Papreno platila organsko meso, dobila zeleno pile!

Papreno platila organsko meso, dobila zeleno pile!

Šok. Umesto organskog pileta koje je platila čak 1.500 dinara, Ivana J. je od farme „Laf“ dobila obično domaće pile čije je meso zelene boje.

- Tražila sam organsko meso za bebu koja je tek počela da jede čvrstu hranu i na sajtu organske farme “Laf“ videla sam ponuda dana - organsko pile od dva kilograma 1.500 dinara, od 2,8 kilograma 1.900 dinara. Platila sam pile tri puta više nego u mesari, a kada sam ga zasekla, meso je bilo zeleno - objašnjava Ivana.

Goran Spasojević, upravnik organske farme “Laf“, na kojoj je pile kupljeno, objasnio joj je da je meso pozelenelo zato što je “pile bilo lenjo”.

- Pile je verovatno zeleno od ležanja, jer nije mnogo trčalo, pa je napravilo sebi fleku ili ožiljak - rekao je on Ivani, pa ponovio i nama.

„Blic“ nije uspeo da nađe stručnjaka koji bi potvrdio ovu tvrdnju. Bez analiza niko nije mogao da bude siguran šta je razlog zelenila, ali su svi bili sigurni u jedno - nije u pitanju organsko pile.

- Kod nas ne postoje organski pilići niti bilo koje drugo organsko meso - odgovor je koji smo dobili u svim udruženjima živinara, u udruženjima proizvođača organske hrane, kao i u Ministarstvu poljoprivrede, čija je inspekcija posetila farmu “Laf“.

- Prilikom kontrole konstatovali smo da je farma „Laf“ sertifikovana samo za organsku proizvodnju jaja i povrća, ali nema sertifikovanu proizvodnju mesa nijedne vrste - kažu u Poljoprivrednoj inspekciji.

Inspektori su naložili sertifikacionom telu zaduženom za kontrolu farme „Laf“ da dostavi svu neophodnu dokumentaciju kako bi mogli da preduzme mere.

Ivana Simić, generalni sekretar udruženja “Serbia Organica”, kaže za “Blic“ da neki proizvođači imaju životinje koje hrane organskom hranom, ali da bi jedno pile bilo organsko, potrebno je mnogo više i u procesu proizvodnje i u procesu prerade, odnosno tokom klanja.

- Prvi uslov da pile bude organsko jeste da trči, da se kreće - kaže Simićeva.

Suočen sa ovim argumentima, Spasojević je promenio priču.

- Nismo mi ni prodavali piliće kao organske, nego kao domaće piliće koji su hranjeni na organski način. Nismo ih sertifikovali, jer je za to potrebno mnogo novca - rekao nam je Spasojević.

Kako saznajemo od dobro upućenih izvora, kupci su i ranije imali problema sa ovom farmom, a pojedine kolege optuživale su ih da povrće nabavljaju na kvantašu, pa ga prodaju kao organsko.

Obmana

Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača kaže da je u pitanju obmana.

- Kupac je mislio da kupuje zdravstveno kvalitetniji proizvod, a dobio je uobičajen - kaže Vida.

Gorica Avalić
Izvor: Blic

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html