Joakimfest 2022: Gran-pri za ’Pristanak’, specijalna nagrada za ’My name is Goran Stefanovski’

Joakimfest 2022: Gran-pri za ’Pristanak’, specijalna nagrada za ’My name is Goran Stefanovski’

Gran-pri za najbolju predstavu u celini 17. Joakimfesta dodeljena je predstavi Nine Rejn "Pristanak" u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212.

Specijalna nagrada Grada Kragujevca dodeljena je glumcima predstave Branislave Ilić "My name is Goran Stefanovski" u režiji Branislava Mićunovića i produkciji Dramskog teatra Skoplje.

Gran-pri je dodeljen za ostvarenje najvećih dometa u svim segmentima teatarskog izraza, počev od izbora dramskog teksta, rediteljskog pristupa ovoj aktuelnoj temi i suptilnoj glumačkoj interpretaciji višeslojnih likova ovog komada, obrazložio je žiri.

Specijalna nagrada je uručena za visokoprofesionalni nivo, znalačko, nadahnuto i emotivno građenje različitih likova iz dela Gorana Stefanovskog i uklapanje u harmoničnu celinu rediteljskog i dramaturškog pristupa delima ovog pisca, navedeno je u saopštenju Festivala.

Sve odluke su donete jednoglasno, a žiri je radio u sastavu: glumac i reditelj Đorđi Jolevski (Severna Makedonija), predsednik žirija, pozorišni kritičar i književnik Željko Jovanović (Srbija) i glumica Ana Todorović (Srbija).

Iz najave 17. JoakimfesTa

"My name is Goran Stefanovski"

Autorska adaptacija: Branislava Ilić, režija: Branislav Mićunović, Dramski teatar Skoplje, Severna Makedonija

Autorska adaptacija Branislave Ilić, koja je obuhvatila sedam tekstova jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i makedonskih dramskih pisaca Gorana Stefanovskog, nije samo vešta montaža scena iz komada "Crna rupa", "Long plej", "Sarajevo", "Kazabalkan", "Hotel Evropa", "Evroalien" i "Odisej". Ona uspeva da lucidnim dramaturškim postupkom izoštri pitanje potrage za identitom i sudbine savremenih apatrida, koji su se, ne svojom krivicom, našli na vetrometini burnih i turbulentnih istorijskih događaja s kraja 20. i početka 21. veka. Branislav Mićunović rediteljski suvereno gradi scensko i stilsko jedinstvo, ne dopuštajući da se vide ili osete "šavovi" između fragmenata pomenutih drama Gorana Stefanovskog. Sjajani glumci Dramskog teatra, emotivna muzika Vlatka Stefanovskog i efektna scenografija Aleksandra Denića, važne su komponente umetnički vredne predstave.

"Pristanak"

Nina Rejn, režija: Nebojša Bradić, Atelje 212 Beograd

Srpska praizvedba melodramskog, crnohumornog, intimnog i znalački napisanog teksta savremene engleske autorke Nine Rejn u Ateljeu 212 bez ikakve sumnje jedan je od pozorišnih događaja protekle sezone. Intrigantna priča o mladim ljudima, dva bračna para i dvoje samaca koji će kasnije postati partneri, preplitanju njihovih ličnih i profesionalnih aspekata života, komplikovanim međusobnim odnosima, pitanjima prava i pravde, jer je reč o advokatima angažovanim na slučaju silovanja, stvorila je prostor za glumačka nadigravanja, bazirajući se na pažljivo promišljenim i nenametljivim rediteljskim rešenjima Nebojše Bradića. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

MIHAJLO PUPIN

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari