Kragujevački ŠIFF deo Asocijacije filmskih festivala Srbije

Kragujevački ŠIFF deo Asocijacije filmskih festivala Srbije

Imajući u vidu značaj, položaj i dosadašnji doprinos unapređenju i razvoju oblasti u kojima deluju, Filmski centar Srbije (FCS) i predstavnici filmskih festivala u Srbiji osnovali su Asocijaciju filmskih festivala Srbije – AFIFS. Oni su izrazili želju i interes da uspostave kontinuiranu i dugoročnu saradnju, na principima uzajamnog uvažavanja.

Na konferenciji za medije ovim povodom, potpisan je Memorandum o saradnji između FCS, kao inicijatora osnivanja Asocijacije, i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji - Festivala evropskog filma Palić, Festivala filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festivala glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovačkog internacionalni festivala filmske režije, Festivala autorskog filma (Beograd), Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma - ŠIFF (Kragujevac) i festivala Slika u pokretu (Novi Sad).

Foto: FCS

Osnovni cilj Memoranduma je uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Kragujevački ŠIFF je prepoznat kao jedan od sedam festivala koji svojim kvalitetom i inovativnošću mogu da doprinesu razvoju filmske umetnosti na nacionalnom nivou.

- Izabrani smo među 38 festivala koje podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. ŠIFF je jedan od retkih festivala koji promoviše debitantski film, kako domaćih, tako i autora iz inostranstva. Prepoznatljivi smo po komunikaciji sa publikom i predstavljanju raznovrsnih filmskih ostvarenja sa različitih strana sveta lokalnoj publici. Vrednosti i specifičnosti ŠIFF-a nastavićemo da predstavljamo i kao članica Asocijacije filmskih festivala Srbije. Takođe, želimo da podržimo druge filmske festivale i doprinesemo razvoju i boljem položaju filmske umetnosti u Srbiji, rekla je Verica Nerić, izvršna direktorka.

ŠIFF se kontinuirano održava u Kragujevcu već šest godina uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije. 

- Festivali su u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture i zbog toga su značajni Filmskom centru Srbije. Mi smo prepoznali njihove potrebe. FCS je i ranije pomagao ove festivale na različite načine, međutim ove godine smo odlučili da, na njihovu inicijativu, napravimo jednu Asocijaciju koja će ovim festivalima olakšati pristup različitim fondovima kod nas i u inostranstvu. To je i jedan od motiva. Memorandum o saradnji će, sasvim sam siguran, promeniti festivalsku mapu u Srbiji narednih godina. Ovo je jedan od onih dana za koje mislim da će ostati upamćeni, i koji će biti jedna od raskrsnica u našoj kinematografiji, rekao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom osnivanja Asocijacije.Izvori: ŠIFF, FCS


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html