Nemci popravljaju kvalitet pod pritiskom Čeha i Slovaka

Nemci popravljaju kvalitet pod pritiskom Čeha i Slovaka

NEMAČKA KOMPANIJA PROMENILA SASTAV KEKSA NAKON KRITIKA O NIŽEM KVALITETU PROIZVODA ZA „POSTKOMUNISTIČKO TRŽIŠTE“

Pritisak češke i slovačke vlade na Evropsku uniju da natera nadnacionalne kompanije, a pre svega prehrambenu industriju, da garantuje da će namirnice imati isti kvalitet za postkomunističku Evropu kao i za Zapad počinje da daje efekte, a nemačka fabrika keksa odlučila je da i "novi" Evropljani ubuduće jedu keks sa puterom, a ne sa palminim uljem.
 
Nemački proizvođač Balsen naredio je da njegova fabrika u Poljskoj, koja snabdeva tržišta cele postkomunističke istočne Evrope, umesto jeftinog palminog ulja kao do sada počne za ta tržišta da koristi tradicionalni nemački recept za keks sa maslacom.

"Primamo k znanju da je deo procesa globalizacije i sve jače očekivanje da proizvodi, bez obzira kom tržištu se prodaju, odgovaraju istom standardu. Ispunili smo želje potrošača", saopštila je nemačka fabrika, javljaju češki mediji.

Temu dvostrukih aršina i toga da nadnacionalne i zapadne kompanije gledaju na tržišta novih članica EU i zemalja kandidata kao na kantu za smeće Evrope, Češka i Slovačka žele da posebno kategorično nametnu u EU u poslednjih godina dana, a u tome imaju i podršku nadležne evrokomesarke, Čehinje Vjere Jourove.

Na poslednjem samitu premijera Višegradske grupe ove sedmice u Budimpešti slovački premijer Robert Fico dobio je mandat i zadatak da o tim dvostrukim aršinima razgovara sa šefom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Fico je pred samit u Budimpešti dao Junkeru i Evropskoj komisiji rok do jeseni da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta stare u odnosu na novu Evropu. On je zapretio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protera zapadne namirnice iz svojih hotela i restorana.

Multinacionalne kompanije brane se da je za gori kvalitet njihovih proizvoda na postkomunističkim tržištima EU ustvari kriv "lokalni ukus potrošaca". Čehinje je nasmejalo objašnjenje za drugačiji sastav praška za veš u kojem se navodi da Česi prave drugačije mrlje i da im nije potreban tako dobar deterdžent kao Nemcima. 

Izvor: Beta


ARHIVA

PRVI PRVI NA SKALI Potrosaci oprez zastita

PPNS/POTROŠAČI

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari