Kako nas deru na ambalaži

Kako nas deru na ambalaži

Prodavci delikatesa u veletrgovinama mogu da ukradu i do 100 dinara na samo 100 grama kupljene robe jer zajedno mere proizvod i ambalažu.

Ovu prevaru trgovci izvode vrlo jednostavno. Po već oprobanom receptu – mere proizvod zajedno sa ambalažom. Nekada je to bio mastan pak-papir, a danas su to najčešće plastične kutije koje mogu biti teške od 12 do 26 grama.

Najveća zarada se pravi na malim gramažama. Na sto grama skupe pršute koja, recimo, košta 3.000 dinara po kilogramu i koja se pakuje u kutiju tešku 20 grama, trgovac zaradi blizu 60 dinara. Odnosno, kupac je dobio samo 80 grama pršute jer je zapravo platio kutiju po paprenoj ceni ovog delikatesa a da toga uglavnom nije svestan. O tome nije razmišljala ni naša sagovornica Nataša Ž. sve dok jednom po povratku kući iz prodavnice nije izmerila kupljenu hranu na kućnoj vagi.

– Sve bi bilo u redu da oduzmu težinu ambalaže! Na veće količine ne bi bio toliki problem, ali na 100-200 grama redovno mi spakuju barem 20 grama manje. Mere samo ako im tražiš, a negde neće ni tako – žali se naša sagovornica. Da je to praksa a ne izuzetak, uverio se i reporter „Blica“.

U jednom od supermarketa u Beogradu, na odeljenju delikatesa, tek posle našeg upornog insistiranja prodavačica je pristala da nam oduzme gramažu kutije od izmerene težine. Manja kutija u koju su nam spakovali masline teška je 12, a veća 26 grama u koju je upakovana pečena riba.

– Oduzećemo vam težinu kutije zato što to izričito zahtevate, ali da znate da se to tako ne radi. Šefovi nam nalažu da sve zajedno merimo. Tako plaćamo i merimo i kada mi sami nešto kupujemo – kaže prodavačica delikatesa.

U udruženju potrošača za „Blic“ kažu da je to još jedan od brojnih načina obmane kupaca.

– Oko toga uopšte nema dileme. Prodavac mora da izmeri na tankom celofanu robu koja se kupuje i samo to naplaćuje. Ako se meri u posudi, onda mora da se oduzme onoliko grama koliko teži ta plastična kutija. I tu se ne postavlja pitanje da li treba ili ne, da li šef odobrava ili ne, vi kao kupac na to imate pravo – kaže za „Blic“ Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U slučaju da prodavac ignoriše ovakav zahtev, potrošač ima pravo da se žali Tržišnoj inspekciji jer je reč o prekršaju krađe na gramaži. Zaprećena kazna za trgovce uhvaćene u ovakvim prevarama je oko 300.000 dinara. U Tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poručuju svim građanima da prijave ovakve slučajeve.

– Inspekcija izlazi na teren po prijavi građana. Zato je važno da ovakve slučaje prijave najbližoj inspekciji kako bi ona mogla da reaguje – kažu u ovoj inspekciji.

Kako funkcioniše merenje

Na 100 grama kupljenog proizvoda, ukoliko se meri zajedno sa plastičnom kutijom koja je teška 26 grama, ispada da čak četvrtinu težine čini ambalaža koju plaćate po ceni suhomesnatog proizvoda.

Varanje kupaca

 • Manja gramaža od označene na pakovanju
 • Veći popust na reklami, manji na kasi
 • Prvo podignu cene pa na njih daju popuste
 • Sokovi u kojima nema voća koliko piše na ambalaži
 • Da bi se ogradili od mogućih reklamacija, vodootporne cipele iz uvoza se kod nas prodaju kao „samo za suvo vreme“
 • Date cene bez pdv, a ispod sitnim slovima ispisane prave cene
 • Mastan i težak papir u kome se mere i pakuju delikatesi
 • Vodom se natapa suvo meso da bi dobilo na težini
 • Prekucavanje roka trajanja na bajatim proizvodima
 • Merenje na vagama sa magnetima
 • Sitna slova na deklaracijama
 • Mesne prerađevine sa mesom u tragovima

Izvor: Blic

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari