Narodna biblioteka: Ruski kutak i izložba ’Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi’

Narodna biblioteka: Ruski kutak i izložba ’Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi’

DAN RUSKE KULTURE

Tolstoj je govorio da su dva najveća ratnika strpljenje i vreme, te smo zajedno strpljivo sačekali trenutak da se ponovo okupimo u hramu knjige i nastavimo gde smo stali pre izvesnog vremena.

Ruski kutak

Povod za to je svečano otvaranje Ruskog kutka (6. sprat Gradskog doma), ali i izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" autorke Nataše Bulatović, koja je bila deo obeležavanja Dana srpske kulture u Rusiji.

U programu su učestvovali: Mirko Demić, direktor Biblioteke, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke "Stevan Sremac" iz Niša, Nataša Bulatović, stručni saradnik u Odeljenju za kulturne programe Biblioteke grada Beograda i profesor Petar Stefanović. Moderator programa bila je Sanja Živković.

Izložba sadrži trideset dvojezičnih plakata digitalne štampe na kojima je predstavljeno raznovrsno prevodilačko, štamparsko, kritičarsko, pozorišno, društveno i kulturno delovanje Srba krajem 19. i tokom 20. veka.

Deo izložbe prikazuje odnose Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Lava Nikolajeviča Tolstoja i srpskog naroda, njihovu privatnu prepisku sa pojedinim Srbima, tekstove o srpskom i slovenskom pitanju, kao i junake njihovih dela i potomke koji su na izvesne načine vezani za Srbiju.

Autorka izložbe je Nataša Bulatović, stručni saradnik u Odeljenju za kulturne programe Biblioteke grada Beograda.

Nakon otvaranja izložbe, otvoren je i Ruski kutak, u kojem će ljubitelji ruskog jezika i kulture moći da pronađu raznovrsnu literaturu na ruskom jeziku.

Polazeći od stava Fjodora Mihailoviča Dostojevskog da se može voleti samo ono što se poznaje, bilo da je reč o čoveku ili o narodu, o planovima Biblioteke u vezi sa funkcionisanjem i radom Kutka govorio je direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Mirko Demić.

O Ruskom kutku, koji postoji u biblioteci "Vladan Desnica" na Novom Beogradu, pri Biblioteci Grada Beograda, govorila je direktorka Biblioteke grada Beograda, Jasmina-Ninkov, a o onom koji postoji u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu, direktorka Sonja Šuković.

Nataša Bulatović, stručni saradnik u Odeljenju za kulturne programe Biblioteke grada Beograda govorila je o izložbi, njenom nastanku i značaju, kako za srpsku tako i za rusku kulturu.

S obzirom na to da je motivacija za otvaranje Ruskog kutka bila poseta predstavnika institucija kulture iz Moskve, pročitana su i pisma podrške direktorke Memorijalnog muzeja i muzejskog kompleksa na otvorenom - imanje Lava Tolstoja "Jasna Poljana", Ekaterine Aleksandrovne Tolstajeve i direktorke Doma Loseva, Valentine Vasiljevne Iljine.

Na kraju, u ime NVO "Škola mira" okupljenima se obratio profesor Petar Stefanović, koji je govorio o ciljevima projekta "Srpsko-ruski most kulture, Kragujevac-Moskva 2019".

Ujedinjeni u ideji da promovišemo rusku kulturu i njenu povezanost sa našom zemljom, otvaramo vrata Kutka za sve ljubitelje ruske književnosti i jezika Tolstojevom mišlju, da je vreme da prestanemo čekati iznenadne darove života, jer sami treba da stvaramo život.

FB ALBUMPRILOG RTK


PRVI PRVI NA SKALI NBVK logotip

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUBINSTAGRAM 


Narodna biblioteka i Prviprvinaskali.com

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html