Leševi svinja sa deponije prerađeni u šunku i slaninu, meso prodavano na crno, šnicle i na trpezi?!

Leševi svinja sa deponije prerađeni u šunku i slaninu, meso prodavano na crno, šnicle i na trpezi?!

JEZIVO OTKRIĆE U MOKRINU

Grupu u Mokrinu poljočuvari zatekli kako kasape uginule svinje. Da li je šunka sa bačenih leševa završila u prodaji. Inspekcija: Lešine nisu sa farme "Esentiko doo"
 

ZAPOSLENI u kikindskoj Poljočuvarskoj službi suočili su se u Mokrinu s jezivim prizorom. Na improvizovanoj deponiji svinjogojske farme pre dva dana zatekli su nekoliko meštana kako užurbano kasape leševe životinja, a potom obrađene šunke, slaninu, krmenadle i sve ostalo što može da se pojede, trpaju u plastične posude i nekud odnose. "Mesari" su se, opazivši uniformisane goste, uplašili i razbežali, ostavivši na ledini deo mesišta.

Poljočuvari su, kako kaže jedan od njih, Dragan Jevđević, postupili u okviru svoje nadležnosti. Primakli su se grupi i fotografisali aktere sablasnog svinjokolja, a potom o događaju telefonom obavestili veterinarsku inspekciju u Kikindi.

- Uradili smo sve što smo mogli - naglašava Jevđević. - Te ljude nismo imali pravo da zadržimo dok ne dođe inspekcija i policija. Naše je bilo samo da ih fotografišemo i snimke, sa službenom beleškom, prosledimo nadležnima, što smo odmah i uradili. Čekamo rasplet...

U veterinarskoj inspekciji u Kikindi zasad se na ovu temu ne oglašavaju. Njen šef Ksenija Laketa, kratko nam kaže, da nije kompetentna da daje izjave, upućujući nas na nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Ne zna se ni šta je preduzela policija, s obzirom na to da u činu tranžiranja crkotina ima elemenata opasnosti od oboljenja, trovanja i zaraze, pogotovo zbog činjenice da se šnicla od uginulih, pa potom u jamu bačenih, tovljenika, po svemu sudeći, našla na nečijoj trpezi. Meso sa deponije, pričaju nam Mokrinčani, prodavano je na crno, od kuće do kuće, pa čak i na pijaci, kao da je proisteklo posle redovnog svinjokolja. Znaju dobro te prodavce, pas nema za šta da ih ujede, svinjče nikad nisu uhranili. Ti izuzetno siromašni ljudi, Romi inače, ne ustežu se da i sami jedu meso od uginulih životinja. Oni, uz to, što potvrđuje mnoštvo krivičnih i prekršajnih prijava, ne prezaju ni od drugih nedozvoljenih, kažnjivih radnji.

UGOVOR SA KAFILERIJOM

NEZVANIČNO saznajemo da je "Esentiko" donedavno imao ugovor o odnošenju animalnog otpada s kafilerijom u Inđiji, koja je u međuvremenu zatvorena, a da, za nevolju, u potpunosti nije zaživela novouspostavljena saradnja sa kafilerijom "Protetika" iz Sombora. Farma je tako pronašla privremeno rešenje. Pošto je njen objekat za odlaganje uginulih svinja prepun, iskopana je jama u koju su bacane lešine. Nije se, za nevolju, stiglo da se ta divlja deponija zatrpa.

POLUTKE U JAMI

POPLJOČUVARI, inače, naglašavaju da su u poslenjih 10 dana, u dva navrata, zaticali meštane kako u jami udanjenoj oko 30 metara od farme u Mokrinu obrađuju svinjske polutke od lešina. Žitelji Mokrina, opet, kažu da ova krajnje zabrinjavajuća priča nije od juče, samo se za mnoge slučajeve odnošenja crkotina radi ljudske ishrane nije previše marilo.

BEZ OBJAŠNJENJA

SVINjSKA farma u Mokrinu u vlasništvu je privatne firme "Esentiko" sa sedištem u Kuli. U nameri da čujemo zašto je animalni otpad odlagan na lokaciju dostupnu građanima, pozvali smo direktora i vlasnika Milana Gligovića, ali nam je rečeno da je na putu i da će nam se javiti čim se vrati, za tri dana.

LEŠEVI SVINJA NISU SA OBLIŽNJE FARME U MOKRINU

Veterinarska inspekcija Severnobanatskog okruga obavila je kontrolu farme "Esentiko doo" u Mokrinu i utvrdila da svinje sa fotografija objavljenih na fejsbuku, na kojima je prikazano sečenje leševa svinja na divljoj deponiji u blizini tog mesta, nisu sa te farme.

To potvrđuje činjenica da nemaju ušne markice, navedeno je u saopštenju.

Utvrđeno je i da se, u slučajevima kada se poveća količina leševa, oni zakopavaju na posedu farme.

Pre zakopavanja obavlja se dekarakterizacija leševa plavom bojom kako se ne bi mogli iznositi sa farme i neovlašćeno koristiti ni za ishranu životinja i ljudi.

Službenom kontrolom utvrđeno je da farma "Esentiko doo" ima mere obezbeđenja objekta, ali su utvrđene i nepravilnosti pa će protiv vlasnika farme biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, ako se ne obezbedi uslovno skladištenje, čuvanje i transport, neškodljivo uništavanje leševa, kao i sprečavanje svakog pokušaja neovlašćenog lica da ulazi u krug farme.

Veterinarska inspekcija je o tom slučaju obavestila i inspektora za privredni kriminal, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

M. Ivetić
Izvor: Novosti 

* * *

organski otpad

VETERINARSKA INSPEKCIJA IZVRŠILA KONTROLU NA FARMI U MOKRINU

Nakon objavljivanja fotografija na društvenoj mreži Fejsbuk na kojima je prikazano sečenje leševa svinja na divljoj deponiji u blizini Mokrina, Veterinarska inspekcija Severnobanatskog okruga je 06. marta 2015. godine, izvršila i sprovela službenu kontrolu i na farmi „Esentiko doo“ u Mokrinu, koja se nalazi u blizini.

Inspekcija je utvrdila da svinje sa fotografija nisu sa farme koja se nalazi u blizini o čemu govori činjenica da nemaju ušne markice.

Utvrđeno je i da se, u slučajevima kada se poveća količina leševa, oni zakopavaju na posedu farme. Pre zakopavanja vrši se dekarakterizacija leševa plavom bojom kako se ne bi mogli iznositi sa farme i neovlašćeno koristiti ni za ishranu životinja, a kamoli ljudi. (u prilogu mejla Vam šaljemo fotografiju)

Službenom kontrolom utvrđeno je da farma „Esentiko doo“ ima mere obezbeđenja objekta ali su utvrđene i nepravilnosti te će protiv vlasnika ove farme biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o veterinarstvu ako se ne obezbedi uslovno skladištenje, čuvanje i transport kao i neškodljivo uništavanje leševa, ali i sprečavanje svakog pokušaja neovlašćenog lica da ulazi u krug farme.

Veterinarska inspekcija je o ovom slučaju obavestila i inspektora za privredni kriminal.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari