Nove deklaracije za izvoz u EU od 13. decembra

Nove deklaracije za izvoz u EU od 13. decembra

BEOGRAD - Roba srpskih izvoznika prehrambenih proizvoda i suplemenata na tržište Evropske unije (EU) od 13. decembra mora biti u potpunosti deklarisana u skladu sa novom regulativnom EU 1169/2011 o informisanju potrošača o hrani.

Ovom regulativom su precizno utvrđeni uslovi za deklarisanje, označavanje upakovane i neupakovane hrane, kao i određeni uslovi reklamiranja hrane, a ona obezbeđuje visok nivo zaštite potrošača, pravo na ispravnu i jasnu, neobmanjujuću informaciju o hrani.

Najznačajnije novine, koje donosi primena, odnose se prvenstveno na obavezu deklarisanja sastojaka koji mogu da izazovu alergije i intolerancije u spisku sastojaka naglašavajući ih drugačijim fontom, stilom ili bojom pozadine.

Definisana je minimalna veličina, mesto porekla, zemlja porekla, način navođenja roka trajanja, naziv hrane mora sadržati podatke o fizičkom stanju hrane, potrebno je pored naziva dodati i niz upozorenja ako proizvod sadrži kofein, fitosterole i mnoge druge supstance.

"Promena je zaista mnogo i primena ovog pravilnika proizvođačima ne ostavlja mogućnost da namerno ili nenamerno ’zavode’ potrošače", izjavila je dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama.

Ona je naglasila da izvoznici prehrambenih proizvoda, ukoliko nisu sigurni u svoju EU deklaraciju, moraju temeljno da je provere, jer, dodala je, "najskuplji proizvod je onaj koji čeka na granici".

"Ne sme da nam se događa da zbog loše napisane deklaracije, naši proizvodi budu nekonkurentni na zahtevnom evropskom tržištu", upozorila je Zarić, a navedeno je u saopštenju IHIS Nutricionizam, članice IHIS Naučno Tehnološkog Parka Zemun, sa orijentacijom na privredne subjekte prehrambene tehnologije.

Zarić je precizirala da je datum primene svih promena na evropskim deklaracijama prema Regulativi EU 1169/2011 13.12.2014. osim nutritivnog označavanja (članovi 30-35) koji će se obavezno primenjivati od 13.12.2016.

Međutim, ako proizvod sadrži nutritivnu ili zdravstvenu izjavu ili dodate vitamine i minerale, mora se primeniti kompletna Regulativa 1169/2011 zajedno sa članovima 30-35, već od 13.12.2014.

Srpski Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane je u najvećoj meri usklađen sa Regulativom EU 1169/2011, ali njegova primena je obavezujuća od aprila 2015. godine, odnosno domaće deklaracije se još nalaze u fazi promena, napominju u IHIS Nutricionizmu.

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html