Dani kragujevačke knjige 2021, dan drugi (VIDEO)

Dani kragujevačke knjige 2021, dan drugi (VIDEO)

Dani kragujevačke knjige

DAN DRUGI

Četvrtak 4. februar

  • ZAVIČAJNOST U OKRUŽENJU: Narodna biblioteka "Radoje Domanović", Leskovac i Narodna biblioteka "Radislav Nikčević", Jagodina
  • ZAVIČAJNI STVARALAC: dr Jana Aleksić, teoretičarka i istoričarka književnosti i pesnikinja

U okviru rubrike "Zavičajnost u okruženju" svoj rad predstavila je Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" iz Jagodine.

Čitalište u Jagodini se prvi put pominje 1851. godine. Javna biblioteka u Jagodini osnovana je Ukazom kralja Petra od 27. aprila 1909. godine.

Narodna biblioteka u Jagodini danas je moderna ustanova sa dugogodišnjom tradicijom u radu sa knjigom, u negovanju i zadovoljavanju kulturnih i obrazovnih potreba svojih građana. Glavna je, matična biblioteka za Pomoravski okrug i predstavlja čvorište bibliotečko-informacionog sistema ove regije.

Biblioteka raspolaže bogatim fondom sa preko 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva. U mogućnosti je da svojim korisnicima stavi na raspolaganje raznovrstan fond dečje knjige, značajnu stručnu literaturu, referensnu zbirku, popularnu beletristiku, klasičnu lietaraturu, staru i tekuću periodiku, stranu knjigu, a istraživačima bogate fondove zavičajne građe, staru i retku knjigu. Omogućen je i pristup različitim bazama podataka preko globalne računarske mreže, kao i korišćenje digitalizovanih formi bibliotečke građe.

Primenjujući programski paket COBISS, Biblioteka je automatizovala sve segmente svoga rada. Formirane baze podataka dostupne su korisnicima za pretraživanje preko Interneta.Svoj rad predstavila je i Narodna biblioteka "Radoje Domanović" iz Leskovca.

Svojim osnovnim funkcijama Narodna biblioteka "Radoje Domanović" već skoro pola veka sa ovim imenom u prilici je da bude bitan faktor kulturnog života, a samim tim i ukupnog razvoja Leskovca kao centra Jablaničkog okruga.

Vizije ove Biblioteke je da postane glavni pokretač i kreator kulturnog ambijenta grada i kulturni i informacioni centar lokalne zajednice. Dosadašnji uspeh izgradili su na osnovu znanja i sposobnosti zaposlenih, a u želji da održe korak sa sve bržim razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija, stvaraju okruženje u kome vrednuju mišljenje svakog zaposlenog, a vizija im je da u svom radu povežu kreativnost i inovativnost sa najboljom bibliotečkom poslovnom praksom.

Biblioteka kao nosilac bibliotečko-informacionog sistema na području Jablaničkog okruga, želi da u skladu sa savremenim tokovima u bibliotekarstvu, na pravi način prevrednuje i vrati u fokus bibliotečka središta koja, uprkos uslovima u kojima deluju, imaju itekako značajunu ulogu u sredinama juga Srbije. Svojom misijom želi da bude u funkciji kulturnog života zajednice, ličnog, socijalnog i profesionalnog razvoja građana.

Kako bi uspešno izvršavali poverene zadatke, zaposleni u Biblioteci zalažu se za: brigu o korisnicima i njihovim potrebama, brigu o razvoju biblioteka u Jablaničkom okrugu, promociju zavičajne i srpske kulture, staranje o zavičajnoj građi i Legatu Nikolaja Timčenka, digitalizaciju zavičajne građe i starih i retkih knjiga lokalne kulturne baštine, slobodu dostupnosti svim informacijskim izvorima, korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, posvećenost celoživotnom učenju radi ličnog usavršavanja i prosperiteta ustanove.

U okviru rubrike "Zavičajni stvaralaca" predstavljeno je delo dr Jane Aleksić, istoričarke i teoretičarke književnosti i pesnikinje.

Rođena 1984. godine u Kragujevcu, osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju "Milan Kašanin kao tumač nove srpske književnosti" odbranila je 2016. godine na istom fakultetu.

Dobitnica je nagrade iz fonda Radmila Popović za najbolji diplomski rad iz predmeta Srpska književnost XX veka, odbranjenog na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine. Tokom 2017. godine obavila je postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Veneciji, pri Odseku za slavistiku Departmana za lingvistiku i komparativne kulturne studije.

Poeziju, kritiku, naučne radove i esejistiku objavljuje u književnoj i naučnoj periodici i zbornicima. Objavila je četiri zbirke pesama.

Zaposlena je u Institutu za književnost.

Tekst dr Slađane Ilić čita: Miloš Milojević.
Moderator: Sanja Živković

Kritički osvrt dr Jelene Arsenijević MitrićDr Jana AleksićO pesništvuDAN TREĆI

Utorak 9.  februar

  • 12:00 - PORTRET UMETNIKA: Vojin Vasović, reditelj
  • 14:00 - UNIVERZITET U KRAGUJEVCU: Ekonomski fakultet, Fakultet inženjerskih nauka i Prirodno-matematički fakultet (Botanička bašta)
KOMPLETAN PROGRAM
PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

Narodna biblioteka i portal Prviprvinaskali.com

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html