Narodna biblioteka: Programi, april 2016.

Narodna biblioteka: Programi, april 2016.

Utorak 5. april u 19 sati
IREALISTIČKO DOBA - Stojan Đorđić
(srpska književnost od 1990. do 2010)
Učestvuju Mirko Demić i autor
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

"U knjizi je predstavljeno tridesetoro pisaca kritikama pojedinačnih dela, a u opštim shematizacijama celog doba pomenuto je još desetak. Imamo pisce koji pišu više po uzoru na inostranu produkciju i one koji se više oslanjaju na našu književnu tradiciju i autohtonu evoluciju. I to je najbolja opcija, pogotovo što i među jednima i među drugima ima dobrih. Problem je što naši pisci ne uspevaju da se afirmišu na internacionalnoj sceni, a imaju kvalitet za to. Veliku štetu su nam nanele sankcije koje su uvedene našoj zemlji tokom devedesetih, pa proširene i na ono malo “izvoza” naše kulture na Zapad." - Stojan Đorđić za Novosti

Irealisticno doba 

Sreda 6. april u 13 sati
KORACI 1-3/2016
(predstavljanje novog broja)
Učestvuju članovi redakcije
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

koraci 1 2016

Četvrtak 7. april u 17 sati
DRUŽENJE SA PISCEM - Mošo Odalović
Dečje odeljenje Narodne biblioteke "Vuk Karadžić"
Milovana Glišića 44

Povodom Međunarodnog dana dečje književnosti (2. april) Dečje odeljenje Biblioteke ugostiće jednog od najznačajnijih domaćih stvaralaca za decu - književnika Mošu Odalovića.

odalovic

Četvrtak 7. april u 19 sati
PORODIČNA PREPISKA KNEZA MILOŠA OBRENOVIĆA
IZ ARHIVSKE ZBIRKE JOCE VUJIĆA
U UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI "SVETOZAR MARKOVIĆ"
Učestvuju: dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, Tanja Kragujević, dr Mila Medigović Stefanović
Konak kneza Mihaila, Vuka Karadžića 1

prepiska milosa

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u saradnji sa Narodnim muzejom u Kragujevcu organizuje predstavljanje porodične prepiske kneza Miloša Obrenovića. Porodična prepiska Obrenovića prvenstveno obuhvata pisma kneza Miloša ćerki i sinu, knezu Mihailu i kneginji Petriji, udatoj Bajić. U okviru Arhivske zbirke Joce Vujića, koja sadrži brojna dokumenta kneževe kancelarije, sačuvana su i četiri pisma Anke J. Obrenović, jedno pismo najmlađeg kneževog brata Jevrema, dva pisma kneževog brata Jovana i tri pisma kneginje Julije, žene Mihaila Obrenovića. Promocija ove značajne knjige održaće se u autentičnom ambijentu, u Konaku kneza Mihaila. Na promociji će govoriti priređivač dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, dr Mila Medigović Stefanović i pesnikinja Tanja Kragujević.

Utorak 12. april u 19 sati
MIĆA MILOVANOVIĆ KROZ ROMANE
(muzičko-scenski prikaz)
Učestvuju Dragan Biserčić iz izdavačke kuće "Legenda", Rada Rubaković, Danka Bel i autor
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Čačanski zavičajni pisac Mića Milovanović donedavno je bio poznat kao profesor engleskog jezika. Generacije ga pamte po strogosti, ali i pravičnosti i dobrom pedagoškom radu koji je potiskivao pesnika i pisca u njemu. Prva knjiga štampana mu je u šezdesetoj (stihovi „Predsmrtne počasti”, 1999), i od tada je objavio tri zbirke pesama, jednu hroniku sela i čak sedam romana, od kojih su tri bila doštampavana. Jedan je od najčitanijih u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.

Četvrtak 14. april u 17:30 sati
GRAĐANI I RTS - LICEM U LICE
(javna debata o javnom servisu - tribina u organizaciji NVO "Millennium")

Učestvuju: prof. dr Žarko Trebješanin (član Upravnog odbora RTS-a), Dragoljub Kojčić (predsednik Programskog odbora RTS-a), Dragan Dobrašinović (predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Imate li građansku smelost da, van anonimnosti i distance društvenih mreža i portala, licem u lice sa ljudima koji utiču na njegov program, komentarišete rad RTS-a? Pozivamo Vas da iskoristite jedinstvenu priliku i „javno progovorite o javnom servisu“, ocenite njegov rad, iznesete svoja očekivanja i predloge za unapređenje kvaliteta programa, procedura, finansijskog poslovanja...

Organizator: NGO Millenium
Domaćin večeri: Vladimir Paunović

Četvrtak 14. april u 19 sati
PLATONOVA FILOZOFSKA MITOLOGIJA - Irina Deretić
(predstavljanje knjige)
Učestvuju: Aleksandar Kandić, Vesna Lečić Milovanović, dipl. filozof i bibliotekar i autorka
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

U knjizi se sistematski i kritički preispituje filozofski karakter i vrednost Platonovog mitotvoračkog mišljenja, tumači odnos mitosa i logosa i analizira originalna klasifikacija Platonovih mitova - etioloških, erotskih i eshatoloških.

Irina Deretić je filozof, pisac i docent na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Do sada je objavila preko 80 radova na više stranih jezika i knjige: „Kako imenovati biće“, „Logos, Platon, Aristotel“ i „Iz Platonove filozofije“. Predavala je na Univerzitetu u Jeni (Nemačka), Upsali (Švedska) i Vladimiru (Rusija). Dobitnik je više domaćih i međunarodnih stipendija i priznanja.

Platonova filozofska mitologija

Utorak 19. april u 18 sati
KULTURA BEZ CENZUSA
(kulturna politika Kragujevca nakon izbora 2016.)
Organizator: NVO "Milenijum" u saradnji sa Narodnom bibliotekom
Učestvuju: predstavnici izbornih lista, stručna javnost i građani
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Pozivamo stručnu javnost i zainteresovane građane da daju konstruktivan doprinos ovoj tribini.

kultura bez cenzure

Sreda 20. april u 19 sati
ISLEDNIK - Dragan Velikić
(predstavljanje dobitnika NIN-ove nagrade za 2015.)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Ova knjiga sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osećaj za detalj, jezičku preciznost, briljantno izbrušen stil. Roman o majci postaje autopoetička ispovest ali i povest o zemlji i ljudima kojih više nema. Dovoljno je reći - Ninova za 2015!

velikic - islednik

Četvrtak 21. april u 18 sati
VEČE AUTORA - Borisav Blagojević
Učestvuju članovi CZNTK "Abrašević"
Ogranak u Staroj koloniji, Laze Marinkovića 56

Petak 22. april u 19 sati
VLADARI SRBIJE - Bole Miloradović
(izložba je otvorena do 9. maja)
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Utorak 26. april u 18 sati
LEPENIČKO ĐURĐEVDARJE
(predstavljanje zbornika)
Učestvuju: Dobrašin Jelić, Vidak Maslovarić, Golub Jašović i Radenko Bjelanović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Povodom Dana grada, Udruženje pisaca Kragujevca priređuje književno veče na kome će predstaviti stvaralaštvo svojih članova. Podsećamo, tokom šest decenija postojanja Udruženja njegovi članovi su osvojili razna priznanja i nagrade, i objavili veliki broj vrednih književnih dela. 

Četvrtak 28. april u 19 sati
KOLABORACIONISTIČKA ŠTAMPA
(predstavljanje zbornika u saradnji sa Narodnim muzejom u Kragujevcu)
Učestvuju: dr Zoran Janjetović, dr Dragomir Bondžić i priređivač zbornika dr Aleksandar Stojanović
Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

Zbornik o štampi u vreme Drugog svetskog rata je vredna publikacija jer je ova istorijska građa dosad nedovoljno istraživana. Priređivač, dr Aleksandar Stojanović, je naučni saradnik na Filozofskom fakultetu - Grupi za istoriju. 

Kolaboracionisticka stampa 

nbvk 150g


AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 


ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html