Nova zabranjena hemikalija na farmi u Holandiji

Nova zabranjena hemikalija na farmi u HolandijiSkandal sa jajima zaražnim toksičnim insekticidom preti da se ponovo razbukta nakon što je holandska ministarka zdravlja obavestila parlament da su na farmama živine nađeni tragovi još jednog zabranjenog insekticida. Reč je o insekticidu čija je upotreba dozvoljena kod svinja i goveda ali ne i kod živine.

U pismu dostavljenom holandskom parlamentu 24. avgusta, ministarka Edit Šipers (Edith Schippers) navela je da je insekticid amitrac (amitraz) otkriven nakon kontrole pet farmi koje su 2016. i 2017. imale veze sa Čikenfrendom (ChickenFriend), preneo je EFEAgro, partner portala EURACTIV.

Kompanija Čikenfrend, koja se bavi suzbijanjem štetočina, okrivljena je zbog prisustva toksičnog insekticida fipronila u jajima i proizvodima od jaja u 18 zemalja Evrope i šire.

Fipronil se koristi protiv vaši kod životinja ali je zabranjen u lancu ljudske ishrane.

Holandski inspektori, navela je ministarka, sada su u proizvodima sa pet farmi našli dokaze o korišćenju amitraca.

Amitrac je "umereno toksična" supstanca, upozorila je ministarka zdravlja. Može da bude štetan za centralni nervni sistem i brzo se raspada u telu posle unošenja. Dozvoljen je za upotrebu protiv insekata kod svinja i goveda ali ne kod živine.

Ministarka je rekla da rizik po javno zdravlje tog zabranjenog insekticida "još nije jasan". Do sada amitrac nije otkriven u jajima.Šteta

Dva direktora Čikenfrenda pojavila su se inače pred sudom u Holandiji 15. avgusta. Osumnjičeni su da su znali da je susptanca koja je korišćena zabranjena. Od tada su u pritvoru.

Skandal sa jajima za posledicu je imao klanje hiljada koka i uništavanje miliona jaja i proizvoda od jaja širom Evrope.

"Direktna šteta po holandski sektor živine gde je fipronil korišćen procenjuje se na 33 miliona evra", navela je Šipers u pismu parlamentu. Kako se dodaje, od toga se 17 miliona evra odnosi na mere za čišćenje farmi od zagađenja fipronilom.

Ta procena ne uključuje štetu onih koji nisu farmeri u sektoru peradi, niti buduće gubitke na farmama.

Ranije ovog meseca holandsko poljoprivredno udruženje procenilo je da će šteta biti najmanje 150 miliona evra.

Holandska federacija farmera i baštovana u pismu ministarstvu ekonomije od 23. avgusta navela je da je poljoprivrednicima potrebna hitna pomoć jer su suočeni sa finansijskom propasti.

Inače, Belgija je optužila Holandiju da je kontaminirana jaja otkrila još u novembru ali da je ćutala o tome. Holandija je odgovorila da je znala za korišćenje fipronila u kokošinjcima ali da nije znala da je bio u jajima.

S druge strane, Belgija je priznala da je znala za fipronil u jajima početkom juna ali da je ćutala o tome zbog potreba istrage.

Belgija je bila prva zemlja koja je 20. jula zvanično obavestila sistem EU za uzbunjivanje u slučaju ugrožene bezbednosti hrane. Zatim su to uradile Holandija i Nemačka ali se ništa nije pojavilo u javnosti do 1. avgusta.

Izvor: Euroaktiv


ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari