Selekcija 18. Joakimfesta - Kragujevac 2023

Selekcija 18. Joakimfesta - Kragujevac 2023

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest se 18. put održava u Kragujevcu. U Knjaževsko-srpskom teatru od 10. do 17. oktobra, pod sloganom "Iluzije u ogledalu stvarnosti", ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju šest predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Žiri u sastavu Željko Hubač – dramski pisac (Srbija), Dušanka Stojanović Glid – prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija) i Jelena Žugić – prvakinja drame Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija) dodeljuje dve nagrade: Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca.

Šest predstava se našlo u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, po odabiru selektora dr Miroslava Radonjića: Hasanaginica, Ljubomir Simović, u režiji Dušana Tuzlančića, Alabama, Davor Špišić, u režiji Daria Harjačeka, San o zavičaju, Ivan Velsavljević, u režiji Milana Neškovića, Naš razred, Tadeuš Slobođanek, režija Jasmin Novljaković, Bilo jednom na Brijunima, tekst i režija Kokan Mladenović, Što na podu spavaš, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, režija Kokan Mladenović.

Na predlog organizatora festivala Knjaževsko-srpskog teatra u čast nagrađenih biće izvedena predstava domaćina festivala Uobraženi bolesnik, Ž. B. P. Molijer, u režiji Đorđa Nešovića.

GLAVNI PROGRAM
Sve predstave od 20 časova

10. oktobar
HASANAGINICA
Tekst: Ljubomir Simović
Režija: Dušan Tuzlančić
Gradsko pozorište „Semberija“, Bijeljina i Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka / Republika Srpska – Bosna i Hercegovina

11. oktobar
ALABAMA
Tekst: Davor Špišić
Režija: Dario Harjaček
Kazalište Virovitica / Hrvatska

12. oktobar
SAN O ZAVIČAJU
Tekst: Ivan Velisavljević
Režija: Milan Nešković
Narodno pozorište Niš / Srbija

13. oktobar
NAŠ RAZRED
Tekst: Tadeuš Slobođanek
Režija: Jasmin Novljaković
Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb / Hrvatska

15. oktobar
BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA
Tekst i režija: Kokan Mladenović
Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar, Beograd / Srbija

16. oktobar
ŠTO NA PODU SPAVAŠ
Po istoimenom romanu Darka Cvijetića
Režija: Kokan Mladenović
Dramatizacija: Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave
Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS, Sarajevo / Srbija / Hrvatska / Bosna i Hercegovina

17. oktobar
UOBRAŽENI BOLESNIK
Ž. B. P. Molijer
Režija: Đorđe Nešović
Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac / Srbija
PREDSTAVA U ČAST NAGRAĐENIH

PRATEĆI PROGRAM

  • 11. oktobar: 19.00 časova Promocija knjige Joakim Vujić – sabrane drame, priredila Isidora Popović, u izdanju Sterijinog pozorja
  • 13. oktobar: 19.00 časova Promocija monografije Milan Gutović Tatjane Nježić

Izveštaj selektora 18. Međunarodnog festivala Joakimfest: Iluzije u ogledalu stvarnosti

Punoletstvo ovog značajnog međunarodnog festivala obeležiće predstave koje problematizuju surovost, kontroverze, urušavanje opšteg sistema vrednosti, odsustvo elementarne ljudskosti i empatije u savremenom svetu. Iako je reč o neveselim, upozoravajućim temama, način njihovog kreativnog i umetničkog tretmana u selektovanim ostvarenjima, nudi mogućnost gledaocima da se i kroz optiku duhovitog, ironičnog, na momente i sarkastičnog otklona, suoče sa mnogobrojnim društvenim, ideološkim, istorijskim, sociološkim, porodičnim i intimnim pojavama u izuzetno turbulentnoj i, u mnogo čemu, traumatičnoj epohi. Najuzbudljivije pozorište svoje ishodište pronalazi u univerzalnim kategorijama, mitovima, legendama, pričama, događajima i sudbinama neraskidivo povezanim sa današnjicom, dokazujući da su čovekova priroda i postojanje konstante koje stvaraju neophodne preduslove za razumevanje života u svim njegovim pojavnim oblicima. Pri tome su snovi, mašta i iluzija o „najboljem od svih mogućih svetova“ najčešće u tragično-komičnom raskoraku sa realnom slikom stvarnosti.

Za 18. Međunarodni festival Joakimfest predlažem sledeće predstave:

1. „San o zavičaju“, Ivan Velisavljević, režija: Milan Nešković, Narodno pozorište Niš

Po drami „Svrati, reče čovek“, sa podnaslovom „San o zavičaju“, Milan Nešković je sa autorskom ekipom i ansamblom niškog pozorišta scenski uobličio efektnu priču o povratku malog čoveka-marginalca sa velikim snovima iz dalekog sveta u okrilje provincije, čija nostalgično-melanholična atmosfera biva naglašena setnim tonovima neostvarenih ambicija i promašenih života u kafanskom ambijentu začinjenom opijajućim alkoholnim isparenjima i hipnotišućom muzikom Šabana Šaulića.

2. „Bilo jednom na Brijunima“, tekst i režija: Kokan Mladenović, Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar, Beograd

Polazeći od istorijskih činjenica o susretu bračnog para Broz sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom na Brionima, početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka, a povodom snimanja filmskog ratnog spektakla „Sutjeska“, Kokan Mladenović pravi neskriveno nostalgični omaž zemlji koje više nema, ali i kritički sagledava ideološko-političke zablude koje su, izvesno, bile jedan od razloga njenog nestanka. Istovremeno, on zajedno sa četvoro sjajnih glumaca, problematizuje pitanje identiteta i nametnutih uloga u složenom društveno-istorijsko-kulturološkom kontekstu.

3. „Alabama“, Davor Špišić, režija: Dario Harjaček, Kazalište Virovitica (Hrvatska)

Komad jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u regionu može se definisati kao tematsko-žanrovski spoj crne komedije, porodične drame, angažovanog teksta sa primesama sociološko-psihološke studije o klasnom nasilju, u čijem središtu jeste, nažalost, surovo aktuelan motiv masovnog ubistva koje je u tržnom centru u mestašcu u Alabami počinio maloletnik. Radnja predstave odigrava se u Hrvatskoj, deset godina nakon zločina, gde majka čuvajući pepeo sina-ubice, uspostavlja sa njim duhovnu vezu i ne prepušta ga spokoju onostranog sve do trenutka konačnog oprosta.

4. „Što na podu spavaš“, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, dramatizacija: Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave, režija: Kokan Mladenović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb (Hrvatska), Narodno pozorište Sarajevo i MESS, Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Potresna, intimna i nadasve emotivna ispovest Darka Cvijetića o najskorijem, krvavom sukobu na prostorima bivše Jugoslavije, poslužila je autorskoj ekipi da na sceni oživi moćnu, katarzičnu, opominjuću i umetnički vrednu predstavu. Kuriozitet ove regionalne koprodukcije sadržan je u tome da glavnu ulogu naratora i aktera igra Darko Cvijetić, koji je u vrlo zahtevnom zadatku i glumačkom izazovu, odoleo primamljivoj mogućnosti scenske patetike i sa nadahnutim partnerima ispričao veliku, istinsku i antiratnu pripovest.

5. „Hasanaginica“, Ljubomir Simović, režija: Dušan Tuzlančić, Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina i Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka (Republika Srpska – Bosna i Hercegovina)

Vešto izbegavajući nepotrebne rediteljske egzibicije, Dušan Tuzlančić je uz svesrdnu pomoć odličnog glumačkog ansambla, dosledno, precizno, nadahnuto i sa više nego očiglednim poštovanjem pisca, postavio na scenu dramski tekst koji na suptilan, suveren i stilski prefinjen literarno-dramaturški način ilustruje sudbinu žene koja zbog tragičnog nesporazuma prouzrokovanog rigidnim patrijarhalnim običajima i zakonima, doživljava neumitni kraj.

6. „Naš razred“ Tadeuš Slobođanek, režija: Jasmin Novljaković, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb (Hrvatska)

Sada već kultni komad Tadeuša Slobođaneka o užasnim događajima i ogromnom zločinu u Drugom svetskom ratu, koji su počinili Poljaci nad sugrađanima Jevrejima u jednom malom mestu u ovoj zemlji, upečatljivo i potresno oslikava lažnu iluziju o ljudskoj toleranciji i surovost i nehumanost u ekstremnim uslovima, kada pojedinac pokazuje svoju iskonsku prirodu i karakter. Zagrebačka predstava u svakom aspektu pozorišnog čina doseže do univerzalnih značenja i nesumnjivih umetničkih kvaliteta.

Predlažem da u čast nagrađenih bude izvedena predstava „Uobraženi bolesnik“, Ž. B. P. Molijera, režija: Đorđe Nešović, u izvođenju domaćina festivala Knjaževsko-srpskog teatra.

U Novom Sadu, 30. jun 2023.

Miroslav Radonjić 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html