Kragujevački ŠIFF deo Asocijacije filmskih festivala Srbije

Kragujevački ŠIFF deo Asocijacije filmskih festivala Srbije

Imajući u vidu značaj, položaj i dosadašnji doprinos unapređenju i razvoju oblasti u kojima deluju, Filmski centar Srbije (FCS) i predstavnici filmskih festivala u Srbiji osnovali su Asocijaciju filmskih festivala Srbije – AFIFS. Oni su izrazili želju i interes da uspostave kontinuiranu i dugoročnu saradnju, na principima uzajamnog uvažavanja.

Na konferenciji za medije ovim povodom, potpisan je Memorandum o saradnji između FCS, kao inicijatora osnivanja Asocijacije, i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji - Festivala evropskog filma Palić, Festivala filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festivala glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovačkog internacionalni festivala filmske režije, Festivala autorskog filma (Beograd), Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma - ŠIFF (Kragujevac) i festivala Slika u pokretu (Novi Sad).

Foto: FCS

Osnovni cilj Memoranduma je uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Kragujevački ŠIFF je prepoznat kao jedan od sedam festivala koji svojim kvalitetom i inovativnošću mogu da doprinesu razvoju filmske umetnosti na nacionalnom nivou.

- Izabrani smo među 38 festivala koje podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. ŠIFF je jedan od retkih festivala koji promoviše debitantski film, kako domaćih, tako i autora iz inostranstva. Prepoznatljivi smo po komunikaciji sa publikom i predstavljanju raznovrsnih filmskih ostvarenja sa različitih strana sveta lokalnoj publici. Vrednosti i specifičnosti ŠIFF-a nastavićemo da predstavljamo i kao članica Asocijacije filmskih festivala Srbije. Takođe, želimo da podržimo druge filmske festivale i doprinesemo razvoju i boljem položaju filmske umetnosti u Srbiji, rekla je Verica Nerić, izvršna direktorka.

ŠIFF se kontinuirano održava u Kragujevcu već šest godina uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije. 

- Festivali su u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture i zbog toga su značajni Filmskom centru Srbije. Mi smo prepoznali njihove potrebe. FCS je i ranije pomagao ove festivale na različite načine, međutim ove godine smo odlučili da, na njihovu inicijativu, napravimo jednu Asocijaciju koja će ovim festivalima olakšati pristup različitim fondovima kod nas i u inostranstvu. To je i jedan od motiva. Memorandum o saradnji će, sasvim sam siguran, promeniti festivalsku mapu u Srbiji narednih godina. Ovo je jedan od onih dana za koje mislim da će ostati upamćeni, i koji će biti jedna od raskrsnica u našoj kinematografiji, rekao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom osnivanja Asocijacije.Izvori: ŠIFF, FCS


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari