Gledić 2016 - fotografsko druženje

Gledić 2016 - fotografsko druženje

Gledićke planine su do pre samo nekoliko dana za većinu nas predstavljale tek pojam sa časa geografije - planinski venac u srcu Srbije nazvan po selu Glediću, odakle se po narodnom predanju daleko gleda. Preostali stanovnici i danas aktivno rade na očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i svake godine se prve nedelje nakon Male gospojine u selu održava seoski sabor na kome se promovišu stari zanati i gastronomski proizvodi (sir, med, rakija). Narodski rečeno "gledićka rakijada" sa tezgama, prasetom na ražnju, motoristima i gostima izdaleka. Osim toga, u ovim brdsko-planinskim predelima ima interesantnih lokacija za fotografisanje pejzaža, dovoljno magle u jutarnjim satima, predmeta i alata sačuvanih od zaborava i ljubaznih meštana.

Interesantan izbor mesta za družinu koja je ove godine rano ujutru počela da se okuplja u kafani "Braća Milutinović" - za goste koji su se odazvali pozivu za prvo fotografsko druženje u organizaciji foto-kluba "Kragujevac". Uz lagani doručak, kaficu i čašicu rakije okupilo se preko četrdeset ljubitelja fotografije iz Srbije iz Kragujevca, Ćuprije, Čačka, Beograda i Novog Sada. "Posebna fela, koja traži povod za druženje", kako je napisala koleginica Ivana.

 

Na krivudavom putu do obnovljene gledićke vodenice upoznali smo se sa lepotama ovih predela, starim kućama i pejzažima, uzbrdicama i nizbrdicama. Na proplanku iznad vodenice fotoaparati su škljocali bez prestanka: netaknuta priroda, restaurirana vodenica sa ispravnim drvenim mehanizmom, vremešni pastir i naša dva razigrana fotomodela..., više nego dovoljno materijala za uspomene i izložbe fotografije. U povratku je najverovatnije svima izgledalo da je najbolji deo dana prošao.

Druženje je nastavljeno u "čađavoj mehani" sa tradicijom od preko 150 godina uz ručak, po sistemu "ne možete pojesti koliko možemo da iznesemo". U mesu je bilo dovoljno kupusa i taman kad su mnogi počeli da maštaju o popodnevnoj dremci... sastav Duo trio kvatro nas je sve podigao na noge i dobro isprašio sa fantastičnim izborom pesama. Došlo je vreme da se polako rastanemo i bezbedno siđemo sa planine pre prvog mraka, uz obećanje da ćemo se u Kragujevcu videti i dogodine.

Opšti je utisak da je događaj odlično organizovan, a ovom prilikom se u ime organizatora zahvaljujem predsedniku PD "Žeželj" Raši Peroviću, sjajnom ugostitelju iz Gledića Bati Milutinoviću, izuzetno ljubaznim meštanima iz ovog sela i naročito rok sastavu Duo trio kvatro iz Kragujevca.

 

Goran Kojadinović
Foto: Ivan Stojanović, Jan Valo, Katarina Petrović, Slađana Pantelić, Snežana Lerh, Zoran Petrović

GALERIJA PPNS FOTO-SAFARI: GLEDIĆ 2016 (I DEO) 

FOTO-KLUB KRAGUJEVAC SAJT, FB STRANA, TVITER
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html