APOS vs. Ministarstvo trgovine

APOS vs. Ministarstvo trgovine

APOS bezrazložno uznemirava javnost neproverenim informacijama
20. februar 2015.

Sva oprema za bebe, prema podacima Sanitarne inspekije, na tržištu je kontrolisana i bezbedna, rekla je danas pomoćnica ministra trgovine Vesna Novaković i istakla da na listi nebezbednih proizvoda u Srbiji nema nijednog proizvoda iz te kategorije.

Prema informacijama Sanitarne inspekcije, jedine nadležne za kontrolu ispravnosti opreme za bebe, na našem tržištu nema proizvoda te vrste koji su opasni po zdravlje dece, rekla je Novaković, zadužena za zaštitu potrošača.

“Zbog toga su rezultati istraživanja koja je objavila Asocijacija potrošača Srbije (APOS) potpuno nerelevantni, pa kao takvi uznemiruju javnost jer su informacije koje su objavljene neproverene i neprecizne”, rekla je Novaković u saopštenju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija apeluje na sve potrošačke organizacije da se ponašaju na odgovoran način, da tačno i pravovremeno informišu potrošače.

Ministarstvo apeluje na te asocijacije da se uzdrže od širenja neproverenih informacija koje uznemiravaju javnost.

Udruženja za zaštitu potrošača mogu da sprovode nezavisna ispitivanja i javno objavljuju dobijene rezultate, pod uslovom da prilikom objavljivanja navode tačne, precizne i jasne informacije kojima se obaveštava, a ne bezrazložno uzbunjuje javnost, podseća Novaković.

Sporni rezultati istraživanja koje su objavili gotovo svi mediji u Srbiji, kako je precizirala, ne daju najosnovnije podatke o nazivu proizvođača, niti o imenima, tipovima i modelima proizvoda.

To je, kako podseća, neophodan uslov za proveru podataka i preduzimanje zakonom propisanih mera – zabranu prometa, povlačenje, opoziv.

APOS je juče saopštio rezultate ispitivanja proizvoda za decu, prema kojima je prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece, utvrđeno kod 16 od 68 testiranih proizvoda.

Izvor: Ministarstvo

* * *

Testovi
OPASNE SUPSTANCE U DEČIJIM PROIZVODIMA
18. februar 2015. 

APOS je, kao pridružena članica ICRT - Internacionalne asocijacije potrošača za istraživanje i testiranje, imala prilike da sa još deset potrošačkih organizacija koje su članice Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC) početkom ove godine zajednički testira prisutnost hemijskih supstanci u proizvodima sa kojima su bebe i deca u čestom i bliskom kontaktu.

Potrošači su od nas očekivali navođenje proizvođača, međutim aktuelna pravila kažu da minimalni, odnosno granični nivoi štetnih jedinjenja, ne predstavljaju kršenje zakona. Uz sve to nakon reakcije na naše rezultate od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije u kome se tvrdi da “sva oprema za bebe, prema podacima Sanitarne inspekcije, na tržištu je kontrolisana i bezbedna” i da su stoga naši “rezultati istraživanja potpuno nerelevantni” - jasno je da bi APOS objavljivanjem imena proizvođača bio izložen tužbama prozvanih proizvođača. Ali to nikako ne znači da ćemo stati na putu do višeg cilja - Zahtevaćemo da jedine “prihvatljive vrednosti” štetnih jedinjenja - budu NULA!

Ukupno 68 proizvoda podeljeno je u 6 kategorija i poslati su u laboratoriju na analizu u potrazi za hemijskim sadržajem. Eksperti su tražili hemijske supstance za koje se zna da vrše poremećaj hormonskog sistema, aktiviraju alergije, koje su poznate kao izazivači kancera ili su štetne za reprodukciju i razvoj.

Fokus je bio na sledećim grupama proizvoda: cucle, prostirke za presvlačenje beba, pelene, prostirke u obliku slagalice i za igru, kao i odeće za bebe poput bodića.

Od ukupno testiranih 16 proizvoda je problematično zbog povišenog nivoa jer često se koriste zajedno pa predstavljaju direktan rizik. Objedinjeni rezultati testova pokazuju da neke od hemijskih jedinjenja mogu biti štetni čak ako su prisutni samo u tragovima proizvoda. Jasno je da rezultati naših nazavisnih testiranja pokazuju da su deca višestruko izložena štetnim hemijskim supstancama.

hemikalije 

ZAŠTO JE OVO VAŽNO?

Ovo je samo mali deo proizvoda za decu na tržištu. Zato napominjemo da se deca takođe suočavaju sa dodatnom izloženošću opasnostima u svom svakodnevnom životu: zagađivači u hrani i vodi za piće, zagađivači u bojama u zatvorenom prostoru, prekrivačima i krevecima kao i na otvorenom od izduvnih gasova.

Deca udišu, gutaju ili apsorbuju preko kože mnogo veću količinu hemijskih supstanci u odnosu na njihovu težinu nego odrasli. Na primer bebe često sede samo u pelenama na podu gde dolaze u bliski kontakt sa prašinom u kojoj su prisutne hemijske supstance, stavljaju stvari u usta i zbog toga su izloženi hemijskim supstancama.

Deca su takođe posebno ranjiva zbog toga što se njihova tela, uključujući njihove organe, nervni i imuni sistem još uvek razvijaju. Tokom ovog razvojnog procesa, posebno su osetljiva na spoljne izvore iritacije kao što su štetne hemijske supstance.

Jedinjenja-Dejstva 

KLJUČNA JE NEZAVISNA KONTROLA KVALITETA

Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alrmiraju i pozivaju na buđenje u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama.

APOS namerava da kroz punopravno članstvo u ICRT-u koje će ostvariti ove godine sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima poboljšaju kontorlu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.

Koordinator testiranja bio je ICRT uz ekspertski nadzor testa od strane francuske organizacije UFC - Que Choisir

Organizacija potrošača koje su pored APOS-a učestvovale u istraživanju su:

  • UFC-Que Choisir
  • Altroconsumo
  • OCU
  • DECO
  • Test-Achats
  • Consumentenbond
  • Forbrugerrådet Tænk
  • Sveriges Konsumenter
  • Czech Association of Consumers (dTest)
  • Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry

Izvor: APOS 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari