Za Srbiju bez GMO

Za Srbiju bez GMO

Srbija ne treba da dozvoli uzgajanje i promet genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od GMO, jer nisu zdravstveno bezbedni, istaknuto je i u Kragujevcu.


U tom gradu, predstavljena je sinoć deklaracija "Kragujevac bez GMO". "Dosadašnji rezultati i eksperimentalna istraživanja pokazuju pogubne posledice po zdravlje eksperimentalnih životinja u drugoj, trećoj i četvrtoj generaciji, što znači, da će se prvi simptomi ozbiljnijih bolesti u isto vreme javiti kod ljudi", rekao je predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić.
Tehnologija proizvodnje GMO nije u skladu sa prirodom i vodi do značajnog uništavanja drugih autohtonih sorti i hibrida stvaranih decenijama, ali i do uništavanja korisnih insekata i osiromašenja biodiverziteta, ocenio je Ševarlić, autor i kopredlagač deklaracije.

"Na 160 miliona hektara oranica u svetu, na koliko se danas daju genetski modifikovani organizmi, nalazi se svega tridesetak ’modela’ genetski modifikovanih organizama i oni su uništili oko 40.000 autohtonih sorti i hibrida i stotine miliona drugih biljnih vrsta, koje nisu uključene u proces poljoprivredne proizvodnje. To su katastrofalne posledice po biodiverzitet", naglasio je Ševarlić.

Ističući da devet desetina poljoprivrednog zemljišta u svetu nije pod GMO, autor deklaracije, upitao je "zašto bi Srbija bila među prvacima".

Najavio je, takođe, protest građana iz cele Srbije u Beogradu 4. decembra. Ševarlić očekuje da će nadležni u državi uvažiti stav građana iz više od 90 opština, koji su osvojili deklaraciju protiv GMO.

"Na teritoriji gde je usvojena deklaracija živi oko 70 odsto stanovništva Srbije ", ukazao je Ševarlać.


Izvor: Radio Beograd

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html