Najzad prodaja robe na pragu domaćina

Najzad prodaja robe na pragu domaćina

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u subotu, 1. jula 2017. godine, prvi park festival vina i hrane „Vinski park“ u Sremskoj Mitrovici i tom prilikom poručio da će ministarstvo svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu.

„Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno poštujući kriterijume bezbednosti hrane“, rekao je ministar Nedimović. On je rekao da smo imali situaciju, da ukoliko neko želi da se bavi preradom i to proda, morao je da zadovolji kriterijume kao da je reč o najrazvijenim kompanijama na svetu.

Ministar Nedimović najavio je da će u narednih nekoliko meseci ministrastvo napraviti koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima.

„To je jedan od načina na koje se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo. Na taj način ne prave se veliki troškovi transportujući robu“, izjavio je ministar Nedimović.

„Mi ćemo dati novac iz budžeta Republike Srbije, 50% za opremu koja im je neophodna da bi se bavili tim poslom, kako za one koji se bave preradom mleka, preradom mesa ili preradom grožđa. Za devastirana područja izdvajaće se i više novca, 65% povraćaja“, istakao je ministar.

Ministar je kazao da će država pomoći vinarima, kojima su potrebne vinske sobe, jer su to mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina, da te prostore adaptiraju kako bi mogli da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima, praveći dodatnu vrednost na finalnom proizvodu.

Festival „Vinski Park – Sremska Mitrovica 2017“, okupio je veliki broj posetilaca koji su imali priliku da degustiraju više od 150 vrhunskih vina iz 30 srpskih vinarija. Manifestacija je imala za cilj, kako promociju vinske kulture, tako i gastronomsku ponudu Srema.

REGISTROVANA GAZDINSTVA ĆE MOĆI DA PRODAJU SVOJE PROIZVODE "S KUĆNOG PRAGA" - NOVI PRAVILNIK ČEKA ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE

Mala registrovana poljoprivredna gazdinstva se često žale da ne mogu da plasiraju svoje proizvode. Država im ne dozvoljava da domaće vino, rakiju, sir, kobasice, slaninu prodaju "s kućnog praga".

Mnogi otkupljivači nemaju interes da organizuju otkup sirovina sa malih gazdinstava. Zbog toga je resorno ministarstvo pripremilo pravilnike koji će omogućiti da se tradicionalni proizvodi pravljeni na zanatski način prodaju na lokalnom tržištu. To će, međutim, biti moguće tek kada se usvoji novi Zakon o bezbednosti hrane.

Kada bi mala registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom vina, rakije, sira, čvaraka, kobasica svoje proizvode mogla da prodaju direktno sa imanja, bila bi i ekonomičnija i rentabilnija. Sadašnji zakoni im to ne dozvoljavaju. Zbog toga stalno moraju da pronalaze način kako da plasiraju svoju robu. Kako se to pokazalo kao veliki problem, reagovalo je resorno ministarstvo.

- Ministarstvo je pripremilo dva pravilnika koja tretiraju problematiku koju imaju mala registrovana poljoprivredna gazdinstva. Reč je o proizvodnji tradicionalnih proizvoda koji se prave na zanatski način. Želimo da omogućimo našim poljoprivrednicima da na svom gazdinstvu, uz poštovanje minimuma higijensko-tehničkih uslova, mogu da plasiraju te proizvode. Naravno, to je apsolutno u cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti našeg stanovništva. Mala registrovana poljoprivredna gazdinstva će moći da proizvode svoje proizvode, kako one biljnog, tako i životinjskog porekla. Te proizvode će moći da ponude i plasiraju na tzv. lokalnom tržištu, s tim što se pod lokalnim tržištem podrazumeva tržište Srbije - kaže Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Jedino uz dopunsku delatnost i plasman proizvoda, više faze prerade, mala registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju šansu da opstanu.

- Mislim da ova dva pravilnika, mogu slobodno da kažem, imaju nacionalni značaj, jer će omogućiti da mala registrovana poljoprivredna gazdinstva budu ekonomski održiva. Da motivišemo ljude da ostanu na svojim ognjištima, da nastave da se bave proizvodnjom koju već uveliko rade. A imaju problem, na primer, sa plasmanom sirovog mleka, jer mlekarski sektor nema interesa da organizuje otkup tako malih količina, posebno u onim pasivnijim delovima naše zemlje - objašnjava on.

Radošević dodaje da su "ova dva pravilnika direktno vezana za donošenje Zakona o bezbednosti hrane. Očekujemo da ćemo vrlo brzo nakon donošenja novog Zakona o bezbednosti hrane, koji je sada u fazi prikupljanja neophodnih mišljenja, usvojiti i ova dva pravilnika".

Osim što se trude da se pomognu mala registrovana poljoprivredna gazdinstva, nadležni pripremaju i ostale pravilnike.

- U ovom trenutku se intenzivno radi na pravilnicima o podsticajima i investicijama u primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju. Sada, početkom marta, oni bi trebalo da budu operativni. Da poljoprivrednici znaju koje su to mere koje će moći da koriste ove godine. Dobili smo više sredstava ove godine u agrarnom budžetu. To će nam omogućiti da kreiramo neke nove mere i da postojeće mere podržimo sa znatno više finansijskih sredstava.

Foto: Zoran Petrović
Izvori: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine; I love Zrenjanin 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari