Football Wire predstavlja: Fudbal 9 u Kragujevcu

Football Wire predstavlja: Fudbal 9 u Kragujevcu

Fudbal 9 - liga mlađih kategorija (2007-2008), popularnih pretpetlića, organizuje se u Kragujevcu po prvi put.

Organizator je Fudbalski savez grada Kragujevca (FSGKG) koji prikuplja prijave do 15. avgusta (mogu da se preuzimu na sajtu Saveza).

O cilju takmičenja, pilot sezoni, reakcijama klubova, konceptu i pojedinim pravilima takmičenja, Fudbalu 9 u zemlji i regionu, Football Wire (FW) je razgovarao sa Markom Popadićem iz FSGKG, koordinatorom ovog takmičenja.

PRVI PRVI NA SKALI Football Wire predstavlja Fudbal 9 u Kragujevcu 2

Sa kojim ciljem je pokrenuto takmičenje Fudbal 9?

Popadić: Fudbal 9 omogućava registrovanim klubovima da svoje najmlađe selekcije uključe u takmičenje pod ingerencijom FSGKG na terenu koji po dimenzijama odgovara njihovom uzrastu. Cilj je razvijanje sportskog duha i zdravog načina života, bez opterećivanja rezultatom i bodovanjem. To ne treba da bude merilo kod dece do 12 godina starosti.

Ocenite pilot-sezonu iz aprila - koji su rezultati, najpre, vas organizatora?

Popadić: Pilot-sezona je ostvarila odličan rezultat. Klubovi, deca, treneri i roditelji su izuzetno zadovoljni formiranjem lige Fudbal 9. To je i zajednički zaključak sa sastanka predstavnika FSGKG i učesnika takmičenja. U prilog ovoj činjenici govori i značajno veći broj prijavljenih ekipa i namera takmičenja u okviru dve selekcije (2007. i 2008. godište). Učešće je najavljeno i od strane ekipa sa teritorije drugih okruga, van Šumadijskog.

PRVI PRVI NA SKALI Football Wire predstavlja Fudbal 9 u Kragujevcu 3

Kakav je bio odaziv klubova, koje su njihove povratne informacije?

Popadić: O odazivu je dovoljno reći da je prva ideja bila da liga broji osam ekipa, a na kraju je bilo 15 prijavljenih. Ove sezone u dve generacije će biti tridesetak ekipa, računajući i klubove iz regiona.

Predstavite nam najsažetije koncept takmičenja.

Popadić: Koncept je da se igra turnirskim sistemom gde je svaki klub (grad) dva puta domaćin. Fudbal 9 počinje u septembru, a završava u maju i junu selektivnim utakmicama.

Izdvojite neka od pravila takmičenja.

Popadić: Igra se između dva kaznena prostora i sa devet igrača. Takmičenje nema rezultatski značaj, što je i tendencija u zemljama koje praktikuju ovakav način pripremanja dece za velike terene.

PRVI PRVI NA SKALI Football Wire predstavlja Fudbal 9 u Kragujevcu 4

Kakva su iskustva kolega iz drugih saveza u Srbiji, gde se sve igra Fudbal 9?

Popadić: Fudbalski savez grada Kragujevca prvi je pokrenuo ovakav projekat u okviru Fudbalskog saveza Srbije. Možemo da istaknemo zadovoljstvo reakcijom stručnih lica FSS. Ideja je da se ovaj način takmičenja proširi i na druge saveze, a kasnije i na druge zemlje u okruženju.

Što se regiona tiče, koliko je prisutan Fudbal 9 u susednim zemljama?

Popadić: Po našim saznanjima, za razliku od zapadnoevropskih i skandinavskih zemalja, Fudbal 9 nije prisutan u zemljama u okruženju.

Jeste li povezani, da li je u nekim budućim danima moguća saradnja?

Popadić: Sa savezima u okruženju ne postoji još uvek saradnja jer je prvenstveni cilj umrežavanje na teritoriji FSS. U kasnijoj fazi cilj je umrežavanje i sa zemljama u regionu.

PRVI PRVI NA SKALI Football Wire predstavlja Fudbal 9 u Kragujevcu 5

Posredstvom FW, u prilici ste da se obratite klubovima, a većina naših registrovanih korisnika je i učestvovala u pilot sezoni. Zašto da se odazovu i prijave ekipe?

Popadić: Cilj je jasan - ovo je prvo takmičenje u ovom uzrastu koje se organizuje pod pokroviteljstvom FSGKG, a omogućava deci da se polako upoznaju sa fudbalskim pravilima, fer plejom i da pri tome ne budu opterećeni rezultatom. Sa druge strane, sva deca moraju da imaju odrađene lekarske preglede i evidencione knjižice, što ukida mogućnost zloupotreba od strane učesnika. To nije slučaj na turnirima koje organizuju neki klubovi.

Naposletku, da li ste se upoznali sa sadržajima Football Wire, na sajtu ili FB strani, imate li utiske koje biste podelili sa nama?

Popadić: Ideja je prava! Zato želimo saradnju sa Football Wire.

PRVI PRVI NA SKALI Football Wire predstavlja Fudbal 9 u Kragujevcu 7

Foto: Koki Jovanović/Football Wire
Dejan Milošević
Izvor: Football Wire 

Football Wire (FW) je globalna fudbalska akademija budućnosti. Cilj FW je stvaranje zdravih sportskih i životnih navika, shvatanje i poštovanje različitosti, stvaranje prijateljstva i timskog duha. FW postavlja nove standarde i trendove u oblasti elektronske edukacije, na svim svetskim jezicima. FW podiže sportsko znanje na viši nivo i postavlja temelje za novu, kompletniju generaciju fudbalera, trenera i ostalih sportskih radnika.

FOOTBALL WIRE SAJT, FB STRANA 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html