Joakimfest 2022: Gran-pri za ’Pristanak’, specijalna nagrada za ’My name is Goran Stefanovski’

Joakimfest 2022: Gran-pri za ’Pristanak’, specijalna nagrada za ’My name is Goran Stefanovski’

Gran-pri za najbolju predstavu u celini 17. Joakimfesta dodeljena je predstavi Nine Rejn "Pristanak" u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212.

Specijalna nagrada Grada Kragujevca dodeljena je glumcima predstave Branislave Ilić "My name is Goran Stefanovski" u režiji Branislava Mićunovića i produkciji Dramskog teatra Skoplje.

Gran-pri je dodeljen za ostvarenje najvećih dometa u svim segmentima teatarskog izraza, počev od izbora dramskog teksta, rediteljskog pristupa ovoj aktuelnoj temi i suptilnoj glumačkoj interpretaciji višeslojnih likova ovog komada, obrazložio je žiri.

Specijalna nagrada je uručena za visokoprofesionalni nivo, znalačko, nadahnuto i emotivno građenje različitih likova iz dela Gorana Stefanovskog i uklapanje u harmoničnu celinu rediteljskog i dramaturškog pristupa delima ovog pisca, navedeno je u saopštenju Festivala.

Sve odluke su donete jednoglasno, a žiri je radio u sastavu: glumac i reditelj Đorđi Jolevski (Severna Makedonija), predsednik žirija, pozorišni kritičar i književnik Željko Jovanović (Srbija) i glumica Ana Todorović (Srbija).

Iz najave 17. JoakimfesTa

"My name is Goran Stefanovski"

Autorska adaptacija: Branislava Ilić, režija: Branislav Mićunović, Dramski teatar Skoplje, Severna Makedonija

Autorska adaptacija Branislave Ilić, koja je obuhvatila sedam tekstova jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i makedonskih dramskih pisaca Gorana Stefanovskog, nije samo vešta montaža scena iz komada "Crna rupa", "Long plej", "Sarajevo", "Kazabalkan", "Hotel Evropa", "Evroalien" i "Odisej". Ona uspeva da lucidnim dramaturškim postupkom izoštri pitanje potrage za identitom i sudbine savremenih apatrida, koji su se, ne svojom krivicom, našli na vetrometini burnih i turbulentnih istorijskih događaja s kraja 20. i početka 21. veka. Branislav Mićunović rediteljski suvereno gradi scensko i stilsko jedinstvo, ne dopuštajući da se vide ili osete "šavovi" između fragmenata pomenutih drama Gorana Stefanovskog. Sjajani glumci Dramskog teatra, emotivna muzika Vlatka Stefanovskog i efektna scenografija Aleksandra Denića, važne su komponente umetnički vredne predstave.

"Pristanak"

Nina Rejn, režija: Nebojša Bradić, Atelje 212 Beograd

Srpska praizvedba melodramskog, crnohumornog, intimnog i znalački napisanog teksta savremene engleske autorke Nine Rejn u Ateljeu 212 bez ikakve sumnje jedan je od pozorišnih događaja protekle sezone. Intrigantna priča o mladim ljudima, dva bračna para i dvoje samaca koji će kasnije postati partneri, preplitanju njihovih ličnih i profesionalnih aspekata života, komplikovanim međusobnim odnosima, pitanjima prava i pravde, jer je reč o advokatima angažovanim na slučaju silovanja, stvorila je prostor za glumačka nadigravanja, bazirajući se na pažljivo promišljenim i nenametljivim rediteljskim rešenjima Nebojše Bradića. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

MIHAJLO PUPIN

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html