimitrijević, Poljoprivredni fakultet Novi Sad : Petrović, Monsanto Srbija

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html