’Uмiven’ amfiteatar Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke, ali...

’Uмiven’ amfiteatar Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke, ali...

Bibliotekari su žilava vrsta. Koliko god da im izmiču neophodna sredstva, odani knjizi, a pre svega čitaocima, uvek će da iznađu načina da makar upristoje svoj radni prostor, a ovaj na adresi Milovana Glišića 44 je nešto "osetljiviji" jer je namenjen deci.

Tako su između dve školske godine, a pred početak realizacije programa u okviru Kragujevačkog kulturnog leta, sopstvenim snagama i sredstvima, doslovce umili anfiteatar u dvorištu Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke "Vuk Karadžić", od milošte zvanog "Dečja biblioteka".

Bibliotekari znaju da deca zaslužuju još više na ovoj lokaciji, gajili su nadu da su skorije mogući radovi na pokrivanju amfiteatra (znatiželjnijoj javnosti poznato je da postoji kompletan projekat za izgradnju - naslovna ilustracija dole desno, bilo je i građevinske dozvole), ali to je nekako izostalo iz planova viših instanci.

Potvrda da se to neće desiti ove godine bila je signal za bibliotekare da preuzmu stvar u svoje ruke, pa su poput uređenja objekta na matičnoj adresi, "akcijaški" sredili i ovaj prostor - van radnog vremena, preko vikenda.

ODELJENJE ZA DECU, ALI OBAVEZA SVIH KRAGUJEVČANA

Zbog odanosti sa početka teksta, bibliotekari će i nadalje da ulažu sebe u ovaj prostor kao da je to njihova lična obaveza, ali ovo zdanje nije samo njihova briga. Još kako se tiče svih nas Kragujevčana - od roditelja te mlade čitalačke publike i onih koji to tek treba da postanu, do gradskih otaca, plaćenih od građana da brinu o gradu.

Ovaj prostor treba da ima na umu svako ko na bilo koji način "dobacuje" do donosilaca odluka u našem gradu - da utiče na prioritetan status "Dečje biblioteke", bez patetike, zbog sve naše dece i budućih naraštaja koji treba što češće da borave na ovom izvorištu ljubavi prema knjigama. 

Na to nas obavezuje i činjenica da je zgrada "Dečje biblioteke" podignuta u periodu 1935-1936, a da danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Zgrada je podignuta kao porodična kuća i legat Jovana Đ. Mirkovića, profesora muzike u kragujevačkoj Gimnaziji - jednog od onih koji su menjali Srbiju.

Po želji profesora, mogla je da posluži samo u kulturne svrhe. Otuda "Dečja biblioteka" na ovoj adresi. U njoj se nalazi sedam legata - tri slikarske zbirke i četiri zbirke knjiga, zaveštanih od raznih legata.

"DEČJA BIBLIOTEKA" I "KRAGUJEVAČKO KULTURNO LETO 2022"

Izdvajamo programe iz "Kragujevačkog kulturnog leta 2022" koji će se odvijati u umivenom prostoru, a biće i namenjenih roditeljima, pa će moći bliže da se upoznaju sa navedenim učinkom bibliotekara, ali i sa značajem ovog zdanja u celini:

 • utorak 5. jul od 11 časova: "Kaži mi, kaži...", prvi deo radionica na kojoj će polaznici naučiti tehniku pravilnog disanja i izgovaranja reču, važnost akcentuacije i negovanja lepog govora, kao i značaja negovanja srpskog književnog jezika. Radionica je namenjna deci uzrasta od osam i više godina;
 • četvrtak 7. jul od 18 časova: promocija knjige pesmama "Moja se mama boji mostova" i knjige dramskih tekstova "Borba za proleće" Aleksandra Janjuševića (muzički deo programa: hor "Mali Liceum");
 • četvrtak 20. jul od 11 časova: "Čitam i pričam" - radionica na kojoj se čitanjem kratkih priča namenjenih deci od pet do sedam godina i razgovorom o pročitanom podstiče intelektualni i kognitivni razvoj - razvoj pamćenja, pažnje, mišljenja, krativnosti, kao i kritičkog mišljenja;
 • četvrtak 21. jul od 18 časova: predavanje "Zašto ’Nisi dobar’ nije dobro?" dečjeg psihoterapeuta i psihologa Senke Simonović namenjeno roditeljima (o rešavanju svakodnevnih izazova sa decom, o vaspitnim principima, dečjim emocijama, ponašanju);
 • četvrtak 27. jul od 11 časova: "Nekad se čitalo" - radionica za upoznavanje dece sa slikovnicama fonda Dečjeg odeljenja koje su bile izdate pre više od 50 godina i upoređivanje sa novim izdanjima istog sadržaja

KOMPLETAN PROGRAM
KRAGUJEVAČKO KULTURNO LETO 2022

Kragujevačko kulturno leto 2022.
Za kontakt sa "Dečjom bibliotekom" brojevi telefona su 034/6370-216 i 060/2340-510, postoji i stranica na Fejsbuku, a za dopisivanje je mejl decja.bibliotekakg@gmail.com.

"DEČJA BIBLIOTEKA" I PPNS

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" i portal PRVI PRVI NA SKALI od 2014. godine objavljuju "Naslove iz Biblioteke" - liste preporučenih naslova za čitanje u tekućem mesecu i najčitanijih naslova iz prethodnog meseca, namenje kako odraslim čitaocima tako i deci.

Dečje odeljenje

PREPORUKE ZA ČITANJE U JULU

 • Kuća u ulici Mango - Sisneros Sandra
 • Pravac Japan - Moka
 • Tandrčak - Vilijams Dejvid
 • Sve što (ni) sam želela - Mladenović Dragana
 • Čemu sve uopšte - Epštejn Mihail
 • Nemoj biti taj lik - Jaserštajn
 • Zvezdani dani - Pejčić Dušan
 • Vitezova sestra i deset prinčeva - Živanović Svetlana
 • Čudovišta u avionu - Dejvidson Zana
 • Neverovatna priča - Strid Jakob Martin

NAJČITANIJI NASLOVI U JUNU 2022.

 • Svet koji nestaje - Hanačkova Pavla
 • Moja velika knjiga o dinosaurima
 • Kauboj Kosta i Grozni Frenk - Mušinski Eva
 • Ovčicu je strah - Gjurković Tatjana
 • Kada takmičenje izmakne kontroli - Mur-Malinos Dženifer
 • Kod kuće je najgore - Kišon Efraim
 • Patuljkov venac - Olujić Grozdana
 • Doživljaji mačka Toše - Ćopić Branko
 • Klinac Normalac - Džejms Greg
 • Dezinfikovano radi vaše zaštite - Pastis Stefan
Sve liste od 2014. do 2022. godine, sa oko dve hiljade izdanja, nalaze se u odeljku "Naslovi iz Bibliteke".

D. M. M. - PPNS

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html