Rock Mob (Kragujevac) - Daire

Rock Mob (Kragujevac) - Daire

Kragujevački Dom Omladine premijerno je prikazao spot Rock Mob - Daire 27. avgusta, realizovan u sadejstvu više desetina muzičara (pevača, gitarista, bubnjara, klavijaturista..., ali i profesora muzike), uz podršku okupljenih Kragujevčana na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije.


Snimanje je obavljeno 26. juna, a jedan od učesnika kragujevačkog fleš moba, Stefan Kovačević iz bendova Stefan Nemanja i Forever Storm, izneo je sledeću ocenu:

- Ovo je odlična inicijativa Doma omladine i pravi način da se svima stavi do znanja da je naš grad i dalje grad rokenrola!

Događaj je opisao i Mikojan Bezbradica, jedan od autora pozorišnih novina Ludus, angažovan u Narodnom pozorištu u Beogradu:

- Prvi projekat takve vrste u Srbiji, kada je reč o domaćoj rok muzici, u organizaciji Doma omladine Кragujevac. Veličanstveno veče uz Daire grupe Smak, na muziku Radomira Mihailovića Točka i tekst Mirka Glišića, uz više od 200 učesnika. Kragujevac, grad divnih i dobrih ljudi, impresivne istorije, rokenrola i pozitivne energije...

U pokušaju definisanja ove sve rasprostranjenije pojave, za fleš mob se navodi da nastaje kada se grupa ljudi iznenada sastane na unapred dogovorenom mestu i izvede neobični i naizgled besmisleni performans (svi istovremeno otvore kišobrane, svi legnu na pod...) u kratkom vremenu, a zatim se raziđu. Obično su ciljevi zabava, satira ili umetnički performans.

Muzičari to rade sa temeljnim pripremama.

Snimak sa preko četiri miliona pregleda na Jutjubu nastao je u Hamburgu pre dve godine kada je izvedena jedna od antologijskih tema sastava Queen - We will rock you.

Još veću gledanost (preko 19,5 miliona pregleda) ostvario je nastup od pre sedam godina u Španiji kada su prisutni uživali u izvođenju Ode radosti, Simfonija br. 9 - Ludviga van Betovena

Ante Gelo, koga su Kragujevčani upoznali na nastupima sa Amirom Medunjanin (snimak na PPNS) i produkcijski tim Zlatnog studija okupili su prošle godine na zagrebačkom jezeru Bundek 50 najboljih gitarista, basista, bubnjara, vokala i perkusionista iz cele Hrvatske. Kao Band Aid pod nazivom Lakestock, izveli su kultnu temu sa prostora bivše SFRJ Treba imat dušu - Atomskog skloništa

Dok očekujemo narednu realizaciju Doma omladine i obradu neke kragujevačke ili možda regionalne teme, preporučujemo još nekoliko hit snimaka: Pink Floyd - Another Brick In The WallMetallica - Enter Sandman; Depeche Mode - Personal Jesus; Blues Brothers..., kao i preslušavanje iznova atraktivnog šumadijskog fleš moba - Daire.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari