Zbog kovida-19, sojina sačma bez GMO iz Evrope zamenila južnoameričku GM sačmu

Zbog kovida-19, sojina sačma bez GMO iz Evrope zamenila južnoameričku GM sačmu

Ogledno polje delimo u tri segmenta, gde posebno predstavljamo sortni ogled, ogled zaštite od korova kao i ogled ishrane biljaka. U okviru oglednog polja predstavljene su 23 sorte soje, osam kombinacija herbicida, kao i devet varijanti preparata ishranu biljaka, od čega šest mikrobioloških đubriva i tri inokulanta, kaže izvršni direktor Donau Soja udruženja i regionalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu Marija Kalentić

"Teška vremena iz ljudi izvlače ono najgore i najbolje", rekli su davno učeni ljudi. Globalna pandemija virusa kovid-19 svakako će iznedriti i vizionare, ljude koji će ponuditi kvalitetnija rešenja i koji će u teškoj situaciji "navesti vodu na svoju vodenicu". Takve ćete prepoznati u redovima koji slede.

Svedoci smo da je pandemija otkazala bezmalo sve agrarne događaje širom sveta. Znajući sve to u udruženju "Dunav Soja" u Lugovu kod Sombora postavili su ogledno polje, a prozvođači se posetom na sajtu na adresi Donausoja.org/oglednapolja2020 mogu informisati o novostima u proizvodnji soje, naći preporuke i savete stručnjaka i partnera "Dunav Soja" udruženja.

2020-Marija-Kalentic.jpg (108 KB)

Foto: Marija Kalentić

Kao uvertiru posetu sajtu, za posetioce portala Poljoprivredna.info izvršni direktor Dunav Soja udruženja i regionalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu Marija Kalentić odgovorila je na nekoliko pitanja. Valja reći da je Kalentić magistar poljoprivrednih nauka i svoju profesionalnu karijeru posvetila je razvoju domaćeg agrara kroz rad i podršku od strane međunarodnih organizacija. U okviru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ dugo godina je radila na razvoju organskog sektora u Srbiji i izradi nacionalnih strateških dokumenata. Od 2014. godine radi u Dunav Soja udruženju kao regionalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu.

  • Kad već ne mogu uživio da posete dane polja kao što je to godinama običaj, ukratko predstavite proizvođačima iz kojih se sve segmenata sastoji ogled?

Na oglednim poljima koje svake godine organizujemo sa našim partnerima želimo da predstavimo novosti u proizvodnji soje, kao u preporuke za proizvodnju soje po standardima Dunav Soja udruženja. Kao i svake godine, ogledno polje delimo u tri segmenta, gde posebno predstavljamo sortni ogled, ogled zaštite od korova kao i ogled ishrane biljaka. U okviru oglednog polja predstavljene su 23 sorte soje, osam kombinacija herbicida, kao i devet varijanti preparata ishranu biljaka, od čega šest mikrobioloških đubriva i tri inokulanta.

  • Kakve su povratne informacije od proizvođača koji su virtuelno posetili ogled?

Ove sezone posetioci su imali (i dalje imaju) priliku da na sajtu Dunav Soja: Ogledna polja 2020 pogledaju preporuke i savete naših partnera i stručnjaka iz vodećih semenskih i hemijskih kuća. Od momenta kada je sajt aktiviran do sada imamo veliki broj posetilaca, čak i znatno više u poređenju sa standardnim danima polja, što nam govori da ovakav vid širenja znanja svakako treba da bude praksa i u narednim godinama.

  • Koji su to sve norme koje bi trebalo da ispune proizvođači kako bi proizvodili soju prema Dunav Soja standardima?

Dunav Soja standardi kvaliteta prate soju od njive do trpeze i kroz sertifikaciju garantuju da je soja genetski nemodifikovana, proizvedena po održivim principima i poreklom iz Evrope. Zahtevi za proizvođače se baziraju na proizvodnji isključivo genetski nemodifikovane (bez GMO) soje. Takođe, proizvođači moraju da koriste samo dozvoljena sredstva za zaštitu bilja koja su registrovana na EU listi, kao i da poštuju sve ostale principe održive proizvodnje propisane standardima.

  • Kakve finansijske benefite mogu da očekuju proizvođači koji postupe prema tim preporukama?

Poštujući preporuke za proizvodnju soje po Dunav Soja standardima, proizvođači imaju mogućnost da obezbede ne samo visok kvalitet soje već i omoguće plasman kako na domaće tako i na strana tržišta. Naš region ima izuzetan potencijal za proizvodnju soje i jedan od ciljeva našeg Regionalnog centra je razvoj tržišta za soju. Zato radimo na povezivanju Dunav Soja sertifikovanih proizvođača, kooperativa, trgovaca i prerađivača iz našeg regiona sa međunarodnim kupcima i otvaranju novih tržišta.

  • Koliko je takvih proizvođača u našoj zemlji i zemljama članicama, i koliko još ima "prostora" za povećanje njihovog broja kao i proizvodnje soje u ovom sistemu?

Iz prethodne žetve sertifikovano je ukupno 700.000 tona soje po Dunav Soja/Europe Soya standardima, od čega je skoro polovina iz Srbije, Hrvatske i Rumunije, na čemu je intenzivno radio naš Regionalni Centar u Novom Sadu. U Dunav Soja program u Evropi uključeno je ukupno 9.500 proizvođača i preko 970 kompanija širom Evrope koje su korisnici naših standarda. Kada je Srbija u pitanju, u prethodnoj godini smo u sistemu sertifikacije imali registrovanih 3.660 proizvođača soje. Iz godine u godinu se ovaj broj povećava, kao i tražnja za sertifikovanom sojom iz naše zemlje.

  • Dokle se stiglo sa "BEZ GMO Standardom za Dunavski region" koji omogućava sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda oznakom "BEZ GMO Proizvedeno"?

Prvi sertifikovani BEZ GMO proizvodi dostupni su u Bosni i Hercegovini, a početkom jeseni biće i u Hrvatskoj. BEZ GMO Standard za Dunavski region garantuje da je ceo proces proizvodnje BEZ GMO, što najčešće nije slučaj kada je u pitanju stočna hrana u većini evropskih zemalja. Upravo kroz ishranu životinja GM soja ulazi u proces proizvodnje jaja, mesa, mleka, a to nije obavezno označiti na krajnjem proizvodu. "BEZ GMO Proizvedeno" oznaka na proizvodima zato potrošačima pruža potpunu informaciju i daje mogućnost izbora BEZ GMO hrane.

  • Kako je pandemija uticala i kakvo je trenutno stanje na svetskom tržištu soje? Kakva su predviđanja za budućnost?

Kriza izazvana pandemijom početkom proleća pogodila je evropske zalihe soje jer su mnogi brodovi su ostali "zarobljeni" u velikim lukama u Brazilu i Argentini. Obzirom da mnogi evropski prerađivači soje imaju kratkoročnu strategiju snabdevanja i kupuju prema svojim trenutnim potrebama sa promptnog (spot) tržišta, u nedostatku soje iz drugih izvora, visokokvalitetna BEZ GMO sojina sačma iz Evrope mešala se i prodavala da nadoknadi nedostatak južnoameričke GM sačme.

Ovo nam je pokazalo da je strategija Dunav Soja organizacije, koja je usmerena na podršku evropskoj proizvodnji soje i jačanju lokalnih i regionalnih lanaca snabdevanja, rešenje za nezavisno i sigurno snabdevanje sojom u Evropi. Kako se poslednjih godina proizvodnja soje u Evropi udvostručila i dostigla 10 miliona tona, bez ovih količina bismo sigurno imali krizu u snabdevanju sojom. Dunav Soja tim je u stalnom kontaktu sa članovima i partnerima udruženja i aktivno radi na održavanju snabdevanja sertifikovanom sojom do svojih članova širom Evrope.

O udruženju Dunav Soja

Donau Soja je međunarodno, neprofitno udruženje koje se zalaže za unapređenje uslova za održivu proizvodnju, genetski nemodifikovane soje u Evropi u cilju jačanje evropske nezavisnosti u snabdevanju proteinima. Zajedničku viziju deli preko 280 članova iz 25 zemalja među kojima su brojne poljoprivredne firme, proizvođači i prerađivači soje, proizvođači stočne hrane, farme životinja, proizvođači prehrambenih proizvoda ali i vodeći trgovinski lanci, kao i organizacije za zaštitu životne sredine i druge institucije. U postizanju zajedničkih ciljeva, sa članovima i partnerima aktivno rade četiri Dunav Soja regionalna centra u Beču (Austrija), Novom Sadu (Srbija), Kijevu (Ukrajina) i Kišinjevu (Moldavija).

Đorđe Simović
Izvor: Poljoprivredna info, 29. 8. 2020.


PRILOG PPNS

VODIČ: DUNAV SOJA - OGLEDNA POLJA 2020


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

PROMENA VLASNIŠTVA U AL DAHRI KOJA POSEDUJE PKB, RUDNAP, VETERINARSKU SLUŽBU, EKO-LAB, AGROEKONOMIK...PREDAVANJE "KOVID-19 – KATALIZATOR POVEĆANJA PREHRAMBENOG SUVERENITETA?" – PROF. DR TATJANA BRANKOVPITANJE SUVERENITETA U PROIZVODNJI HRANE JE KLJUČNO I ZA PITANJE GMO

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html