Delatnost Arhiva

Delatnost Arhiva


Služba zaštita arhivske građe van arhiva (Spoljna služba) podrazumeva zaštitu arhivske građe na terenu, odnosno u registraturama. Arhivski radnici vrše stručni nadzor nad stvaraocima dokumentacije u pogledu evidentiranja, klasifikovanja, arhiviranja, čuvanja, stručnog održavanja, odabiranja arhivske građe i izlučivanja bezvrednog registraturskog materijala. Osim toga, unutar arhiva vode se i odgovarajuće evidencije o registraturama (aktivnim i pasivnim), gde se beleže sve promene o stvaraocima građe.

Služba zaštite arhivske građe u arhivu (Služba depoa)
vrši prijem, smeštaj, izdavanje arhivske građe arhivistima za sređivanje i korisnicima za istraživanje u čitaonici, izdavanje uverenja po zahtevima građana i vođenje evidencije za celokupnu arhivsku građu. Radnici ove službe staraju se i o tehničkoj zaštiti dokumenata (zaštita od vlage, požara, krađe i namernih oštećenja).

Služba za sređivanje i obradu arhivske građe obavlja sledeće poslove: razvrstavanje arhivske građe na fondske celine, obradu arhivskih knjiga, izdvajanje bezvrednog registraturskog materijala, klasifikaciju i sistematizaciju arhivske građe i izradu naučno-informativnih sredstava za fondove i zbirke.

Tehnička služba podrazumeva primenu svih mera zaštite koje se preduzimaju u cilju produžavanja veka trajanja oštećenoj arhivskoj građi. Tehničku službu Istorijskog arhiva Šumadije čine: laboratorija za konzervaciju i restauraciju i foto–laboratorija. Poseban vid zaštite arhivske građe ostvaruje se i putem mikrofilmovanja dokumenata.

Kulturno-prosvetna delatnost Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu predstavlja jednu od najbolje organizovanih kulturno-prosvetnih službi u arhivskoj mreži Srbije. Samo od 2013. do 2015. godine realizovano je devet izložbi koje su imale iztuzetnu posećenost. Pored toga, organizuju se i promocije monografija i naučni skupovi. Svake godine Arhiv izdaje i svoj stručni časopis Šumadijski anali.

Biblioteka Istorijskog arhiva Šumadije spada u specijalizovane biblioteke zatvorenog tipa. Formirana je 1952. godine prilikom osnivanja Arhiva, kada je sa arhivskom građom preuzeto i nešto knjiga. Danas arhivska biblioteka raspolaže sa preko 6500 knjiga i časopisa. Skoro svi naslovi su iz oblasti istorije i ostalih humanističkih nauka, a mali broj bibliotečkih jedinica je iz književnosti, pravnih, ekonomskih i prirodnih nauka. Od ovog broja 48 knjiga ima status ’’stare i retke knjige’’ i posebno se čuvaju. Najstarija knjiga je Stematografija Hristifora Žefarovića iz 1741. godine.


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html