Dani kragujevačke knjige 2021, dan prvi (VIDEO)

Dani kragujevačke knjige 2021, dan prvi (VIDEO)

Dani kragujevačke knjige

DAN PRVI

Utorak 2.  februar


Svečano otvaranje

  • Beseda – dr Jana Aleksić
  • Pregled kragujevačkog izdavaštva u 2020. – Gordana Vučković i Jasmina Marković
  • Obrazloženje žirija povodom dodele Povelje za najbolju kragujevačku knjigu u 2020.
  • Uručenje Povelje – Mirko Demić, direktor Biblioteke
  • Muzički program: Trio Pop Art, Kragujevac
SNIMCI

Svečano otvaranje Dana kragujevačke knjige 2021 započelo je muzičkom izvedbom benda Trio pop art, sastavljenog od iskusnih kragujevačkih muzičara koji iza sebe imaju više od 25 godina aktivnog rada. Specifičnost benda je vrlo pažljivo biran repertoar, temeljan izbor posebnih verzija popularnih pesama, izvođenje izabranih pesama do perfektnosti pa neke često zvuče zanimljivije i atraktivnije i od originala. U repertoaru imaju preko 200 numera – uglavnom u pop i sving stilu, među kojima i džez standarde, evergrin numere, pop-rok klasiku, ali i savremene hitove, domaće i strane. Kao školovani muzičari, iskustvo su sticali u različitim postavama, svirajući raznovrsne muzičke žanrove na nebrojeno mnogo lokacija širom zemlje i van nje. Bend čine: Aleksandra Rikanović (vokalna solistkinja), Ivan Filipović (klavijaturista) i Predrag Gajović (gitarista).

U skladu sa atmosferom i vrstom programa koji će biti organizovani tokom Dana kragujevačke knjige – Triju se pridružio i bubnjar-kahonista Ivan Cvetković, dugogodišnji saradnik i kolega, koji je ritmom oplemenio muzički program.

Aleksandra Rikanović učestvuje i u novom projektu u rok sastavu Fraktal, za koji verujemo da će na harmonskim elementima starog roka, doneti sveobuhvatnu autorsku originalnost.Dani kragujevačke knjige su se ove godine, usled nepovoljne epidemiološke situacije, iz galerijskog prostora Biblioteke preselili na njen jutjub kanal. No, to nas nije omelo da i ove godine pripremimo raznovrsne programe, kroz koje će biti predstavljeni zavičajni autori (pojedinci i udruženja) koji različitim interesovanjima i hobijima baštine tradiciju i kulturu našeg grada i okoline, čime se pokazuje da se zavičajnost ne svodi samo na stvaralaštvo izraženo knjižnom i neknjižnom građom, već da je njegov diskurs mnogo širi.

Moto naše manifestacije je citat zavičajnog autora Slobe Pavićevića: "U Kragujevcu najviše volim ljude koji vole svoj grad. Za 50 godina očekujem da će Kragujevac biti mera Šumadije. To znači da Šumadija bude najuređenije domaćinstvo Srbije – a Kragujevac bude njena gostinska soba".

U skladu sa tim, Biblioteka otvara vrata svoje zavičajne riznice – a u to ime publici se obratio Mirko Demić, direktor Biblioteke.

Moderator: Sanja ŽivkovićSvojom besedom u čast knjige i stvaralaštva, ovu manifestaciju otvorila je istoričarka i teoretičarka književnosti i pesnikinja dr Jana Aleksić. Rođena 1984. godine u Kragujevcu osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju "Milan Kašanin kao tumač nove srpske književnosti" odbranila je 2016. godine na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade iz fonda Radmila Popović za najbolji diplomski rad iz predmeta Srpska književnost XX veka, odbranjenog na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine. Tokom 2017. godine obavila je postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Veneciji, pri Odseku za slavistiku Departmana za lingvistiku i komparativne kulturne studije.

Poeziju, kritiku, naučne radove i esejistiku objavljuje u književnoj i naučnoj periodici i zbornicima. Objavila je četiri zbirke pesama.

Zaposlena je u Institutu za književnost.Danima kragujevačke knjige želimo da ukažemo na značaj zavičajne kolekcije – koja treba da sadrži sve materijale, knjižne i neknjižne, koji se u i o Kragujevcu objave tokom godine.

Osvrnućemo na izdavačku i stvaralačku produkciju u protekloj godini - i to onu koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju naše Biblioteke. Pregled kragujevačkog izdavaštav u 2020. godini dala je koleginica Gordana Vučković.S obzirom na to da je osnovni element programa izložba svih izdanja iz prethodne godine koja su u Zavičajnom odeljenju naše biblioteke, i ove godine formirali smo stručni žiri koji je imao zadatak da izabere Kragujevačku knjigu godine – ocenjujući najbolju knjigu na osnovu njenih sadržinsko-tematskih dometa, inovativnosti, aktuelnosti, estetskih, naučnih ili umetničkih kvaliteta ili likovno-grafičke opremljenosti.

Žiri u sastavu: Zoran Mišić, novinar, Marija Stanković, istoričar umetnosti i Marija Rakić Šaranac, predstavnik Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" jednoglasno je odlučio da ove godine nagrada "Kragujevačka knjiga 2020" pripadne "Zakoniku cara Stefana Dušana"u izdanju Mladinske knjige, čiji autori su Đorđe Bubalo i Bole Miloradović.

Obrazloženje žirija povodom dodele Povelja za najbolju kragujevačku knjigu 2020. pročitala je Marija Rakić Šaranac.Svečano otvaranje Dana kragujevačke knjige završeno je još jednim blokom pesama benda Trio pop art.DAN DRUGI

Četvrtak 4. februar

  • 12:00 - ZAVIČAJNOST U OKRUŽENJU: Narodna biblioteka Radoje Domanović, Leskovac i Narodna biblioteka Radislav Nikčević, Jagodina
  • 14:00 - ZAVIČAJNI STVARALAC: dr Jana Aleksić, teoretičarka i istoričarka književnosti i pesnikinja
KOMPLETAN PROGRAMPRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

Narodna biblioteka i portal Prviprvinaskali.com

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html