Narodni muzej Kragujevac u galeriji Progres (Beograd)

Narodni muzej Kragujevac u galeriji Progres (Beograd)

Narodni muzej Kragujevac predstavlja se u galeriji Progres u Beogradu izložbom koja je otvorena u utorak 22. avgusta, a traje do kraja meseca.

Publici u glavnom gradu predstavljene su postavke "Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba, na osnovu arheoloških, istorijskih, etnografskih i drugih podataka" Igora Đurovića i "Stari Kragujevac" Predraga Mihajlovića Cileta, kao i video prezentacija iz aktuelnih postavki i depoa Narodnog muzeja.

Izložbu u prostoru koji se nalazi u najposećenijem delu Beograda - na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice, za portal Prviprvinaskali.com detaljnije predstavlja Nenad Đorđević, direktor Narodnog muzeja.

- U reprezentativnom prostoru, kakav je galerija Progres, predstavljamo naš grad iz više segmenata. Prvi je rad našeg kolege Igora Đurovića o poreklu muzičkih instrumenata kod Srba. Nisu prikazani samo opisno, na fotografijama, posetioci mogu da vide kako su oni zaista izgledali. Izložbu interesantnom čini i prateća knjiga iz koje se ne saznaje samo naša prošlost, već i Balkana, a može se slobodno reći i prošlost Evrope. Izložba je, inače, finansirana od strane Ministrarstva.

Šta čini drugi segment predstavljanja?

- To su fotografije kojima je predstavljen Milošev kompleks - sa konakom kneza Miloša, konakom kneza Mihaila, šarenim konakom i Starom skupštinom, kao najznačajnijom. Posetioci galerije Progres na taj način mogu da se upoznaju sa današnjom ponudom Kragujevca, kroz prikaz kako je nekada izgledala ta lokacija od najvišeg nacionalnog značaja. U narednom delu te foto-priče su radovi Predraga Mihajlovića-Cileta kojima je predstavljen ostatak prošlosti našeg grada. Priredio ih je svojevremeno kroz monografiju, a one su i danas aktuelne. Opisani su prelomni istorijski trenuci, ali je prikazano i kako su ljudi živeli nekada. Na primer, jedna fotografija se povezuje sa drugom polovinom 20. veka na kojoj se vidi kako su izgledali pitomci Vojno-tehničkog zavoda. Fotografisani su uz jedan top kao deca, verovatno su bili u Prvom svetskom ratu, a pitanje je da li je neko do njih preživeo 1941. godinu, a posetioci galerije mogu da vide niz fotografija iz perioda i posle Drugog svetskog rata.

Izložba je aktuelna u Beogradu do 31. avgusta, a efekte ove "posete" nekada prestonog grada današnjem glavom gradu Đorđević očekuje tek nakon toga.

- Korist Narodnog muzeja je višestruka. Najosnovnija je da podsećamo ljude koji žive i rade u Beogradu, šta se nekada nalazilo u Kragujevcu, a očuvano je do danas u najužeg centru grada. Promovišemo Muzej i grad, a to je ujedno i pozivnica svim potencijalnim turistima, koji prolaze kroz ovaj posećeni deo grada, da u što većem broju dođu u naš grad i sve prikazano vide na licu mesta. Pošto je u Beogradu i poveći broj naših Kragujevčana, računamo i na njihovu posetu, kao i preporuku.GALERIJA PROGRES SAJT, FB STRANA
NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html