Iz prometa povučeno 800 konzumnih jaja proizvođača ’Fili pili’

Iz prometa povučeno 800 konzumnih jaja proizvođača ’Fili pili’

Veterinarska inspekcija je juče tokom službene kontrole u objektu „Merkator S“ Megamarket Roda u Valjevu, u prometu zatekla 800 komada konzumnih jaja proizvođača "Fili pili" - farme Mrčić, Valjevo, kao jaja robne marke "Merkator".

Preduzeću "Fili pili" je Rešenjima veterinarske inspekcije, od 25. 11. 2014. i 9. 1. 2015. godine koja su i dalje na snazi, zabranjeno stavljanje u promet konzumnih jaja, pri čemu je rešenjem od 9. 1. 2015. godine, na farmi u Mrčiću, proglašena zaraženost salmonelom kategorije 1.

Usmenim rešenjem veterinarskog inspektora naređeno je povlačenje iz prometa zatečenih konzumnih jaja proizvođača "Fili pili" u objektu Merkator u Valjevu i naloženo njihovo neškodljivo uništenje. Takođe, izrečena je zabrana stavljanja u promet konzumnih jaja ovog proizvođača dok su na snazi navedena rešenja veterinarske inspekcije. Odgovornom licu naređeno je da preduzme dalje mere u ostalim prodajnim objektima a koje podrazumevaju povlačenje iz prometa jaja pomenutog proizvođača.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

* * *

Firma "Fili Pili" uvezla koke pune salmonele:
ZARAŽENA JAJA U VRTIĆIMA!
18. 12. 2014.

Na stotine hiljada jaja zaraženih salmonelom sa farme "Fili Pili" iz Valjeva našlo se, kroz razne prehrambene i konditorske proizvode, u obdaništima, bolnicama i restoranima širom Srbije, saznaje "Alo!".

Naime, jaja koja su snele zaražene koke nosilje uvezene u nekoliko navrata iz Bosne i Hercegovine završila su u fabrici za preradu svežih kokošjih jaja "Melanž". Da zlo bude gore, pomenuta farma proizvodi više od 200.000 jaja u jednoj smeni, a nadležni inspektori Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede uopšte ne znaju gde su jaja završila?!

Kako za naš list ističe izvor blizak Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, zaražena jaja završila su u pomenutoj fabrici, koja se nalazi u rukama kompanije "Anlek" iz Beograda, vlasnika Aleksandra Radovića, koji je istovremeno i vlasnik farme "Fili Pili", na kojoj je proglašena salmoneloza.

- Ta fabrika ima kapacitet prerade više od 200.000 svežih jaja. Ona se prerađuju u tečna belanca, žumanca, njihovu mešavinu melanž i jaja u prahu ili "Trumanova jaja". Ti proizvodi su namenjeni prehrambenoj i konditorskoj industriji, kuhinjama u kolektivnom smeštaju, od obdaništa, preko bolnica, do kasarni, proizvođačima majoneza, pekarama, restoranima. Faktički, kompletnom lancu ishrane - upozorava naš sagovornik.

Prethodno je utvrđeno da je živina već stigla zaražena iz Bosne, jer je analizom koja je urađena u Specijalističkom veterinarskom institutu u Šapcu pronađena salmonela. U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su saznanja našeg lista o uvozu zaražene živine, kao i o stavljanju zaraženih jaja u promet.

- Veterinarska inspekcija nije bila u mogućnosti da utvrdi gde su završila jaja iz objekta, o čemu je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu, a zbog stavljanja jaja u promet predala je jednu krivičnu prijavu i jednu prijavu za privredni prestup - navode u Upravi za veterinu.

Naš izvor tvrdi da je čudan odgovor nadležnog ministarstva, tačnije Uprave za veterinu, da ne znaju gde su završila zaražena jaja.

- S obzirom na to da se pomenuta farma nalazi u vlasništvu istog čoveka, i to samo 100 metara udaljena od fabrike, potpuno je neverovatno da inspekcija nije uspela da utvrdi da su jaja završila kao sirovina za konditorsku i prehrambenu industriju - kategoričan je naš izvor.

Inače, da u carstvu "Trumanovih jaja" smrdi mnogo štošta, a ne samo mućci, govori i podatak da se pomenuta fabrika, koja je počela sa radom pre samo dve i po godine i u koju je uloženo više od četiri miliona evra, prodaje ispod cene, za početnu cenu od 2,6 miliona evra!

"Fili pili": Jaja i koke su zdravi

S druge strane, Veljko Vukadinović, direktor firme "Fili Pili" d.o.o., koja je registrovana u Beogradu, tvrdi da su "njihova jaja i koke zdravi i da nema ni govora o salmoneli".

- To potvrđuju i rezultati akreditovane nacionalne laboratorije u Beogradu i laboratorije u Jagodini koji su potpuno suprotni od rezultata Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac - objašnjava on, dodajući da im sve to neko "namešta" i da su rezultati VSI Šabac "lažni". Zbog toga su, kako navodi, odlučili da ne poštuju rešenja veterinarske inspekcije koja su bazirana na lažnim rezultatima.

- Kada smo posumnjali u verodostojnost rezultata VSI Šabac, počeli smo paralelno da radimo analize u laboratorijama u Beogradu i Jagodini i nikada ni u jednom uzorku salmonela nije pronađena. Zato smo tražili od nadležnih da neka treća akreditovana ustanova "presudi", ali nam inspektori nisu dozvolili - tvrdi Vukadinović, dodajući da je o tome obavešteno Ministarstvo poljoprivrede i sve ostale institucije. Govoreći o krivičnim prijavama, on priznaje i da je jednom bio na razgovoru u tužilaštvu, ali da s njim, posle uručenih dokaza, više niko nije kontaktirao.

Prodavao i falsifikovani serum

Aleksandar Radović, vlasnik fabrike "Melanž" i farme koka nosilja "Fili Pili", svojevremeno je kao direktor distributerske kuće "Anlek" priveden zbog prodaje falsifikovanog seruma protiv tetanusa "tetaglobulina". Naime, Radović je 2005. godine optužen da je ugrozio zdravlje ljudi jer je zajedno sa Igorom Nikodijevićem, vlasnikom preduzeća "Ivisiks", prodavao falsifikovani serum, koji je primilo oko 19.500 ljudi. Tom prilikom su, kako je saopštio MUP, zaradili 11 miliona dinara, odnosno oko 130.000 evra.

Autor: Sandra Medaković
Izvor: Alo
Foto: Ministarstvo; Nebojša Raus

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari