SPD Radnički: Vesti, 24. 5. 2020.

SPD Radnički: Vesti, 24. 5. 2020.

PUSTITE NAS DA IGRAMO RUKOMET!

Usled situacije koja je nastala u srpskom rukometu, posle prekida prvenstva zbog epidemije koronavirusa, gde se pojavljuju razne spekulacije na račun Rukometnog kluba Radnički, ovim putem se obraćamo javnosti kako bismo zaštitili klub i tradiciju rukometnog sporta u Kragujevcu.

U nastavku je saopštenje koje potpisuje prvi čovek Rukometnog kluba Radnički, Stavro Rašković.

Postoji ona priča, stara, narodna „Pomoz’ Bog, zla ženo“, kada na pozdrav putnika namernika, zla žena, pokazuje svu svoju pakost i zlobu. Upravo tako se trenutno oseća Rukometni klub Radnički iz Kragujevca, kao putnik namernik, dok su samozvani rukometni pregaoci i trudbenici zla žena.

Svedoci smo da ovih dana pojedini rukometni radnici, ničim izazvani, u svojim zvaničnim, a i kuloarskim krugovima, stavljaju u kontekst zakulisnih radnji i sličnih marifetluka RK Radnički, koji tamo ne pripada, niti će mu ikada tamo biti mesto. Rukometni klub Radnički je deo najveće i najzdravije sportske porodice u Srbiji – Sportskog privrednog društva Radnički, koji je osnovan od strane grada Kragujevca.

Stoga moramo da se oglasimo i ukažemo na sledeće:

– Odluku UO RSS shvatili smo kao iznuđeno rešenje u izuzetno specifičnoj situaciji, kao jedino moguće, da SVI KLUBOVI u SVIM LIGAMA mogu da se prijave i da na terenu probaju da izbore plasman u viši rang. Nismo tražili dekretom da igramo najviši rang, jer to nikada nismo radili, jedino sportski i viteški je ono na terenu osvojeno.

– Ne vršimo apsolutno nikakav pritisak, ne lobiramo, ne trgujemo sa „ovima“ i ne šurujemo sa „onima“. Samo smo svoji, jer obraz nije na prodaju, ali i ne damo na sebe, jer u klubu rade časni i pošteni ljudi, zaraženi rukometom, koji se ne bave „visokom politikom“, niti tuđim dvorištem, ne dajemo delegate, niti smo u bilo kakvim telima i organima upravljanja. BAVIMO SE RUKOMETOM!

– Naše najjače oružje je TEREN, na kome su obe takmičarske ekipe zauzimale prva mesta na tabeli u trenutku prekida šampionata.

– Ne pričamo o stranama, jer znamo da su pojedini i menjali strane, pa se opet vraćali na onu stranu i na kraju u silnom preletanju, zaboravili sa kim ratuju, protiv koga ratuju i za „čije babe zdravlje“.

– NE MORAMO da igramo Super ligu, neće biti prvi put da zbog „više sile“ ne budemo tamo. Drznuli smo se da pitamo da se nađe rešenje, čak smo toliko bili bezobrazni da prihvatamo svaki način doigravanja i ne sluteći koliko tražimo. Samo nas PUSTITE DA IGRAMO RUKOMET!

-Možemo da razgovaramo o 300 dece koja treniraju rukomet u kragujevačkom Radničkom, možemo da pričamo o četiri seniorska tima u našem klubu, o međunarodnom Svetosavskom turniru, o kampu u našoj organizaciji kroz koji prolazi stotine dece… imamo o čemu da razgovaramo, ali o obrazu NE MOŽEMO DA PREGOVARAMO.

– Zato nas ne uvlačite u vaše ratove, ne pominjite u kampanji i na rukometnim mitinzima, nemojte da budemo nečiji mač i da preko nas padaju tuđe glave. PUSTITE NAS DA IGRAMO RUKOMET!

Rukometni klub Radnički nikome ništa ne otima, sami smo se kao jedna sportska porodica izborili da budemo tu gde jesmo, vrlo transparentno i pošteno. Na ovakve besmislice prinuđeni smo da odgovaramo upravo zbog znoja igrača koji je proliven, da bi se došlo do rezultata, uz svesrdnu podršku grada Kragujevca!

Stavro Rašković, direktor RK Radnički

VASOVIĆ: CILJ DA SE ŠTO PRE VRATIMO U NORMALU I NASTAVIMO DA RASTEMO

Sezona iz snova Vaterpolo kluba Radnički prekinuta je sredinom marta, epidemijom koronavirusa, a još uvek je neizvesno da li će biti nastavljena i da li će Kragujevčani posle osvajanja Kupa Srbije i Regionalne A2 lige imati šansu da se bore i za trofej namenjen prvaku države.

Direktor vaterpolista Radničkog i jedan od najzaslužnijih za procvat ovog sporta u gradu na Lepenici, Jugoslav Vasović, govorio je o trenutnoj situaciji u Klubu, povratku u bazen posle dvomesečne pauze koju ovaj sport ne pamti i velikim ambicijama koje Kragujevčani iz godine u godinu podižu na sve višu lestvicu.

Radnički je ove sezone na impresivan način osvojio Kup i A2 ligu i u ta dva takmičenja ostvario 18 pobeda i jedan remi. Neporažen je još od septembra. Da li ste zadovoljni dosadašnjim delom sezone?

– Zadovoljni smo osvajanjem Kupa i plasmanom u A1 ligu, ali u ovoj sezoni smo se nadali da na kraju prvenstva možda pokažemo i najviše i osvojimo i naslov šampiona Srbije. Međutim, zbog epidemije koronavirusa smo, kao i svi, prekinuli aktivnosti i u ovom trenutku se ne zna da li će liga biti nastavljena.

Prvotimci su pre desetak dana prvi put uskočili u bazen posle gotovo dvomesečne pauze. Koliko vas je situacija sa koronavirusom poremetila?

– Ovo je jako veliki udarac za vaterpolo, pogotovo pauza od dva meseca koja se, mogu slobodno da kažem, nikada pre nije dešavala. Nedostatak treninga je veliki problem, naročito za mlađe naraštaje u klubu. Pre svega, nadamo se da će se epidemiološka situacija u zemlji normalizovati i da ćemo usput svi zajedno naučiti o virusu kako bismo ubuduće radili na prevenciji. Nadamo se da ćemo što pre početi sa normalnim radom, jer još uvek samo prvi tim trenira u vodi, a očekujemo da će ubrzo i deca uskočiti u bazen.

Kako funkcioniše Klub u vreme epidemije?

– Moram da pohvalim celo Sportsko privredno društvo Radnički, na čelu sa rukovodećim članovima, direktorom Ilićem, sportskim direktorom Vulovićem i tehničkim direktorom Markovićem, kako za rad za vreme epidemije, tako i njihove napore i želje da se sve što pre vrati u normalu. Ovaj prelazni period je jako težak, ali smo zahvaljujući Sportskom privrednom društvu veoma brzo doveli u red objekte za trening.

Da li je bilo problema na finansijskom planu?

– Finansijskih poteškoća do sada nije bilo, ali je moguće da će ih biti, jer je još uvek nepoznato šta će se sve događati na ekonomskom planu. Ipak, ja sam optimista i nadam se da će svuda sve biti bolje i da ćemo raditi još jače. Za sada sve funkcioniše odlično, zahvaljujući Sportskom društvu i Gradskoj upravi. Još jednom bih iskoristio priliku da se zahvalim sada već odlazećem gradonačelniku Radomiru Nikoliću na svemu što je uradio za sport u Kragujevcu, posebno za vaterpolo, što znam najbolje. Zahvalio bih se i sponzorima koji su nas podržavali, posebno kompaniji SBB, najvećem sponzoru Sportskog privrednog društva Radnički, koji nam nije otkazao sponzorstvo ni u ovom teškom vremenu.

Sudbina ovogodišnje Super lige trebalo bi da bude poznata početkom juna. Da li je moguće da se liga nastavi?

– Voleo bih da se liga nastavi iz mnogo razloga. Smatram da moramo da igramo i da svi sportisti moraju da se bave sportom ukoliko je to moguće i dozvoljeno od strane nadležnih organa. Osnova postojanja svih nas i sporta je da se takmičimo, zbog toga smo tu, treniramo i radimo, zato imamo sponzore i određena sredstva. I ta mala deca treniraju da bi se takmičila, a ne samo da bi trenirala. Ukoliko postoje zdravstveni uslovi, ne vidim nijedan razlog da se ne nastavi. Imali smo dva sastanka u Vaterpolo savezu Srbije, na kom su izneta različita razmišljanja. Stav Radničkog je da se igra, dok neki drugi nemaju takvo mišljenje. Možda i najvažnija stvar za vaterpolo je što posle otkazivanja Olimpijade i međunarodnih takmičenja za mlađe kategorije imamo priliku da leti završimo zvanično takmičenje posle mnogo godina. Odluka nije ni na meni ni na klubovima, već na Savezu i verovatno da ni njima nije lako, jer je odgovornost za nastavak takmičenja na njima.

Koji je Vaš predlog za nastavak Super lige?

– Moj predlog je da se sa takmičenjem nastavi tamo gde se i stalo. Ostalo nam je šest kola i plej-of i to je planirano da se odigra u razmaku od mesec i po dana, što bi po meni bilo idealno u periodu od jula do septembra. Ne znam ni da li bi bilo moguće i regularno da bude drugačije i da se menjaju propozicije u sred sezone. Mislim da nije. Međutim, ukoliko bude predložen i neki drugi sistem, sigurno neću biti mnogo protiv toga, jer smatramo da je najvažnije da se igra i da je to naša obaveza.

Da li Klub ima „plan B“ u slučaju da se sezona prekine?

– Čekamo da vidimo šta će se desiti. Nije realno da se takmičarske utakmice igraju pre jula, zbog pauze u treningu i povratka u bazen. Igračima treba mesec do mesec i po dana da se spreme za takmičarske napore. Svi čekamo da počne fudbal, da vidimo kako će to funkcionisati, ali i šta će se desiti sa drugim sportovima. Ukoliko se otkaže Super liga, a bude moguće da se igra, Radnički će sigurno nastaviti da radi i igraće neke utakmice. Ukoliko još bude dozvoljeno prisustvo publike, tim bolje, jer bi preko leta na otvorenom to mogla da bude jako lepa promocija ovog našeg sporta.

Među letnjim aktivnostima kluba je i sada već tradicionalni Memorijalni turnir „Nenad Nena Manojlović“, koji je kroz pet dosadašnjih izdanja izrastao u lepu manifestaciju. Da li će se igrati i ove godine?

– Ukoliko bude moguće, pokušaćemo da organizujemo „Nenin memorijal“ kao i do sada, sa međunarodnim klubovima, ali su šanse za to trenutno male. Imali smo dogovor sa Sportklubom da „Nena“ ove godine bude praktično pilot projekat i da se na toj televiziji napravi program „Water Polo 4 Kids“, poput onog „Basket 4 Kids“ koji već postoji. Sada malo iznosim ekskluzivne informacije, ali imali smo velike planove. Ove godine bi to bio pilot projekat, a već sledeće, kao u košarci, igrali bi se turniri po bivšim jugoslovenskim republikama, a na kraju finale. Na ovogodišnjem turniru to bi praktično bilo samo finale, a bili bi pozvani timovi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Sada ne znam koliko je ostvarivo i ko bi došao, ali potrudićemo se da napravimo turnir i nadam se da ćemo sa Sportklubom ispratiti tu priču, čak i ako zbog ove situacije budu igrale samo srpske ekipe. Bilo bi lepo da ideja „Water Polo 4 Kids“ zaživi.

Kakve su ambicije Radničkog u budućnosti?

– Klub ima uvek najviše ciljeve. Želimo da igramo u evro takmičenjima, da što duže ostanemo u Evropi i da osvajamo titule u svim takmičenjima. Još uvek je neizvesno da li će se Regionalna liga igrati sledeće sezone, za sada su velike šanse da će se promeniti format i da će se igrati turnirski. Imamo planove za jačanje igračkog kadra i još neke promene, ali dosta toga vezano je za situaciju sa virusom i nastavkom ove sezone. Okvirno, postoji predlog Evropske kuće vaterpola da takmičenja počnu u oktobru i mi već započinjemo pripreme za to. Ukoliko se ovogodišnja Super liga ne bude nastavila, planirane promene desiće se i ranije.

Igor Lazarević

VATERPOLISTI RADNIČKOG PONOVO U VODI

Posle dvomesečne pauze usled pandemije koronavirusa, osvajači Kupa Srbije i Regionalne A2 lige, vaterpolisti Radničkog, ponovo su uskočili u bazen i započeli pripreme iako je još uvek nepoznato da li će se Super liga nastaviti.

Svakako su u ovoj pauzi vaterpolisti najgore prošli, jer su ostali uskraćeni za treniranje u vodi koje ništa ne može da zameni, pa čak ni grupni treninzi preko interneta kroz koje su pokušavali da ostanu u kakvoj-takvoj formi. Ovi vrhunski profesionalci ne pamte kada su toliko dugo bili van bazena, jer su čak i u vreme kratkotrajnih pauza imzeđu klupskih i reprezentativnih obaveza radili individualno. Stoga su svi bili srećni kada su pre skoro dve nedelje ponovo skočili u bazen i započeli pripreme u skladu sa preporukama Vlade Srbije.

– Najpre bih želeo da se zahvalim Gradu i Sportskom privrednom društvu Radnički što su reagovali odmah nakon popuštanja mera i omogućili nam da krenemo sa treninzima. Dva meseca bez treninga je stvarno predugačak period i jako je važno što smo se konačno okupili – istakao je Uroš Stevanović, trener Radničkog.

U ovom trenutku ekipa je kompletna, izuzev stranaca, čiji se povratak očekuje u slučaju da se nastavi prvenstvo, što je još uvek upitno.

– Održavaju se sastanci u Vaterpolo savezu i nadamo se da će nam omogućiti da završimo sezonu u bazenu. Nadam se da će to biti onako kako smo započeli i da ćemo posle osvajanja Kupa i Regionalne A2 lige doći i do titule šampiona Srbije. Bilo kako bilo, najvažnije je da smo konačno krenuli da treniramo – zaključio je Stevanović.

Odluka o sudbini Superlige trebalo bi da se donese početkom juna, ali će Kragujevčani u svakom slučaju nastaviti da treniraju, kako bi nadoknadili izgubljeno i nastavili da napreduju.

– Pauza je bila duga i daćemo sve od sebe da se u narednom periodu što bolje pripremimo za nastavak takmičenja. Ukoliko se prvenstvo otkaže, nastavićemo sa treninzima i pripremama za narednu sezonu. Dva meseca van vode je stvarno dug period, ali kako je nama tako je i ostalima i nadamo se nastavku sezone – rekao je Nikola Tomašević, kapiten Radničkog.


„CRVENE DAME“ PONOVO U TRENAŽNOM PROCESU

Baš kao i svi drugi sportisti iz brojne porodice Sportskog privrednog društva Radnički, i košarkašice Radničkog su se početkom prošle nedelje vratile ekipnim treninzima.

Tokom prvih sedam dana, „crvene“ su trenirale na otvorenom prostoru – u Velikom parku i na stadionu „Čika Dača“, striktno se pridržavajući preporuka nadležnih institucija, a od ovog utorka su opet u svojoj dvorani „Gordana Goca Bogojević“, gde nastavljaju sa daljim radom.

Treneru Nenadu Milovanoviću trenutno su na raspolaganju uglavnom igračice iz Kragujevca, kojima društvo na treninzima prave članice mlađih klupskih selekcija.

Dvomesečna pauza usled epidemije virusa Covid-19 neminovno se odrazila na fizičko stanje košarkašica Radničkog, kojima će biti potrebno određeno vreme da ponovo dostignu odgovarajući nivo forme.

– Krenuli smo sa nekim laganim ritmom treninga, pa ćemo, kako vreme bude odmicalo, polako pojačavati njihov intenzitet. Mada su igračice tokom pauze individualno trenirale u svojim domovima, evidentno je da im najviše nedostaje trčanje. U ovom prelaznom periodu baziraćemo se uglavnom na individualne treninge, dok nas ozbiljnije kondicione pripreme očekuju od avgusta, kada ćemo imati nešto jasniju skicu ekipe za narednu takmičarsku sezonu – otkriva Milovanović.

Epidemija virusa Covid-19 došla je u samom jeku sezone i u velikoj meri pokvarila planove Kragujevčankama, koje su ligaški deo takmičenja u Prvoj ženskoj ligi Srbije okončale na petoj poziciji i sa neskrivenim optimizmom su očekivale početak četvrtfinalne serije plej-ofa protiv beogradskog Radivoja Koraća, ekipe koju su prethodno savladale u oba ligaška duela.

– Željno smo iščekivali duele sa ekipom Radivoja Koraća u plej-ofu i opravdano se nadali da ih možemo iznenaditi. Nažalost, umešala se viša sila u vidu virusa Covid-19, koja je paralisala sve sportske aktivnosti. Nama nije preostalo ništa drugo osim da se prilagodimo datim okolnostima, ostanemo u svojim kućama i čekamo na kraj ove globalne pandemije – sa žaljenjem konstatuje Milovanović.

Košarkaški savez Srbije još uvek nije dao zvaničan odgovor na pitanje da li će sezona u nacionalnim takmičenjima biti nastavljena, ali je iz dana u dan sve izvesniji scenario po kome do njenog nastavka neće doći.

– Još uvek čekamo kakav će biti rasplet ove takmičarske sezone, ali mislim da nije realno da se ona nastavi. Na nama je da polako krojimo plan priprema za novu sezonu, koja će krenuti od oktobra – zaključuje strateg Radničkog. 

SPD RADNIČKI

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020



STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html